Κατά πλειοψηφία το περιφερειακό συμβούλιο ενέκρινε κατά τη χθεσινή (16/9/2024) συνεδρίαση την πρόταση του περιφερειάρχη, Γιώργου Αμανατίδη να ζητηθεί από το αρμόδιο Υπουργείο να γίνει διαβούλευση για το Χωροταξικό Πλαίσιο Δυτικής Μακεδονίας, η οποία δεν προβλέφθηκε πριν αυτή υπογραφεί και δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Όπως τόνισε ο κ. Αμανατίδης αν κατά τις σημερινές επαφές, που θα έχει με κυβερνητικούς παράγοντες δεν πάρει θετική απάντηση τότε θα υιοθετηθεί η πρόταση της αντιπολίτευσης να κατατεθεί Αίτησης Ακυρώσεως της απόφασης στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Την ακύρωση του περιφερειακού χωροταξικού σχεδίου πρότειναν από κοινού οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης του περιφερειακού συμβουλίου, γιατί όπως επισημάνθηκε θα υπάρξει υποβάθμιση των αστικών κέντρων της Δυτικής Μακεδονίας, με την Κοζάνη να γίνεται αστικό κέντρο τρίτου επιπέδου, τη Φλώρινα και την Καστοριά τέταρτου επιπέδου και την Πτολεμαΐδα και τα Γρεβενά πέμπτου επιπέδου, αλλά και με απώτερο στόχο την εκ των υστέρων νομιμοποίηση των ΑΠΕ στα Ορυχεία και τη Δυτική Μακεδονία.
Όπως επισήμανε η εισηγήτρια της αντιπολίτευσης και επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Γεωργία Ζεμπιλιάδου, με την χωρίς διαβούλευση απόφαση για το Χωροταξικό Πλαίσιο, ο σιδηρόδρομος και τα διευρωπαικά δίκτυα εξαφανίστηκαν από την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, η οποία θα οριστεί και ως η Περιφέρεια για χώρο καύσης απορριμμάτων για τα σκουπίδια όλης της χώρας.
Από την πλευρά της η μελετήτρια του Χωροταξικού Πλαισίου, Αθηνά Γιαννακού, αφού ανέφερε ότι οι αλλαγές που έγιναν είχαν κριθεί περιβαλλοντικά και η μελέτη αναθεώρησης, που ήταν εν γνώσει των δυο περιφερειαρχών και της ΑΝΚΟ και ολοκληρώθηκε το 2016, πήγε για έγκριση το 2019. Ανέφερε επίσης ότι δεν αλλάζει κάτι με τις πόλεις, αλλά η αλλαγή αφορά μόνο στην αρίθμηση, με την Καστοριά μάλιστα να αναβαθμίζεται μία θέση σε σχέση με το 2003, ενώ τόνισε ότι με την ολοκλήρωση της επικαιροποίησή του, εστάλη το Σεπτέμβριο του 2023 στις υπηρεσίες της Περιφέρειας η προμελέτη των περιβαλλοντικών όρων, χωρίς να γίνει καμία παρατήρηση.
Ευθύνες στην περιφερειακή αρχή επέρριψε ο πρώην περιφερειάρχης και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιώργος Κασαπίδης σε ότι αφορά το γεγονός ότι δεν έγινε καμία διαβούλευση για το Χωροταξικό Πλαίσιο, ενώ από την πλευρά του ο επικεφαλής της ελάσονος αντιπολίτευσης Νώντας Στολτίδης επισήμανε ότι το Χωροταξικό Πλαίσιο εξυπηρετεί το κεφάλαιο και όχι τις τοπικές κοινωνίες και αναρωτήθηκε αν υπήρχε άλλη απόφαση σε περίπτωση που γινόταν η διαβούλευση.
Την ακύρωση της απόφασης για το Χωροταξικό Πλαίσιο ζήτησε η βουλευτής Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Καλλιόπη Βέττα, γιατί όπως επισήμανε υποβαθμίζει τη Δυτική Μακεδονία. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Πάρις Κουκουλόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι αυτό το Χωροταξικό θα αναιρέσει ότι έχει προγραμματιστεί ή έχει σχεδιαστεί για τη Δυτική Μακεδονία.
Αντίθετοι για το Χωροταξικό Πλαίσιο ήταν και από την πλευρά του σύσσωμοι και οι δήμαρχοι της Δυτικής Μακεδονίας που βρέθηκαν και μίλησαν στο περιφερειακό συμβούλιο.
Ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Αμανατίδης δεν έκρυψε κατά την παρέμβασή του, ότι σε πάρα πολλά σημεία το περιεχόμενο του Χωροταξικού Σχεδίου τον βρίσκει σύμφωνο, όχι όμως και στον τρόπο που πέρασε χωρίς διαβούλευση, για την οποία διευκρίνισε ότι το Υπουργείο αποφάσισε να μην την κάνει, αφού δεν υπήρξαν αντιρρήσεις στην επιστολή που εστάλη και στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας τον Σεπτέμβριο του 2023.
.ertnews.gr