Το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας απέστειλε σήμερα επιστολή στον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη και στους Υπουργούς Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Οικονομικών με προτάσεις για μέτρα στήριξης των επιχειρηματιών που πλήττονται λόγω του κορονοϊού.
Η επιστολή έχει ως εξής:
«
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Όλοι μας αντιλαμβανόμαστε ότι πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η προστασία της υγείας των πολιτών και η στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας ώστε να μπορούν να αντιμετωπιστούν τα περιστατικά υγείας που προκύπτουν λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης του κορονοϊού.
Όπως διαφαίνεται, οι επιπτώσεις στην οικονομία λόγω του κορονοϊού θα είναι πολύ πιο σοβαρές από ότι είχε εκτιμηθεί αρχικά και προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να στραφεί η προσοχή όλων για να μην βρεθούμε σε νέο οικονομικό αδιέξοδο και καταρρεύσει η οικονομία της χώρας μας .
Οι επιπτώσεις αυτής της επιδημίας έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται ορατές, με σημαντικές ζημιές στον τουρισμό και θα ακολουθήσουν σε άλλους κλάδους όπως το εμπόριο, οι εξαγωγές και κάθε είδους οικονομική δραστηριότητα που κρατούσε ζωντανές τις επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια, μετά την μακροχρόνια οικονομική κρίση που βιώσαμε.
Τα μέτρα ελάφρυνσης που ανακοινώθηκαν από την Κυβέρνηση για τη στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται και θα συνεχίσουν να πλήττονται έντονα για αρκετό χρονικό διάστημα λόγω του κορονοϊού προκάλεσαν την δυσαρέσκεια του επιχειρηματικού κόσμου. Η κατάσταση απαιτεί λύσεις άμεσες και ουσιαστικές που θα ανταποκρίνονται στην μείωση των αρνητικών συνεπειών στην πραγματική οικονομία και θα συνδράμουν στην στήριξη της επιχειρηματικότητας σε επίπεδο λειτουργικότητας, ανάπτυξης και προστασίας των εργαζομένων σε αυτές.
Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να στηριχθούν άμεσα με αντισταθμιστικά μέτρα και με κατάλληλες κινήσεις από την πλευρά των τραπεζών, ώστε να αντιμετωπίζουν προβλήματα ταμειακών ροών, εξαιτίας των μέτρων περιορισμού της μετάδοσης του ιού.
Επιπλέον, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι σοβαρές επιπτώσεις από την έξαρση του κορονοϊού στον κλάδο του εμπορίου και κυρίως τις μικρές επιχειρήσεις. Παρουσιάζονται προβλήματα στις προμήθειες, η αγοραστική κίνηση έχει περιοριστεί – εκτός από είδη πρώτης ανάγκης και ατομικής υγιεινής- ενώ το μέτρο της «καραντίνας» δημιουργεί αλυσιδωτά προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία των επιχειρήσεων και των τοπικών αγορών.
Δηλώνουμε σύμφωνοι με τα μέτρα που προτείνει η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας και η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, τα οποία σας παραθέτουμε πιο κάτω, και αναμένουμε από την Πολιτεία να δείξει άμεσα την απαιτούμενη αποφασιστικότητα ώστε με τη συνεργασία όλων μας να κρατήσουμε ζωντανή την επιχειρηματικότητα και να αποφύγουμε μία κατάρρευση της οικονομίας μας με ότι αυτό συνεπάγεται για τους πολίτες και τη χώρα μας.
● Μέτρα στήριξης της πραγματικής οικονομίας της Ελλάδας που προτείνει η Κ.Ε.Ε.:
1. Στην παράταση του νόμου προστασίας της Πρώτης Κατοικίας μέχρι το τέλος του έτους. Είναι έξω από κάθε λογική οι τράπεζες και τα funds σε μία τόσο αρνητική συγκυρία, όχι μόνο για την οικονομία αλλά και για την ίδια την ανθρώπινη ύπαρξη, να αρχίσουν τις διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών σε μια χώρα που και τα προηγούμενα χρόνια είχε βρεθεί σε εξαιρετικά δεινή θέση λόγω της οικονομικής κρίσης.
2. Στην απόδοση των παρακρατούμενων φόρων από μισθωτή εργασία και συντάξεις και από αμοιβές επιχειρηματικής δραστηριότητας από 2μηνο σε εξάμηνο, ώστε να ενισχυθούν τα εισοδήματα και η ρευστότητα επιχειρήσεων και εργαζομένων, κατά το διάστημα που εκτιμάται ότι θα υπάρξει πρόβλημα με τον κορονοϊό COVID-19.
3. Στην αναστολή σφράγισης επιταγών για διάστημα τουλάχιστον δύο μηνών από 8ήμερο που ισχύει σήμερα, χωρίς ωστόσο να εκλείψουν όλες οι προβλεπόμενες νομικές υποχρεώσεις των εκδοτών που ισχύουν σήμερα.
4. Στην παράταση απόδοσης των ασφαλιστικών εισφορών ΕΦΚΑ, επίσης, για ένα τρίμηνο για τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων που ήδη πλήττονται σοβαρά σχεδόν στο σύνολό τους από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19
5. Στην άμεση μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα Νομικά Πρόσωπα, που σημειωτέον δεν είχαν συμπεριληφθεί στην περσινή μείωση που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση και αφορούσε μόνο τα φυσικά πρόσωπα.
● Μέτρα που προτείνει η ΕΣΕΕ:
1. Απόδοση έκτακτου βοηθήματος λειτουργίας και κίνησης ύψους 5.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που αναγκάζονται να κλείσουν προσωρινά ή λειτουργούν σε περιοχές που έχουν ληφθεί μέτρα βάσει της ΠΝΠ.(Βοήθημα που θα είναι ακατάσχετο και δεν θα συμψηφίζεται με άλλες οφειλές).
2. Αναστολή καταβολής του ΦΠΑ, του ΦΜΥ, των δόσεων των ληξιπρόθεσμων χρεών και των δόσεων ρυθμίσεων οφειλών προς το Δημόσιο για το χρονικό διάστημα που απαιτείται μέχρι να αποκατασταθεί η λειτουργία της τοπικής αγοράς.
3. Αναστολή καταβολής των τρεχουσών εισφορών και δόσεων ρυθμίσεων προς τον ΕΦΚΑ μέχρι και πάλι την αποκατάσταση της λειτουργίας της τοπικής αγοράς.
4. Αναστολή των πάσης φύσεως πλειστηριασμών για τις πληττόμενες περιοχές και επιχειρήσεις.
5. Αναστολή της υποχρέωσης καταβολής ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τις Τράπεζες που απορρέουν από δανειακές συμβάσεις.
6. Αναστολή της καταβολής δημοτικών φόρων και τελών.
7. Προσωρινή απόδοση εργοδοτικού δικαιώματος για απαίτηση ελέγχων στους εργαζόμενους.
8. Κάλυψη από τον ΟΑΕΔ των μακροχρόνιων απουσιών των εργαζομένων λόγω της επιδημίας.»
Ο Πρόεδρος
του ΠΕΣ Δυτ. Μακεδονίας & Επιμελητηρίου Κοζάνης
Νικόλαος Σαρρής
Ο Πρόεδρος
του Επιμελητηρίου Γρεβενών
Ράμμος Νικόλαος
Ο Πρόεδρος
του Επιμελητηρίου Καστοριάς
Καραταγλίδης Χαράλαμπος
Ο Πρόεδρος
του Επιμελητηρίου Φλώρινας
Σαπαλίδης Σάββας