Διευκολύνσεις στην απόκτηση πρώτης κατοικίας θέτει σε εφαρμογή το υπουργείο Εργασίας και ο ΟΑΕΔ.
Το σχέδιο περιλαμβάνει μια «μείγμα» διαφορετικών μέτρων, από μεθόδους «rent to own» και ΣΔΙΤ για ανέγερση κατοικιών, μέχρι ανακαινίσεις υπαρχόντων κτιρίων για νέα ζευγάρια χαμηλόμισθων εργαζομένων.
Μια πρώτη «γεύση» όσων ετοιμάζονται παρουσίασε μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης.
Αναφερόμενος στη νέα στεγαστική πολιτική που θα θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση ο κ. Χατζηδάκης έκανε λόγο για επανάσταση, με πλέγμα ρυθμίσεων μέρος των οποίων θα υλοποιήσει ο ΟΑΕΔ.
“Θα παρέμβουμε αξιοποιώντας το αποθεματικό ύψους 1,5 δισ. ευρώ που έχει ο ΟΑΕΔ, ο οποίος αντί να κάνει απλώς εργατικές κατοικίες, θα μπορέσει να κινηθεί με πιο σύγχρονο τρόπο, πιο ευέλικτα και σε διαφορετικά επίπεδα”, ανέφερε ο υπουργός.
Οι 6 μέθοδοι της νέας στεγαστικής πολιτικής
Πιο αναλυτικά, στο νέο πακέτο στεγαστικής πολιτικής ο ΟΑΕΔ θα μπορεί:
- να εκμισθώνει οικόπεδά του για ανάπτυξη κατοικιών μέσω προγραμμάτων ΣΔΙΤ με ιδιώτες
- να αγοράζει κατάλληλα οικόπεδα εντός των οποίων θα αναπτύσσονται ακίνητα
- να παραχωρεί σπίτια σε ανέργους ή και νέους με χαμηλό ενοίκιο, ώστε σε μερικά χρόνια με συγκεκριμένες προϋποθέσεις το σπίτι να περνά στον ενοικιαστή με την μέθοδο «rent to own» ή και
- να προχωρά σε επιδότηση ενοικίου ή και
- να προχωρά σε επιδότηση επιτοκίου στεγαστικού δανείου ή και
- να επιδοτεί την αγορά πρώτης κατοικίας και
- να ανακαινίζει υπάρχοντα κτίρια ώστε αυτά να διατεθούν στη συνέχεια σε εργαζομένους
Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι τα στεγαστικά προγράμματα δεν θα απευθύνονται μόνο στο εργατικό δυναμικό αλλά και στους νέους συνολικά.
“Μας ενδιαφέρει να στηρίξουμε το ξεκίνημα των νέων ζευγαριών καθώς έχουμε οξύ δημογραφικό πρόβλημα και η στέγαση των εργαζομένων, ιδιαίτερα των νέων, θα είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης η οποία επιδιώκει να ασκήσει κοινωνική πολιτική στην πράξη”, τόνισε ο υπουργός.
«Επιβεβαίωση» και από Μητσοτάκη
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην Βουλή, στην συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας «Δουλειές Ξανά, αναφέρθηκε στις διαδικασίες.
Χαρακτήρισε σημαντική τομή του νομοσχεδίου την αξιοποίηση της σημαντικής ακίνητης περιουσίας του οργανισμού, η οποία «αυτή τη στιγμή παραμένει στην κυριολεξία ακίνητη στερώντας από τον ΟΑΕΔ πολύτιμα έσοδα» και τόνισε ότι ο ΟΑΕΔ θα αποτελέσει πυλώνα για τη στέγη που πρέπει να αποκτήσουν οι Έλληνες εργαζόμενοι.
«Παρά τα υψηλά ποσοστά ιδιοκατοίκησης, το 37% του πληθυσμού ξοδεύει παραπάνω από το 40% του εισοδήματος για έξοδα στέγης. Ένας στους τρεις Έλληνες έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές για την κατοικία. Το πρόβλημα της στέγης είναι ουσιαστικό, πρέπει να αντιμετωπιστεί. Η άλλη όψη μιας αγοράς ακινήτων που ευημερεί, αυξάνει την πίεση να δρομολογήσουμε πολιτικές έξυπνες προσφοράς πιο φτηνής στέγης κυρίως στα νέα ζευγάρια. Περισσότερα θα πούμε σε μια άλλη ευκαιρία», πρόσθεσε