Ο κακός ύπνος μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την υγεία σας.Οι διαταραχές ύπνου είναι μια ομάδα καταστάσεων που επηρεάζουν την ικανότητα να κοιμάστε καλά σε τακτική βάση. Είτε προκαλούνται από κάποιο πρόβλημα υγείας είτε από υπερβολικό άγχος, γίνονται όλο και πιο συχνές στο σύγχρονο κόσμο. Είναι χαρακτηριστικό πως, ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται 7 έως 9 ώρες ύπνου κάθε βράδυ, έως και το 1/3 κοιμάται λιγότερο.
Εάν νιώθετε αυτό, όταν κοιμάστε, μπορεί να είναι επικίνδυνο
Υπνική άπνοια
Η υπνική άπνοια συνδέεται με μια σειρά από επικίνδυνες καταστάσεις για την υγεία, λένε οι γιατροί. «Η υπνική άπνοια συμβαίνει όταν οι μύες του ανώτερου αεραγωγού χαλαρώνουν κατά τη διάρκεια του ύπνου και τσιμπούν τον αεραγωγό, κάτι που σας εμποδίζει να λαμβάνετε αρκετό αέρα, όταν κοιμάστε», λέει ο Jonathan Jun, M.D., ειδικός πνευμονολογίας και ιατρικής ύπνου στο Johns Hopkins Sleep Disorders Center. “Η αναπνοή σας μπορεί να σταματήσει για 10 δευτερόλεπτα ή περισσότερο τη φορά, μέχρι να εμφανιστούν τα αντανακλαστικά σας και να αρχίσετε να αναπνέετε ξανά. Το εργαστήριό μας και άλλοι έχουν δείξει ότι η άπνοια ύπνου σχετίζεται με υψηλότερους κινδύνους διαβήτη, ανεξάρτητα από την παχυσαρκία, και ότι η άπνοια ύπνου μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα», λέει ο ειδικός.
Μακροχρόνιο ροχαλητό
Όλοι ροχαλίζουν μια στο τόσο – και είναι συνήθως ενοχλητικό για όποιον πρέπει να το ακούσει. Γνωρίζατε όμως ότι το μακροχρόνιο ροχαλητό συνδέεται με καρδιακές παθήσεις; «Το ροχαλητό προκαλείται από το ότι η γλώσσα δεν έχει αρκετό χώρο στο πίσω μέρος του λαιμού, ιδιαίτερα σε εκείνους τους ανθρώπους που είναι παχύσαρκοι, με καρδιακή ανεπάρκεια ή κοιμούνται ανάσκελα», λέει ο Melvyn Rubenfire, M.D.
«Υπάρχουν χημικές ουσίες στον εγκέφαλο των οποίων η δουλειά είναι να ενεργοποιήσει την αναπνοή και μπορεί να αποτύχει σε μερικούς ανθρώπους που ροχαλίζουν. Ως αποτέλεσμα, τα επίπεδα οξυγόνου πέφτουν δραματικά, την ώρα που κοιμάστε, προκαλώντας αύξηση της κορτιζόνης, της αδρεναλίνης και άλλων ορμονών. Αυτές οι ορμόνες συμβάλλουν στην υψηλή αρτηριακή πίεση και τις ανωμαλίες της καρδιάς και μπορεί να προκαλέσουν ή επιδεινώνουν την καρδιακή ανεπάρκεια, προκαλούν καρδιακές προσβολές, ακόμη και ξαφνικό θάνατο. Ακόμη και χωρίς ροχαλητό, τα άτομα με αποφρακτική άπνοια ύπνου έχουν μειωμένο οξυγόνο στο σύστημά τους που μπορεί να βλάψει την καρδιά».
Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών
Το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, που ονομάζεται επίσης νόσος Willis-Ekbom, είναι μια νευρολογική διαταραχή ύπνου που συνδέεται με σοβαρές παθήσεις υγείας. «Όποιος έχει βιώσει σύνδρομο ανήσυχων ποδιών (RLS) ξέρει ότι είναι μια περίεργη κατάσταση», λέει η επεμβατική καρδιολόγος Leslie Cho, MD. “Μόλις ξαπλώσεις, αρχίζει η παρόρμηση να κουνήσεις τα πόδια σου. Αν και η σύνδεση αυτού του παράξενου συνδρόμου και της καρδιακής νόσου ακούγεται απίθανη, υπάρχει.
Επιπλέον, πρόσφατα ανακαλύφθηκε ότι οι γυναίκες με RLS διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιακή νόσο.Υπάρχουν φάρμακα για το RLS, αλλά θα πρέπει να εξεταστείτε για υποκείμενες αιτίες όπως η νόσος του Πάρκινσον και η νεφρική ανεπάρκεια. Η έλλειψη σιδήρου είναι μια κοινή αιτία που μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία θεραπεύονται με συμπληρώματα σιδήρου.
Ναρκοληψία
Η ναρκοληψία είναι μια νευρολογική διαταραχή ύπνου που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος ελέγχει τον ύπνο και την εγρήγορση, με πολλούς ανθρώπους να βιώνουν σοβαρή υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας. «Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθεί καλύτερα η σχέση μεταξύ ναρκοληψίας και υγείας της καρδιάς, αλλά μπορεί να παίζουν διάφοροι παράγοντες», λέει η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία. Για τους περισσότερους ανθρώπους, η αρτηριακή πίεση μειώνεται φυσικά κατά τη διάρκεια του ύπνου, ένα φαινόμενο που ονομάζεται νυχτερινή βύθιση. Αυτό ρυθμίζεται από μια πρωτεΐνη που ονομάζεται υποκρετίνη, η οποία είναι συχνά ανεπαρκής σε άτομα με ναρκοληψία. Η έρευνα δείχνει ότι, η απουσία ή η μείωση αυτής της νυχτερινής βύθισης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο. Επιπλέον, τα άτομα με ναρκοληψία συχνά έχουν επίσης καταστάσεις όπως ο διαβήτης, η κατάθλιψη και η παχυσαρκία, που συνδέονται ανεξάρτητα με καρδιακές παθήσεις».
Πηγή: healthstories.gr