Όσο πιο υγιεινός ο τρόπος ζωής στη μέση ηλικία, τόσο λιγότερες οι πιθανότητες για σοβαρές ασθένειες στα γηρατειά, διατείνεται νέα επιστημονική έρευνα, παρουσιάζοντας στοιχεία που συνδέουν την καλή καρδιαγγειακή υγεία με τη μικρότερη θνησιμότητα
Ου γαρ έρχεται μόνον το γήρας και η υγεία μας είναι η πρώτη που το μαρτυρά. Ωστόσο, νέα έρευνα δείχνει πως υπάρχει τρόπος να προφυλαχθούμε στα γηρατειά μας από σοβαρά χρόνια νοσήματα ακόμη και τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.
Το μυστικό, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστόνης, βρίσκεται στην πρόληψη, δηλαδή στον τρόπο ζωής που υιοθετούμε κατά τη μέση ηλικία και διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα της μελλοντικής ζωής
Έτσι, όσο περισσότερο ένα άτομο αποφεύγει συνήθειες όπως το κάπνισμα, τρέφεται υγιεινά, ασκείται τακτικά, διατηρεί την αρτηριακή του πίεση, τη χοληστερόλη, το σάκχαρο στο αίμα του και το βάρος του σε υγιή επίπεδα, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να νοσήσει από παθήσεις όπως η υπέρταση, ο διαβήτης, η χρόνια νεφρική νόσος και οι καρδιαγγειακές παθήσεις ενώ μειώνονται οι πιθανότητες πρόωρου θανάτου.
Το νέο που κομίζει για την επίδραση του τρόπου ζωής στη μελλοντική υγεία η πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Cardiology, είναι ο παράγοντας της χρονικής διάρκειας της πρότερης υγιεινής ζωής.
Αντλώντας στοιχεία από τη διαρκή μελέτη για την καρδιολογική υγεία του Φράμινχαμ, οι ερευνητές παρατήρησαν τους συμμετέχοντες για περίπου 16 χρόνια και αξιολόγησαν την πορεία της υγείας τους σε σχέση με διάφορες παθήσεις καθώς και τα περιστατικά θανάτου. Διαπιστώθηκε ότι για κάθε πέντε χρόνια κατά τα οποία οι συμμετέχοντες παρουσίαζαν μια μέτρια ή ιδανική καρδιαγγειακή υγεία, ο κίνδυνος να εμφανίσουν συγκεκριμένες παθήσεις μειωνόταν και συγκεκριμένα: για υπέρταση κατά 33%, για διαβήτη, χρόνια νεφρική νόσο και καρδιαγγειακές παθήσεις κατά 25%, ενώ κατά 14% μειώθηκαν τα ποσοστά θνησιμότητας.
Οι ερευνητές που εκπόνησαν τη μελέτη υπογραμμίζουν πως η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής επί μακρόν ωφελεί τον άνθρωπο ασχέτως ηλικίας, ευελπιστώντας έτσι πως καθίσταται σαφές ότι η καλή καρδιαγγειακή υγεία μπορεί να μειώσει τα επίπεδα νοσηρότητας και θνησιμότητας από όλες τις προαναφερθείσες νόσους.
Πηγή:ygeiamou.gr