Εδώ είναι μερικοί τρόποι για να σιγουρευτείτε ότι δεν σπαταλάτε τον πιο πολύτιμο πόρο στη ζωή σας, το χρόνο.
Όταν είστε σε θέση να διαχειριστείτε το χρόνο σας, δεν σπαταλάτε τον πιο πολύτιμο πόρο στη ζωή. Αυτό σας κάνει πιο παραγωγικούς και επιτυχημένους τόσο στην δουλειά σας όσο και στην προσωπική σας ζωή. Θα βελτιώσετε επίσης και τη συνολική υγεία σας.
Αλλά, πώς μπορεί να πει κανείς αν είναι καλός στη διαχείριση του χρόνου ή όχι; Λοιπόν, θα μπορούσατε να αναρωτηθείτε αν η διαχείριση του χρόνου έρχεται με φυσικότητα. Με τέτοια φυσικότητα όσο και η επισκευή οικιακών συσκευών από έναν τεχνικό ή η άνεση με την οποία παραδίδει μάθημα ένας δάσκαλος. Θα μπορούσατε επίσης να παρακολουθείτε μοτίβα ή να ζητάτε σχόλια από άλλους. Ή μπορείτε να δείτε παρακάτω τα συμπτώματα της κακής διαχείρισης του χρόνου για να δείτε αν κάνετε κάποιο από αυτά.
- Εκτελείτε πολλά καθήκοντα ταυτόχρονα.
Μπορεί να νιώθετε Σούπερμαν ή Spiderman; Αν ενώ κάνετε την δουλειά σας ξαφνικά σας ζητούν κάτι και τρέχετε να βοηθήσετε, τότε η διαχείριση του χρόνου μπορεί να πάει λάθος. Μπορείτε να βοηθήσετε βέβαια, απλά αφού έχετε ολοκληρώσει την δουλειά σας. Εστιάστε μόνο σε ένα πράγμα τη φορά. Μόλις το ολοκληρώσετε, τότε μπορείτε να σώσετε τον κόσμο.
- Δεν έχετε τον εαυτό σας ως προτεραιότητα.
Προγραμματίστε πρώτα το χρόνο σας και μόνο τότε αποδεχτείτε τα αιτήματα των άλλων. Εάν κάνετε το λάθος να μην προγραμματίζετε τις δουλειές σας εκ των προτέρων, τότε θα διαπιστώσετε ότι θα γεμίσετε εξ’ ολοκλήρου με τις προτεραιότητες των άλλων και όχι με τις δικές σας.
- Είστε επιρρεπής στους περισπασμούς.
Πιθανότατα θα σας έχει συμβεί χωρίς να το συνειδητοποιήσετε. Αφήνετε στην άκρη αυτό που κάνετε όταν λάβετε κάποια ειδοποίηση στο τηλέφωνο ή το email σας. Ενώ όλα αυτά είναι αναπόφευκτα, αυτοί που επιτυγχάνουν μια σωστή διαχείριση χρόνου είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν αυτές τις διακοπές. Βάλτε το τηλέφωνό σας στο “Μην ενοχλείτε” όταν δεν θέλετε να σας διακόψουν. Μπορείτε να ζητήσετε ευγενικά από έναν συνάδελφο να μην σας μιλάει κατά τη διάρκεια του γεύματος.
Κατά την αντιμετώπιση των περισπασμών μπορείτε να προσαρμόσετε τον προγραμματισμό σας ανάλογα. Για παράδειγμα, αν έχετε ένα δικηγορικό γραφείο στην Αθήνα με πολλές υποθέσεις και πολλούς πελάτες να χρειάζονται συμβουλές, καλό είναι να μην δέχεστε συναντήσεις εκτός προγράμματος ή τουλάχιστον όταν είναι κατά τη διάρκεια μιας φορτωμένης μέρας.
- Νιώθετε υπερβολικό άγχος
Εάν αισθάνεστε άγχος, ανησυχία και εξάντληση, τότε ίσως έχετε αγχωθεί υπερβολικά. Ενώ είναι φυσιολογικό να αισθάνεσαι έτσι περιστασιακά, δεν πρέπει αυτός να είναι ο κανόνας. Κάτι τέτοιο μπορεί να έχει επιπτώσεις στην παραγωγικότητα και την υγεία σας.
Αντί να περιμένετε μέχρι να φτάσετε σε αυτό το σημείο, πάρτε μέτρα. Για παράδειγμα καλό θα ήταν να μην αναλάβετε πρόσθετες ευθύνες όταν δεν είστε σε θέση να βρείτε έναν υγιή τρόπο να τις υλοποιήσετε.