Η Υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου, εγκαινίασε την έκθεση «Αλληλεγγύη και Αντίσταση. Η στήριξη της ελληνικής αντίστασης ενάντια στη στρατιωτική χούντα από τα γερμανικά κόμματα, συνδικάτα και πολιτικά ιδρύματα (1967-1974)» μαζί με τον Δήμαρχο Κοζάνης Λευτέρη Ιωαννίδη και τον Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών Ηλία Κάτανα, το απόγευμα της Τετάρτης 31 Οκτωβρίου, στο φουαγιέ του της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης.
50 χρόνια και πλέον από το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, η έκθεση επικεντρώνεται στον ξεχασμένο εν πολλοίς αγώνα των χιλιάδων Ελλήνων μεταναστών και μεταναστριών στη Δυτική Γερμανία εναντίον του δικτατορικού καθεστώτος στην Αθήνα. Παράλληλα αναδεικνύει την υποστήριξη που παρείχε η γερμανική κοινή γνώμη στις ελληνικές αντιδικτατορικές δράσεις: γερμανικά κόμματα, συνδικάτα, πολιτικά ιδρύματα, μέσα ενημέρωσης στάθηκαν αλληλέγγυα και στήριξαν έμπρακτα τον αντιδικτατορικό αγώνα, συμβάλλοντας στον διεθνή αποκλεισμό της χούντας. Η έκθεση αποτίει φόρο τιμής στην ελληνική αντίσταση και παράλληλα επιδιώκει να στρέψει το βλέμμα – στη συγκυρία της σημερινής πολιτικής και οικονομικής κρίσης – σε μια άγνωστη αλλά αξιομνημόνευτη σελίδα των ελληνογερμανικών σχέσεων.
Αναφερόμενη στην έκθεση η κ. Νοτοπούλου σημείωσε πως «αποφασίσαμε να ξεκινήσει η έκθεση στην Βόρεια Ελλάδα πρώτα από την πόλη της Κοζάνης ακριβώς ως ένα δείγμα στήριξης για τη νέα εποχή, για την Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη».
Συνέχισε τονίζοντας πως «η έκθεση ντοκουμέντο που εγκαινιάζουμε σήμερα μέσα από ένα πολύ πλούσιο ιδιαίτερο και σπάνιο αρχειακό υλικό αναδεικνύεται η στήριξη της ελληνικής αντίστασης. Ταυτόχρονα εστιάζει στον αγώνα πολλών Ελληνίδων και Ελλήνων που βρήκαν καταφύγιο στην τότε δυτική Γερμανία και που βλέπανε την Ελλάδα να ασφυκτιά. Η Γερμανία αποτέλεσε τότε ένα χώρο πολιτικής αντίστασης απέναντι στη δικτατορία. Η στήριξη αυτή από τους χιλιάδες Γερμανούς πολίτες και τα ΜΜΕ συνέβαλε καθοριστικά στον πολιτικό αποκλεισμό της χούντας».
Ο Δήμαρχος από την πλευρά του, τόνισε πως είναι μια έμπρακτη κίνηση στήριξης αυτή η έκθεση μέσω και του υπουργείου στο νέο εγχείρημα της πόλης, την βιβλιοθήκη κοιτώντας το μέλλον με αισιοδοξία «αλλά επειδή μιλάμε για το μέλλον οφείλουμε να αντλήσουμε μηνύματα και διδάγματα από το παρελθόν και νομίζω ότι αυτή η έκθεση μας δίνει το υλικό για να βγάλουμε αυτά τα αναγκαία και χρήσιμα συμπεράσματα. Αυτή η έκθεση μας δίνει το υλικό για να δούμε πως αναδεικνύονται εκείνες οι στιγμές της ιστορίας που έχουν διαμορφώσει τις σκιές των ευρωπαϊκών χωρών και λαών ».
Ακολούθησε ξενάγηση στους εσωτερικούς χώρους της βιβλιοθήκης με την κ. Νοτοπούλου να δείχνει ενθουσιασμένη τονίζοντας πως «περπατώντας στους διαδρόμους της νέας βιβλιοθήκης και πιάνοντας στα χέρια μου τα βιβλία μένω εξαιρετικά εντυπωσιασμένη και βαθιά συγκινημένη».
Η Υφυπουργός έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στην αίθουσα που φυλάσσεται ο σημαντικότερος πλούτος της βιβλιοθήκης με τα παλαιά έντυπα, τη χάρτα του Ρήγα, τη συλλογή του Διονύση Ψαριανού, τα προικοσύμφωνα της περασμένης εποχής και άλλα σημαντικής αξίας έγγραφα, ενώ στη συνέχεια υπέγραψε το βιβλίο εντυπώσεων.
Η κ. Νοτοπούλου ολοκληρώνοντας ευχαρίστησε τον δήμαρχο Λευτέρη Ιωαννίδη, για την προσπάθειά του, όπως είπε να κάνει το καλύτερο για τον πολιτισμό αυτού του τόπου «Είναι ευτύχημα για τον τόπο ότι υπάρχει ένας νέος δήμαρχος σε ηλικία, που φροντίζει τόσο πολύ για την διατήρηση και την προστασία του πολιτισμού της περιοχής, όχι μόνο ως ένα τουριστικό προϊόν όπως κακομάθαμε τα προηγούμενα χρόνια, αλλά ως ένα εφόδιο που θα μας βγάλει μπροστά στο μέλλον βασισμένοι στις δικές μας δυνάμεις, κουβαλώντας αυτό το βαρύ ιστορικό φορτίο».
Επίσης εξέφρασε τις θερμές της ευχαριστίες σε όλους τους εργαζόμενους σημειώνοντας πως « μας εντυπωσίασαν μέσα από τον τρόπο που έχουνε φροντίσει την βιβλιοθήκη και με τα πολλά που μας έμαθαν μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Σας ευχαριστώ».
Την έκθεση διοργανώνουν το Ίδρυμα Friedrich-Ebert-Stiftung στην Αθήνα και τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας-Θράκης).
Η έκθεση φιλοξενείται στο φουαγιέ της βιβλιοθήκης όπου μπορεί να την επισκεφθεί το κοινό καθημερινά (εκτός Σαββάτου-Κυριακής), από τις 08:00 έως τις 20:00.