Σε Διαβούλευση τέθηκαν οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων έργου εγκατάστασης Αιολικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας ισχύος 27,3 MW στη θέση Ντρισινίκος, της ψηλότερης κορυφογραμμής του Μπούρινου, μίας εκ των δυο κορυφογραμμών που περικλείουν την περίφημη κοιλάδα του Μεσιού Νερού.
Το έργο βρίσκεται στα όρια των Δημοτικών Ενοτήτων Αιανής, Βεντζίου & Σιάτιστας των Δήμων Βοΐου, Γρεβενών & Κοζάνης, με φορέα λειτουργίας την εταιρεία «GREEN VELOCITY 4 Ι.Κ.Ε.».
Όπως αναφέρεται στις ΜΠΕ του Έργου «Η προτεινόμενη θέση εγκατάστασης του αιολικού πάρκου βρίσκεται εντός των ορίων περιοχών του δικτύου Natura 2000 και σημαντικής περιοχής για τα πουλιά».
Το έργο θα περιλαμβάνει 7 ανεμογεννήτριες (3.900 kw η κάθε μία), ύψους 150 μ. περίπου (Ύψος πύργου 84μ. και ύψος πτερυγίου 65,5μ.).
Οι πλατείες των ανεμογεννητριών θα καταλάβουν έκταση 40 τμ., θα είναι έξι, και στη βάση τους θα γίνουν εκσκαφές κυκλικής διατομής 20 μ. και βάθους 2,5 μ.
Θα γίνει διάνοιξη νέων δρόμων μήκους 5.560m. και θα διαπλατυνθεί υφιστάμενο δίκτυο 3.580m.
Ο Μπούρινος αποτελεί την μοναδική για την Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης Ζώνη Ειδικής Προστασίας «GR 1330002 –Όρη Βόρειου Βούρινου και Μέλλια», σημαντική περιοχή για τα πουλιά, πληροί τα επιστημονικά κριτήρια της BirdLife International.
Επίσης είναι χαρακτηρισμένος ως Ειδική Ζώνη Διατήρησης (ΕΖΔ) «GR 1330001-Όρος Βούρινο (Κορυφή Ασπροβούνι)», μοναδική επίσης για την Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, σύμφωνα με την Οδ. 92/43/ΕΟΚ, λόγω των σημαντικών οικοτόπων και πανίδας που φιλοξενεί.
Έχει ενταχθεί προσφάτως στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO, λόγω της γεωλογικής ιδιαιτερότητάς και σημασίας.
Για τους παραπάνω λίγους η περιοχή θα έπρεπε να εξαιρεθεί από την τοποθέτηση έργων ΑΠΕ καθώς είναι βέβαιη η αλλοίωση των χαρακτηριστικών της κι η μετατροπή της σε Βιομηχανική Ζώνη. Εξάλλου η Δυτ. Μακεδονία έχει συνεισφέρει τα μάλα στην υποτιθέμενη «πράσινη ανάπτυξη» κι οι εθνικοί στόχοι παραγωγής ηλεκτρικής ενέργεια από ΑΠΕ έχουν υπερκαλυφθεί.
Η συναισθηματική αξία του Μπούρινου για την πόλη της Σιάτιστας είναι τεράστια, από δω υδροδοτήθηκε κι υδροδοτείται η πόλη, είναι περιοχή απείρου κάλους και προσφέρεται για αναψυχή, για ορειβασία και για άλλες ορεινές δραστηριότητες.
Έχουν επενδυθεί, για την ήπια ανάπτυξη της περιοχής, από τον πρώην Δήμο Σιάτιστας και τον νυν Δήμο Βοίου, μεγάλα κεφάλαια.
Καλούμε τη Δημοτική Κοινότητα Σιάτιστας, αλλά και τις άλλες εμπλεκόμενες κοινότητες, το Δήμο Βοΐου και τους όμορους Δήμους Γρεβενών και Κοζάνης, την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, να καταψηφίσουν τις ΜΠΕ του έργου.
Η προσφυγή στο ΣτΕ του Δήμου Βοΐου είναι μονόδρομος.
Να συγκληθεί άμεσα Δημοτικό Συμβούλιο στο Δήμο μας με μοναδικό θέμα την αποτροπή της εκτέλεσης του έργου.
Η αντίδραση των συλλογικοτήτων της πόλης της Σιάτιστας αλλά και των απλών πολιτών θα είναι τεράστια.