Η εισήγηση του Βουλευτή Π.Ε Κοζάνης Στάθη Κωνσταντινίδη στη συνεδρίαση της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, για την ενημέρωση των μελών της από τους συναρμόδιους Υπουργούς Τάκη Θεοδωρικάκο και Νότη Μηταράκη, για τα δεδομένα στο προσφυγικό και τα πρόσφατα γεγονότα στον Έβρο.
Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι πρώτα από όλα να ευχαριστήσουμε τους συναρμόδιους Υπουργούς για τη σημαντική ενημέρωση που κάνανε πριν από λίγο στην Επιτροπή μας τόσο για τα στοιχεία, τα δεδομένα που είχαν διαμορφωθεί μέχρι πριν από τρία χρόνια όσο και για τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν και τα αποτελέσματα αυτών των πολιτικών. Τα στοιχεία, τα δεδομένα όπως έχουν διαμορφωθεί μέχρι σήμερα τόσο σε ότι αφορά τα έργα που έχουν γίνει, τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο και την αποτελεσματικότητα τελικά αυτών των παρεμβάσεων σε ότι αφορά στις ροές, στους ανθρώπους που σήμερα φιλοξενούνται στη χώρα μας στους πρόσφυγες και μετανάστες και φυσικά σε αυτά που έπονται προκειμένου να βελτιστοποιηθεί αυτή η κατάσταση.
Σε κάθε συζήτηση, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, γύρω από το προσφυγικό μεταναστευτικό δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι η ιστορία αυτής της χώρας, οι καταστροφές και οι θρίαμβοι της είναι συνυφασμένοι με τις έννοιες της προσφυγιάς και της μετανάστευσης. Εύλογα λοιπόν τα αισθητήρια και τα αντανακλαστικά των συμπολιτών μας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις ανάγκες των ανθρώπων που εγκαταλείπουν τις εστίες τους για λόγους πολέμων, διώξεων, κακουχειών, ανέχειας και αναζητούν ένα νέο τόπο να φιλοξενήσει τα όνειρά τους. Έχουμε όμως όλοι πλέον κατανοήσει, ότι ανάμεσά τους και πίσω από τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές υπάρχουν ποικιλώνυμα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα και κυκλώματα εκμετάλλευσης. Πρωτίστως όμως, ότι οι άνθρωποι αυτοί έχουν γίνει το μέσον πίεσης της Τουρκίας προς την Ευρώπη για την ικανοποίηση των αναθεωρητικών και γεωπολιτικών της σχεδίων αλλά και πολιορκητικός κριός και εργαλείο αποσταθεροποίησης για την πατρίδα μας.
Είναι φανερό, εξάλλου, ότι η παρείσφρηση ανάμεσα σε εκείνους που πληρούν τα προσφυγικά κριτήρια παράτυπων μεταναστών, που εισήλθαν παράνομα στη χώρα ή διεκδικούν χωρίς τις νόμιμες προϋποθέσεις την παραμονή τους εδώ, τελικά αποβαίνει σε βάρος των νομότυπων προσφύγων και μεταναστών, αφού επιβαρύνουν τις δομές φιλοξενίας, υποβαθμίζουν τις συνθήκες διαβίωσης, δυσχεραίνουν και επιβραδύνουν τη δικαστική και διοικητική εκκαθάριση των αιτημάτων τους και αντλούν σημαντικούς πόρους, που κανονικά θα προορίζονταν για τους πραγματικούς δικαιούχους.
Σε περιόδους, δε, που ο συνολικός αριθμός είχε ξεπεράσει τις αντοχές και τις δυνατότητες της χώρας, ενώ η κρατική εποπτεία είχε υποχωρήσει, στο όνομα μιας δήθεν δικαιωματιστικής αντίληψης, οι όροι παραμονής αυτών των ανθρώπων στη χώρα μας είχαν κατρακυλήσει σε επίπεδα αναξιοπρεπούς διαβίωσης.
Θυμόμαστε, βέβαια, όλοι τις εικόνες ντροπής στη Μόρια και στην Ειδομένη και σε άλλα κέντρα.
Εξάλλου, η εικόνα «ξέφραγου αμπελιού» που εμφάνιζε η χώρα είχε δημιουργήσει εύλογη και έντονη ανησυχία στους Έλληνες πολίτες και, τελικά, αντιδράσεις που αδικούσαν τα παραπάνω αγαθά αισθήματα της κοινωνίας μας.
Από τότε τα δεδομένα και η εικόνα έχουν βελτιωθεί σε ασύγκριτο βαθμό και, φυσικά, αυτό δε συνέβη συμπτωματικά ή συγκυριακά. Οφείλεται, πρωτίστως, στη συστηματική και πολυεπίπεδη προσπάθεια που καταβλήθηκε, στις δομές που αναβαθμίστηκαν, στην επάνδρωση και στην ενίσχυση του προσωπικού φύλαξης, υποδοχής και υποστήριξης με σύγχρονα μέσα, στη βελτίωση και επιτάχυνση του θεσμικού πλαισίου και της δικαστικής και διοικητικής διαδικασίας, στον εξορθολογισμό των παροχών, που αναφέρθηκε προηγουμένως και ο κ. Υπουργός Μετανάστευσης και στα κίνητρα για αναζήτηση εργασίας και ενσωμάτωσης.
Επιτέλους, όμως και στην εφαρμογή ενός πλαισίου που υποχρεώνει αυτούς τους ανθρώπους, που τυγχάνουν αυτής της φιλοξενίας και υποστήριξης, να τηρούν τους στοιχειώδεις όρους σεβασμού στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και στην έννομη τάξη μας.
Ναι, πράγματι, το πλαίσιο αυστηροποιήθηκε, εκεί όμως που έμπαζε κι αυτό δεν είναι άσχετο με το γεγονός ότι η Ελλάδα έπαψε να είναι ελκυστικός προορισμός ή το πέρασμα των κυκλωμάτων, αφού την ίδια ώρα που οι ροές μειώνονταν στην Ελλάδα αυξάνονταν στις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου.
Όμως, αυτό, σε καμία περίπτωση, δεν έγινε κατά παραβίαση των κανόνων του προσφυγικού και του Διεθνούς Δικαίου ή με εκπτώσεις στις ανθρώπινες αξίες. Αντίθετα, τα επιφορτισμένα με το καθήκον αυτά στελέχη των υπηρεσιών μας στον Έβρο, στο Αιγαίο και όπου αλλού απαιτήθηκε, κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες, σε εξαιρετικά επικίνδυνες συνθήκες και με αυταπάρνηση και υψηλότατο ανθρωπιστικό αίσθημα, υλοποίησαν εκατοντάδες επιχειρήσεις διάσωσης όλο αυτό το διάστημα και γλύτωσαν χιλιάδες ανθρώπινες ζωές.
Έχω μπροστά μου μια επισκόπηση από πρόσφατες, του καλοκαιριού μόνο, επιχειρήσεις. Αν αθροίσει κανείς τους διασωθέντες, νομίζω ότι ξεπερνούν τους 500 με 600 ανθρώπους και μόνο από αυτό φαίνεται ότι οι άνθρωποι που είναι επιφορτισμένοι με αυτό το σπουδαίο καθήκον, κάνουν εξαιρετικά τη δουλειά τους.
Από την άλλη, βέβαια, αποτελεί πρόκληση και προσβολή ο ισχυρισμός που εκφράζεται από την Τουρκία και από διάφορους κύκλους, δυστυχώς και του εσωτερικού, ότι πετάμε ανθρώπους στη θάλασσα. Είναι ψευδέστατο και κυρίως είναι ιδιαίτερα προσβλητικό, αποτελεί ύβρη.
Συνεπώς, η δουλειά που έχει γίνει και τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά, αναφέρθηκε ο κ. Υπουργός, προηγουμένως, στη μείωση των ροών και των διαμενόντων στη χώρα. Υπάρχει ένα εξαιρετικό γράφημα που τα παρουσιάζει όλα αυτά πολύ συνοπτικά, τις ροές αφίξεων, τους διαμένοντες, τις καταληκτικές πράξεις α΄ και β΄ βαθμού, αυτό που αναφερθήκαμε προηγουμένως, στη διαδικασία, τις εκκρεμότητες ενώπιον της δικαιοσύνης και τα στοιχεία της διαμονής αυτών των ανθρώπων στη χώρα.
Θα το προσκομίσω στα πρακτικά, για την πληρότητα του λόγου.
Έχει γίνει σημαντική δουλειά. Βεβαίως, κανένας δε μπορεί να αποκλείσει το λάθος, γι’ αυτό και είμαστε δεκτικοί στην κριτική και σε προτάσεις, αρκεί βέβαια αυτές να είναι καλόπιστες, διότι εδώ σημειώνεται το παράδοξο, ίσως και το δηλωτικό των προθέσεων, όταν υπάρχει μία επιτυχία κάποιοι να σιωπούν και όταν υπάρχει μία καταγγελία σε βάρος των υπηρεσιών και της χώρας να πρωτοστατούν.
Όμως, τις πρακτικές αυτές τις βλέπει ο κόσμος και τις καταδικάζει, γιατί τα ζητήματα αυτά δεν πρέπει να αποτελούν σημαία πολιτικής ευκαιρίας για κανέναν.
Ήδη, την ώρα που μιλάμε, η πίεση έχει αυξηθεί στον Έβρο. Την περιέγραψαν ήδη οι συναρμόδιοι Υπουργοί, 36.000 μόνο τον Αύγουστο απόπειρες εισβολής, απόπειρες εισόδου στη χώρα από τον Έβρο.
Είναι δραματικά τα μεγέθη.
Η Κυβέρνηση, λοιπόν, λαμβάνει εγκαίρως πρόσθετα μέτρα, όμως η Αξιωματική Αντιπολίτευση και άλλα κόμματα της Αντιπολίτευσης αντιδρούν. Δεν είναι, μας λένε, αποτελεσματικός ο φράχτης, την ώρα που οι άνθρωποι που διαμένουν εκεί μας δηλώνουν κατηγορηματικά το εντελώς αντίθετο, ότι όσοι μπαίνουν, όσοι επιχειρούν να μπουν αποφεύγουν, φυσικά, τα σημεία που έχει αναπτυχθεί αυτός ο φράχτης.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κλείνοντας και απευθύνομαι κυρίως στις δυνάμεις της Αριστεράς, εντελώς κυνικά, εκλογικά, θα σας έλεγα «συνεχίστε», διότι μας συμφέρει η στάση σας.
Σας καλώ, όμως, να σταματήσετε αυτή την ανεύθυνη συμπεριφορά, γιατί δεν υπηρετεί τα συμφέροντα της πατρίδας μας.
Σας ευχαριστώ πολύ.