• Latest
ΟΕΕ

Εκδήλωση ΟΕΕ για προϋπολογισμό: Εφικτή η ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας το 2023

15 Δεκεμβρίου 2022
Γιώργος Αμανατίδης: «Κατά συρροή ψέματα ή έχει άγνοια» ο κ. Κασαπίδης;

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Απάντηση στα όσα σχολίασαν η Περιφερειακή Σύμβουλος της μειοψηφίας κα Δαδαμόγια Αικατερίνη στα οποία συνεπικουρεί και ο κ. Κασαπίδης, για την οδική σύνδεση «Μηλιά – Κερασιά»

27 Μαρτίου 2026
Καύσιμα: Έρχονται αυξήσεις στην τιμή της βενζίνης- Πόσο θα κοστίσει φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης

Fuel Pass: Τα πέντε βήματα για να πάρουν την ενίσχυση οι δικαιούχοι, τα εισοδηματικά κριτήρια και η επιδότηση ανά περιοχή

27 Μαρτίου 2026
Χιόνισε στην Κεντρική Ελλάδα [εικόνες & βίντεο]

Χιόνισε στην Κεντρική Ελλάδα [εικόνες & βίντεο]

27 Μαρτίου 2026
Δήμος Κοζάνης: Ενημέρωση για το πρόγραμμα εκσκαφών οπτικών ινών (10 Μαρτίου – 15 Μαρτίου 2025)

Δωρεάν προληπτικοί έλεγχοι φλεβών/αρτηριών και έλεγχος καρδιαγγειακού κινδύνου στον Δήμο Κοζάνης

27 Μαρτίου 2026
Με οριακή ψηφοφορία (10-9) το νέο 1ο Δημοτικό Σερβίων θα στεγαστεί στο κτήριο του 1ου Δημοτικού – Ένταση και αντεγκλήσεις στο Δ.Σ. Σερβίων (Βίντεο)

Κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων

27 Μαρτίου 2026
Ζωντανή μετάδοση της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Βοΐου

Συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Βοΐου την Τρίτη 31 Μαρτίου

27 Μαρτίου 2026
Βέττα Καλλιόπη

Καλλιόπη Βέττα: Αναγκαία η ίδρυση νέας σχολικής μονάδας Ειδικής Αγωγής στην Κοζάνη

27 Μαρτίου 2026
Χόρτα καθαρισμός

Υποχρεώσεις ιδιοκτητών για καθαρισμό οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων σύμφωνα με τον Ν. 5281/2026 – Πρόληψη πυρκαγιών στον Δήμο Κοζάνης

27 Μαρτίου 2026
3ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας

3ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας: Ευχαριστήρια επιστολή στο Κουκουλίδειο Ίδρυμα

27 Μαρτίου 2026
ΕΠΣ Κοζάνης: Μοιράζονται την κορυφή Σιάτιστα και Εορδαϊκός

ΕΠΣ Κοζάνης: Φινάλε κανονικής διάρκειας στην Α’ κατηγορία, Αναβληθέντες αγώνες στη Β΄ Κατηγορία

27 Μαρτίου 2026
ΕΠΣ Κοζάνης: Η αγωνιστική δράση του Σαββατοκύριακου

Γ’ εθνική: Ντέρμπι επιβίωσης, Κοζάνη – Εορδαϊκός

27 Μαρτίου 2026
 34η συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

 15η συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

27 Μαρτίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Παρασκευή, 27 Μαρτίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Εκδήλωση ΟΕΕ για προϋπολογισμό: Εφικτή η ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας το 2023

sierafm by sierafm
15 Δεκεμβρίου 2022
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
ΟΕΕ
0
SHARES
4
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Τις προκλήσεις, που παρουσιάζονται για την ελληνική οικονομία την επόμενη χρονιά, με βάση και τον προϋπολογισμό του 2023, συζήτησαν τέσσερις κορυφαίοι οικονομολόγοι, σε εκδήλωση – συζήτηση, που διοργάνωσε το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος. 


Ο καθηγητής και πρώην Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, τόνισε τα εξής:

«Σε μεσοχρόνιο ορίζοντα, τρεις απαιτείται να είναι οι προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής:
1. Η επιτάχυνση της οικονομικής ανάκαμψης

2. Η βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και
3. Η αποκλιμάκωση του λόγου του δημοσίου χρέους προς το ΑΕΠ.

Για να επιτευχθούν ταυτόχρονα αυτοί οι στόχοι, απαιτούνται σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που θα οδηγήσουν σε αύξηση του ρυθμού αύξησης της παραγωγικότητας και τεχνικής προόδου, παραγωγική αναδιάρθρωση υπέρ των διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών, διατήρηση σχετικά υψηλών πρωτογενών δημοσιονομικών πλεονασμάτων αλλά και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε επίπεδο Ευρωζώνης».

Η Ομότιμη Καθηγήτρια στο ΕΚΠΑ και πρώην Υπουργός, Λούκα Κατσέλη, δήλωσε ότι «Οι σχετικά υψηλοί ρυθμοί μεγέθυνσης του εισοδήματος το 2022 (5,6%) δεν πρέπει να μας εφησυχάζουν καθώς μεταβάλλονται από έτος σε έτος ανάλογα με τις Ευρωπαϊκές και διεθνείς εξελίξεις και δεν αποτελούν κριτήριο «οικονομικής ανάπτυξης». Όπως αποδείχθηκε από το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2010, οι υψηλοί ρυθμοί μεγέθυνσης της οικονομίας την περίοδο 2000-2007 της τάξης του 4% – 5% δεν εμπόδισαν τον αποκλεισμό της χώρας από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές το 2010. Η πυροδότηση της αναπτυξιακής διαδικασίας προϋποθέτει την αύξηση παραγωγικών επενδύσεων παγίου κεφαλαίου, με μεταφορά πόρων από λιγότερες σε περισσότερο παραγωγικές δραστηριότητες. Το χαμηλό ποσοστό επενδύσεων στο ΑΕΠ και η προβληματική τους διάρθρωση, εγκυμονούν κινδύνους για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Λόγω της χαμηλής ιδιωτικής αποταμίευσης και της διεύρυνσης του ελλείμματος της Γενικής Κυβέρνησης, οι επενδύσεις χρηματοδοτήθηκαν και εξακολουθούν να χρηματοδοτούνται από εξωτερικό δανεισμό και εισροή πόρων από την ΕΕ. Για να διατηρηθούν οι υψηλοί ρυθμοί μεγέθυνσης στο μέλλον αλλά και η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, προτεραιότητα της δημοσιονομικής πολιτικής πρέπει να είναι όχι η “εμπροσθοβαρής ανάπτυξη της ιδιωτικής κατανάλωσης”, αλλά η αύξηση του ποσοστού επενδύσεων στο ΑΕΠ άνω του 20%, η χρηματοδότηση των επενδύσεων από εθνικούς πόρους σε ποσοστό 70-75% και η υλοποίηση παραγωγικών επενδύσεων που θα προάγουν τις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών ή/και θα υποκαθιστούν εισαγωγές».

Ο Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Μιχάλης Αργυρού, εκτίμησε ότι ο Προϋπολογισμός του 2023 αποτυπώνει τη μεγάλη πρόοδο της ελληνικής οικονομίας από το 2019 και ύστερα, και τις θετικές προοπτικές της, παρά τις διαδοχικές εξωγενείς κρίσεις. Τα δημόσια οικονομικά έχουν επανέλθει σε τροχιά βελτίωσης, το δημόσιο χρέος μειώνεται με ρυθμούς ρεκόρ και ο τραπεζικός τομέας έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο, όσον αφορά τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την αύξηση της χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας. Τέλος, παρέθεσε μια σειρά από λόγους, βάσει των οποίων είναι ορθολογικά αισιόδοξος ότι η ελληνική οικονομία θα επιδείξει ανθεκτικότητα απέναντι και σε αυτή τη νέα, εξωγενή κρίση. Με βάση τα παραπάνω, η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας το 2023 είναι εφικτός στόχος.

Ο Επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στην Βουλή, Φραγκίσκος Κουτεντάκης, είπε ότι «η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε φάση ομαλής προσγείωσης, καθώς οι υψηλοί ρυθμοί μεγέθυνσης των δύο πρώτων τριμήνων επιβραδύνονται. Αυτό δεν συνιστά απειλή για τον δημοσιονομικό στόχο του τρέχοντος έτους, αλλά ενισχύει τις αβεβαιότητες για το επόμενο. Σε αυτό, έρχονται να προστεθούν οι κίνδυνοι από το εξωτερικό περιβάλλον, όπως ο πληθωρισμός, το ενεργειακό κόστος και η άνοδος των επιτοκίων, αλλά και από το εγχώριο, όπως ο πολιτικός κίνδυνος. Ειδικά για το τελευταίο, αξίζει να τονιστεί η οικονομική σημασία της λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών».

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας, είπε ότι «Διανύουμε μια περίοδο παρατεταμένων διαταραχών, τόσο εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας, όσο και των καταιγιστικών γεωπολιτικών εξελίξεων, που έχουν ως αποτέλεσμα να διατηρείται η αβεβαιότητα σε υψηλά επίπεδα. Παρά τις αντιξοότητες, η ελληνική οικονομία δείχνει πρωτόγνωρη ανθεκτικότητα. Η ανεργία μειώνεται με γοργούς ρυθμούς, όπως και το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ. Άξια αναφοράς είναι η ραγδαία αύξηση των επενδύσεων, σε πρωτοφανή επίπεδα για την ελληνική οικονομία, καθώς και η αύξηση των εξαγωγών. Αυτό αποδεικνύει ότι αλλάζει ριζικά το παραγωγικό μοντέλο της χώρας».

Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος, Νίκος Φιλιππίδης, και μπορείτε να την παρακολουθήσετε στο κανάλι του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, στο YouTube,

Για να διαβάσετε το πλήρες κείμενο της μελέτης, πατήστε εδώ.

Previous Post

Νεκρός 60χρονος κυνηγός από πυροβολισμό φίλου του

Next Post

Τα τρία χειμερινά φρούτα που «ξεμπλοκάρουν» τον μεταβολισμό και βοηθούν να χάσεις κιλά

Next Post
φρουτα λαχανικα

Τα τρία χειμερινά φρούτα που «ξεμπλοκάρουν» τον μεταβολισμό και βοηθούν να χάσεις κιλά

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Απάντηση στα όσα σχολίασαν η Περιφερειακή Σύμβουλος της μειοψηφίας κα Δαδαμόγια Αικατερίνη στα οποία συνεπικουρεί και ο κ. Κασαπίδης, για την οδική σύνδεση «Μηλιά – Κερασιά»
  • Fuel Pass: Τα πέντε βήματα για να πάρουν την ενίσχυση οι δικαιούχοι, τα εισοδηματικά κριτήρια και η επιδότηση ανά περιοχή
  • Χιόνισε στην Κεντρική Ελλάδα [εικόνες & βίντεο]
  • Δωρεάν προληπτικοί έλεγχοι φλεβών/αρτηριών και έλεγχος καρδιαγγειακού κινδύνου στον Δήμο Κοζάνης
  • Κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων

Πρόσφατα σχόλια

  1. Γεωργιος Κεραμαρης Τζεινας στο Bόιο: Απορρίφθηκε η προσφυγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωριτών «Η Πρόοδος» και 18 κατοίκων για τα παγκάκια στην πλατεία Ροδοχωρίου
  2. Εκδήλωση για τη Μάχη της Οσνίτσανης - GreekHumans στο Δήμος Βοΐου: Η Εκδήλωση για τον εορτασμό της Μάχης της Οσνίτσανης στη Δαμασκηνιά. Φωτογραφίες
  3. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
  4. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
  5. Γιατί η online ψυχαγωγία έχει γίνει μια μικρή απόδραση για τους εργαζόμενους - SieraFM στο Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Ψυχαγωγίας στην Ελλάδα: Πέρα από τα Παραδοσιακά Όρια
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr