Ερευνητές στην Ελλάδα λένε ότι είναι κοντά στην έναρξη ενός μοριακού τεστ για την ανίχνευση του κορωνοϊού που θα μπορούσε να αποτελεί μια φθηνότερη εναλλακτική λύση για τα εισαγόμενα κιτ και την αδιάκοπη πρόσβαση σε προμήθειες.
Όπως μεταδίδει το Reuters, η Ελλάδα χρησιμοποιεί επί του παρόντος διαγνωστικά κιτ που εισάγονται από διάφορους προμηθευτές στο εξωτερικό. Το πιθανό νέο τεστ θα χρησιμοποιεί δείγματα ρινικού επιχρίσματος, ανέφεραν δύο ερευνητές και θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμα στο «προσεχές μέλλον». Και οι δύο ερευνητές ζήτησαν να παραμείνουν ανώνυμοι, λόγω της ευαισθησίας του έργου.
Γενικά, τα τεστ τόσο για τον ίδιο τον ιό όσο και για τα αντισώματα που παράγει το ανοσοποιητικό σύστημα για την καταπολέμηση της λοίμωξης καθίστανται ευρύτερα διαθέσιμα αλλά δεν είναι τέλεια. Τα τεστ μπορούν να δείξουν ψευδώς θετικά ή ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα ή και συγκεχυμένα διφορούμενα αποτελέσματα.
Ποσοστό ακρίβειας άνω του 90%
Οι ερευνητές δήλωσαν πως το τεστ τους είχε ποσοστό ακρίβειας άνω του 90%. Ερευνητικά κέντρα και τουλάχιστον δύο ελληνικά πανεπιστήμια που χρηματοδοτούνται από το δημόσιο, συμμετέχουν στο έργο, το οποίο ξεκίνησε τον Φεβρουάριο, ανέφεραν.
Σε συνέντευξή του αυτή την εβδομάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε την έρευνα «σπουδαίο έργο». «Δεν θα εξαρτιόμαστε από τεστ από το εξωτερικό και πιστεύω ότι θα είμαστε σε θέση να κάνουμε κάποιες σημαντικές ανακοινώσεις σχετικά με την έρευνα για πρωτόκολλα θεραπείας» δήλωσε ο Μητσοτάκης στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.
Όπως σημειώνει το Reuters η Ελλάδα προχώρησε γρήγορα στον περιορισμό της επιδημίας του ιού, λαμβάνοντας νωρίς μέτρα με αποτέλεσμα να έχουν καταγραφεί λιγότερα από 4.000 κρούσματα κορωνοϊού και λιγότεροι από 200 θάνατοι.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι ανέπτυξαν επίσης ένα τεστ με «ακρίβεια άνω του 90%»,το οποίο μπορεί να ανιχνεύσει αντισώματα Covid-19, κάτι που δείχνει εάν κάποιος έχει προσβληθεί από κορωνοϊό. Διεξήχθη επίσης, έρευνα για το πώς τα αντισώματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε μια πιθανή θεραπεία, ανέφεραν.
Πηγή: iefimerida.gr