Καλαμιά: η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Ζητάμε: Επιτέλους επιστροφή στην Νομιμότητα.
Φαίνεται ότι κάποιοι έχουν αποφασίσει ότι η Δυτική Μακεδονία είναι η Περιφέρεια στην οποία οι Νόμοι μπορούν να παραβιάζονται χωρίς να ιδρώνει το αυτί κανενός.
Η περίπτωση της Καλαμιάς, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, με την χωρίς νόμιμη αδειοδότηση αποθήκευση Φωτοβολταϊκών Πάνελ σε χώρο ο οποίος είχε αδειοδοτηθεί για κτηνοτροφική χρήση, είναι η θρυαλλίδα που δείχνει ότι η Περιφέρεια μας που κινείται πλέον στο φάσμα της ανομίας.
Η Δυτική Μακεδονία είναι η Περιφέρεια όπου η εφαρμογή των Νόμων σταματά εκεί που αρχίζουν τα συμφέροντα των μεγάλων ομίλων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και κυρίως της πρωταθλήτριας σε αυτά Kiefer.
Από το Σεπτέμβριο του 2019 από την αρχή δηλαδή της απόφασης για την βίαιη Απολιγνιτοποίηση, η Πολιτεία είχε υποχρέωση να θέσει τις νέες κατευθύνσεις για το νέο παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης της περιοχής μέσα από ένα νέο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο (Π.Χ.Π).
Μεταξύ 2018-2019, όλες οι άλλες Περιφέρειες είχαν εγκεκριμένα τα νέα τους Π.Χ.Π, πλην …της Δυτικής Μακεδονίας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου (..τυχαίο;;;), οι οποίες ακόμη μέχρι και σήμερα δεν έχουν νέο Π.Χ.Π.
Όμως δεν είναι μόνο το Π.Χ.Π που καθυστερεί στη Δυτική Μακεδονία.
Το ίδιο συμβαίνει και με την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για τις περιοχές NATURA της Δυτικής Μακεδονίας, της οποίας επίσης καθυστερεί η έγκριση, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν σαφείς και θεσμοθετημένες απαγορεύσεις στις ευαίσθητες αυτές περιοχές.
Πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτές οι δυο δομικές, για την αναπτυξιακή μας προοπτική μελέτες «χρονοτριβούν» μέχρι να «προλάβουν» να αδειοδοτηθούν και κυρίως να κατασκευασθούν έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας τα οποία είναι οφθαλμοφανώς ασύμβατα με την Περιφερειακή Ανάπτυξη, μιας και ξεπερνούν την φέρουσα ικανότητα των οικοσυστημάτων μας.
Προσπαθούν δηλαδή να δημιουργήσουν τετελεσμένα που μας οδηγούν σε ένα απέραντο γκρίζο βιομηχανικό πεδίο, δίπλα στις αυλές, κάτω από τα παράθυρα μας, χωρίς επιπλέον κανείς να έχει μελετήσει την σωρευτική επίπτωση των ΑΠΕ τη Δημόσια Υγεία και το Περιβάλλον.
-Γι αυτό σήμερα πρέπει να συνταχθούμε πίσω από ένα και μοναδικό αίτημα, το οποίο πρέπει να κατατεθεί άμεσα σε κάθε επίπεδο: ΠΑΓΩΜΑ όλων των έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας τα οποία προκαλούν αλλαγή χρήσεων γης, έως ότου ολοκληρωθούν: Το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο και η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη, τηρώντας κάθε νόμιμη διαδικασία και βέβαια σε διαβούλευση με τους φορείς της Κοινωνίας..
Εν αντιθέσει με όσα γίνονται, εμείς επαναφέρουμε τη ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ.
Αξιοποιώντας το Ευρωπαϊκό πλαίσιο για την Πράσινη Μετάβαση (πρωτοβουλία REPowerEU) το οποίο προτείνει για την ηλιακή ενέργεια, διπλασιασμό της ηλιακής φωτοβολταϊκής ισχύος έως το 2025 και εγκατάσταση 600 GW έως το 2030.
Προτείνουμε:
· Μια δυναμική πρωτοβουλία για Φωτοβολταϊκά στις στέγες (Solar Rooftop Initiative) και σταδιακά νομική υποχρέωση εγκατάστασης ηλιακών συλλεκτών σε νέα δημόσια και εμπορικά κτίρια και νέα κτίρια κατοικιών.
- Διπλασιασμό του ρυθμού ανάπτυξης αντλιών θερμότητας και μέτρα για την ενσωμάτωση της γεωθερμικής και της ηλιακής θερμικής ενέργειας σε εκσυγχρονισμένα συστήματα αστικής και κοινόχρηστης θέρμανσης.
Για την υποστήριξη αυτού του σχεδίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει ήδη 225 δισεκατομμύρια ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF). Δυστυχώς όμως μέχρι σήμερα, στην Χώρα μας και ιδιαίτερα στην Περιφέρεια μας, αξιοποιούνται από τους μεγάλους ομίλους των γιγαντιαίων πάρκων, διαστρεβλώνοντας επί της ουσίας την Ευρωπαϊκή Πολιτική η οποία ενθαρρύνει τα Φωτοβολταικά στις στέγες και σε μικρές ενεργειακές κοινότητες για ιδιοκατατανάλωση και μικρές αποθηκευτικές μονάδες.
Και σαν να μη φτάνουν όλα αυτά, στη Δυτική Μακεδονία, μένει αναξιοποίητη και η Ευρωπαϊκή πολιτική Συνοχής που υποστηρίζει έργα απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές, με επενδύσεις έως και 100 δισεκατομμύρια ευρώ σε υποδομές Μεταφορών και σε πράσινα Μεταφορικά Μέσα όπως ο Σιδηρόδρομος.
Τονίζουμε επίσης ότι: Η εφαρμογή αυτής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής, θα δημιουργήσει πραγματικές πράσινες θέσεις εργασίας, προς όφελος των πολλών και συμβατή ανάπτυξη στη Δυτική Μακεδονία που σήμερα θυσιάζεται με συνοπτικές διαδικασίες και με την περίεργη σιωπή της συντεταγμένης Πολιτείας.
Θυμίζουμε:
Στις 31/5 ως Παράταξη του Περιφερειακού Συμβουλίου, δίνουμε την Μάχη ενάντια στην ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των ΑΠΕ στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Αλλά αυτό μόνον δεν αρκεί. Τα συμφέροντα είναι τεράστια και χρειάζεται ένα μεγάλο αρραγές μέτωπο της Κοινωνίας των Πολιτών.
Σήμερα πρέπει να υψωθεί από όλες τις κοινωνικές και θεσμικές δυνάμεις ένα τεράστιο STOP στην ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των ΑΠΕ.
Η δημιουργία τετελεσμένων στις χρήσεις γης δεν θα γίνουν αποδέκτες αφού δεν προέκυψαν από νόμιμες διαδικασίες.
Η Καλαμιά έδειξε το δρόμο
Για τον Συνδυασμό «ΕΛΠΙΔΑ»
Γεωργία Ζεμπιλιάδου
Περιφερειακή Σύμβουλος – Επικεφαλής