Να αυξήσουν ακόμα περισσότερο τους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού επιδιώκουν η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας, βάζοντας μπροστά το σχέδιο «εμβολιασμοί σε μαζικούς χώρους».
Η επόμενη περίοδος είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, αφού όχι μόνο πλησιάζει ο χειμώνας, άρα θα υπάρχει και μεγαλύτερη κινητικότητα σε εσωτερικούς χώρους, αλλά πλέον λειτουργούν και όλες οι σχολικές βαθμίδες, που, παρά τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, μπορεί να έχουν πολλά κρούσματα.
Και τα κρούσματα αυτά μπορεί να αφορούν κυρίως τους νέους, αλλά τα ίδια τα παιδιά, αν νοσήσουν, μπορεί να κολλήσουν στο σπίτι γονείς και παππούδες. Βέβαια, η βασική διαφορά σε σχέση με την περσινή περίοδο είναι ότι υπάρχει το εμβόλιο και είναι διαθέσιμο για όλους.
Σε αυτό το πλαίσιο, στο υπουργείο Υγείας αναζητούν τρόπους ώστε να επισπεύσουν τους εμβολιασμούς και να επιτευχθεί ο στόχος για ισχυρότερο τείχος ανοσίας. Βέβαια, και όσοι νοσούν συμβάλλουν στο χτίσιμο του τείχους, αλλά αυτό από μόνο του δεν αρκεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται η δημιουργία μίνι εμβολιαστικών κέντρων σε χώρους μαζικής προσέλευσης. Βέβαια, η επιλογή των χώρων αυτών δεν θα είναι τυχαία, αλλά στοχευμένη, βάζοντας στο μικροσκόπιο και συγκεκριμένες ηλικίες.
Μεταξύ άλλων, στο τραπέζι έχει πέσει η πρόταση να στηθούν το επόμενο διάστημα εμβολιαστικά κέντρα σε:
-Στάσεις μετρό και άλλων μέσων μεταφοράς. Οπως είναι φυσικό, θα επιλεγούν σημεία όπου υπάρχει έντονη κινητικότητα, ενώ πρέπει να σημειωθεί πως ειδικά το μετρό το χρησιμοποιούν πολλοί συμπολίτες μας όλων των ηλικιών.
-Ιερούς ναούς τις Κυριακές και άλλους χώρους που χρησιμοποιεί η Εκκλησία. Οσον αφορά τις εκκλησίες, υπάρχει ένα συνολικό σχέδιο προκειμένου οι ιερωμένοι να ενημερώνουν τους πιστούς για τη χρησιμότητα του εμβολιασμού (άλλωστε, η Εκκλησία και η Αρχιεπισκοπή έχουν ταχθεί από την πρώτη στιγμή υπέρ των εμβολισμών) και σε δεύτερο χρόνο να στηθούν εμβολιαστικά κέντρα έξω από ιερούς ναούς.
Στον όλο σχεδιασμό, όμως, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, αφού υπάρχουν και ιερωμένοι -ευτυχώς λίγοι- που εναντιώνονται στον εμβολιασμό και γι’ αυτό πρέπει να επιλεγούν ιεροί ναοί όπου δεν θα δημιουργηθούν προβλήματα και εντάσεις. Δεν πρέπει να περνά απαρατήρητο πως στις εκκλησίες κάθε Κυριακή παρευρίσκονται κυρίως ηλικιωμένοι, που αποτελούν το «κλειδί» όσον αφορά τον εμβολιαστικό σχεδιασμό.
-Πανεπιστήμια. Ηδη υπάρχει σχεδιασμός από την πρώτη στιγμή για εμβολιαστικά κέντρα στα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Πρόκειται για ένα ρεαλιστικό σχέδιο που μπορεί να προχωρήσει, καθώς αφορά νέους άνω των 18 ετών, οπότε δεν θα χρειάζεται η συναίνεση ειδικών.
Ανάλογα και με τον ρυθμό των εμβολιασμών, οι χώροι επιλογής θα μπορούν να διευρυνθούν. Για παράδειγμα, μπορούν να στηθούν εμβολιαστικά κέντρα έξω από τα γήπεδα. Σε αυτή την περίπτωση, όμως, μπορεί να υπάρξει μια δυσκολία, αφού η είσοδος στα γήπεδα έτσι και αλλιώς επιτρέπεται μόνο σε εμβολιασμένους.
Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΑΔΗΜΑ