Η πρόσφατη άρση των μέτρων δεν αύξησε τα κρούσματα όπως φαίνεται από την αποτύπωση της επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ. Γι’ αυτό και η αρμόδια επιτροπή συμφωνεί με την επέκταση των ανοιγμάτων.
Υπενθυμίζεται ότι στις 5 Απριλίου άνοιξε το λιανεμπόριο, στις 12/4 η Γ’ Λυκείου, στις 3 Μαΐου η εστίαση και στις 10/5 όλες οι σχολικές βαθμίδες. Ορισμένες δραστηριότητες, βέβαια, ακόμη διατηρούνται σε αναστολή καθώς θεωρούνται υψηλού κινδύνου. Τέτοιο παράδειγμα είναι τα γυμναστήρια, για τα οποία οι επιδημιολόγοι και οι λοιμωξιολόγοι εισηγούνται την επανεκκίνηση στις 31 Μαΐου, εφόσον όμως το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Ο ΕΟΔΥ χθες ανακοίνωσε επιπλέον 2.489 κρούσματα, από τα οποία τα 1.063 στην Αττική, 226 στη Θεσσαλονίκη και 127 στην Αιτωλοακαρνανία, περιφερειακή ενότητα που βρίσκεται στη «δίνη» της πανδημίας τις τελευταίες ημέρες.
«Οπλο» της επιχείρησης «πέρασμα στο καλοκαίρι» είναι τα self tests. Από τον Απρίλιο έχουν διατεθεί συνολικά οκτώ εκατομμύρια οικιακά τεστ δωρεάν σε 2,9 εκατομμύρια πολίτες. Το σύνολο των επιβεβαιωμένων θετικών περιστατικών ανέρχεται, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ, σε 12.610. Πρόκειται ως επί το πλείστον για ασυμπτωματικούς πολίτες που χωρίς τη δυνατότητα διαγνωστικού ελέγχου θα πήγαιναν στο σχολείο ή την εργασία τους, συνεπώς θα συνέβαλαν στη μετάδοση του ιού.
Οι εμβολιασμοί
Το όριο των τεσσάρων εκατομμυρίων εμβολιασμών αναμενόταν να «σπάσει» κατά τη χθεσινή ημέρα, με το 13% του πληθυσμού να είναι πλήρως εμβολιασμένο. Η επιχείρηση «Ελευθερία» ανεβάζει συνέχεια στροφές και περιλαμβάνει σταθερά περισσότερους από 100.000 εμβολιασμούς ημερησίως.
Η εκτίμηση για το τέλος Μαΐου, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες ο κ. Σκέρτσος, είναι να έχουν γίνει συνολικά 5,6 εκατομμύρια εμβολιασμοί, τουλάχιστον το 35% θα είναι το ποσοστό του γενικού πληθυσμού που θα είναι καλυμμένο με την πρώτη δόση και το 20% του γενικού πληθυσμού θα είναι πλήρως εμβολιασμένο και προστατευμένο. Στο τέλος Μαΐου εκτιμάται ότι θα έχει επιτευχθεί το επιθυμητό τείχος ανοσίας (άνω του 70%) για τα άτομα 60 ετών και άνω.
Οι προβλέψεις για το τέλος Ιουνίου προκαλούν χαμόγελα, καθώς υπολογίζεται ότι το 50% του ενήλικου πληθυσμού θα έχει λάβει την πρώτη δόση και 35% του ελληνικού πληθυσμού θα είναι πλήρως εμβολιασμένο.
Πρωτιά
Η χώρα μας, μάλιστα, είναι πρώτη σε ημερήσιους εμβολιασμούς μεταξύ των G8 και G20, σύμφωνα με στοιχεία της 11ης Μαΐου του παρατηρητηρίου Our World In Data. Προηγείται, δηλαδή, από ορισμένες από τις πλέον πλούσιες χώρες του κόσμου.
Επίσης, τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, η Ελλάδα είναι 7η στον μέσο όρο της Ε.Ε. (ημερήσιοι εμβολιασμοί ανά 100.000 πολίτες) και στην 8η θέση όσον αφορά στους πλήρως εμβολιασμένους.
Ενδεικτικό της προστασίας που προσφέρουν τα εμβόλια έναντι της Covid-19 είναι το γεγονός ότι το ποσοστό εμβολιασμένων που νόσησαν και μετά τη δεύτερη δόση ανέρχεται μόλις σε 0,3%.
«Γαλάζια Ελευθερία»
Παράλληλα με την επιχείρηση «Ελευθερία» οργανώνεται και η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία», η οποία αφορά στον καθολικό εμβολιασμό όλων των κατοίκων άνω των 18 ετών σε 19 νησιά με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson. Τα νησιά αυτά είναι: η Ρόδος, η Κέρκυρα, η Λέσβος, η Χίος, η Ζάκυνθος, η Σαλαμίνα, η Κεφαλλονιά, η Κως, η Σάμος, η Λευκάδα, η Σύρος, η Νάξος, η Σαντορίνη, η Λήμνος, η Κάλυμνος, η Θάσος, η Μύκονος, η Πάρος και η Αίγινα.
Εχουν ολοκληρωθεί ήδη οι εμβολιασμοί σε 32 νησιά (Φούρνοι, Μεγανήσι, Νίσυρος, Κίμωλος, Τήλος, Οινούσσες, Λειψοί, Χάλκη, Αμμουλιανή, Οθωνοί, Κάλαμος, Ερεικούσσα, Καστελλόριζο, Ψαρά, Μαθράκι, Θηρασιά, Ανάφη, Σίκινος, Αγιος Ευστράτιος, Αγαθονήσι, Γαύδος, Θύμαινα, Τέλενδος, Τριζόνια, Καστός, Ψέριμος, Παλαιό Τρίκερι, Αντικύθηρα, Αρκιοί, Γυαλί, Αντίπαξοι, Μαράθι).
Επίσης, σε άλλα 36 νησιά με πληθυσμό κάτω των 10.000 κατοίκων ολοκληρώνεται ο εμβολιασμός μέχρι τα τέλη Μαΐου. Τα νησιά αυτά είναι: Φολέγανδρος, Δονούσα, Ελαφόνησος, Ανω Κουφονήσι, Σχοινούσα, Ηρακλειά, Πάτμος, Ιθάκη, Σύμη, Σκύρος, Σαμοθράκη, Αλόννησος, Περιστέρα, Σίφνος, Κέα, Παξοί, Ιος, Υδρα, Αμοργός, Κύθνος, Σέριφος, Αστυπάλαια, Αντίπαρος, Αγκίστρι, Κάσος, Πόρος, Σπέτσες, Κύθηρα, Ανδρος, Τήνος, Ικαρία, Λέρος, Κάρπαθος, Σκιάθος, Σκόπελος, Μήλος.
Πηγή: eleftherostypos.gr