• Latest
ΕΜΒΟΛΙΟ

Εμβόλιο για τον κορωνοϊό: Οι παχύσαρκοι πιθανώς να χρειάζονται τρίτη ή υψηλότερη δόση

1 Μαρτίου 2021
φεγγαρι

Έρχεται το «Ματωμένο Φεγγάρι» – Πότε θα είναι ορατή η ολική έκλειψη Σελήνης

7 Σεπτεμβρίου 2025
ΣΚΡΑΤΣ: Βρέθηκε τυχερή «Εφτάτυχη Γάτα» που κέρδισε 100.000 ευρώ με μόλις 2 ευρώ

Τυχερός παίκτης του ΣΚΡΑΤΣ κέρδισε 500.000 ευρώ στο παιχνίδι «1 στα 3 κερδίζει!»

7 Σεπτεμβρίου 2025
καιρός

Καιρός: Σε καλοκαιρινή «διάθεση» ως τα μέσα της εβδομάδας – Πότε πέφτει ξανά η θερμοκρασία

7 Σεπτεμβρίου 2025
Αμαλιάδα: Ραγδαίες εξελίξεις στο θρίλερ με τα νεκρά βρέφη – Κατεπείγουσα εντολή της ΕΛ.ΑΣ. να εντοπιστεί η Ειρήνη Μουρτζούκου

Υπόθεση Μουρτζούκου: Ασφυξία η αιτία θανάτου του Παναγιωτάκη – Τι αναφέρει το ιατροδικαστικό πόρισμα, γιατί δεν βρέθηκαν σημάδια

7 Σεπτεμβρίου 2025
ζευγαρι Βιασμός

Δύο γυναίκες έκαναν «σκλάβα του σεξ» εικοσάχρονη στη Λάρισα – Μέσα σε λίγες ημέρες την ανάγκασαν να συνευρεθεί με περίπου 40 άνδρες

7 Σεπτεμβρίου 2025
ΣΤΑΦΥΛΙΑ

Έκλεψαν 3 τόνους σταφύλια και τα συσκεύασαν μέσα στο… αμπέλι

7 Σεπτεμβρίου 2025

Κρήτη: Η Αστυνομία τιμά τη μνήμη του Ανθυπαστυνόμου Στάθη Λαζαρίδη, 10 χρόνια μετά τον θάνατό του από πυρά στα Ζωνιανά

7 Σεπτεμβρίου 2025
φρουτα λαχανικα

Το φρούτο έκπληξη που «ρίχνει» τη χοληστερίνη

7 Σεπτεμβρίου 2025
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Μητσοτάκης από ΔΕΘ: Μηδέν φόρος για νέους έως 25 ετών, μειώσεις για όλους, περισσότερο για οικογένειες με παιδιά. Αναλυτικά τα μέτρα

6 Σεπτεμβρίου 2025
Ενορία Αγίου Δημητρίου Σιάτιστας: Ξεκίνησε η νέα κατηχητική χρονιά. Φωτογραφίες

Ενορία Αγίου Δημητρίου Σιάτιστας: Ξεκίνησε η νέα κατηχητική χρονιά. Φωτογραφίες

6 Σεπτεμβρίου 2025
ΠΑΣΟΚ: Επίσκεψη του Υποψήφιου Προέδρου Μιχάλη Κατρίνη στον Νομό Κοζάνης

ΠΑΣΟΚ: Περιοδεία στο Νομό Κοζάνης

6 Σεπτεμβρίου 2025
The Journey of Energy: Τεχνολογία, θέαμα και ενέργεια από τη ΔΕΗ στη ΔΕΘ

The Journey of Energy: Τεχνολογία, θέαμα και ενέργεια από τη ΔΕΗ στη ΔΕΘ

6 Σεπτεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Κυριακή, 7 Σεπτεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Εμβόλιο για τον κορωνοϊό: Οι παχύσαρκοι πιθανώς να χρειάζονται τρίτη ή υψηλότερη δόση

sierafm by sierafm
1 Μαρτίου 2021
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
ΕΜΒΟΛΙΟ
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Παρατηρήθηκε ότι οι παχύσαρκοι δεν παράγουν τα απαιτούμενα αντισώματα όταν τους χορηγείται το εμβόλιο της Pfizer

Ιταλοί γιατροί και άλλοι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι, σύμφωνα με έρευνα τους μεταξύ υγειονομικών που έκαναν το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech κατά του κορωνοϊού, οι παχύσαρκοι παρήγαγαν στον οργανισμό τους μόνο τα μισά περίπου αντισώματα μετά τη δεύτερη δόση, σε σχέση με όσους συναδέλφους τους είχαν κανονικό βάρος.

Αν και είναι πρόωρο να εξαχθεί κάποιο συμπέρασμα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στους παχύσαρκους, πιθανώς σημαίνει ότι οι άνθρωποι με παχυσαρκία ίσως χρειαστούν μια τρίτη δόση, για να διασφαλιστεί ότι έχουν επαρκή προστασία έναντι του κορωνοϊού, σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν».

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η παχυσαρκία (δείκτης μάζας σώματος άνω του 30) αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από Covid-19 κατά σχεδόν 50%, καθώς και τον κίνδυνο, μετά τη λοίμωξη, για εισαγωγή στο νοσοκομείο κατά 113%. Εν μέρει αυτό οφείλεται στο ότι οι παχύσαρκοι συχνά έχουν άλλα υποκείμενα νοσήματα, όπως καρδιοπάθεια ή διαβήτη τύπου 2. Επίσης, το υπερβολικό πάχος μπορεί να επιφέρει μεταβολικές αλλαγές, όπως φλεγμονή και ινσουλινοαντίσταση, που καθιστούν δυσκολότερη την καταπολέμηση της λοίμωξης Covid-19 από το σώμα του ασθενούς.

Έρευνες στο παρελθόν έχουν δείξει ότι το αντιγριπικό εμβόλιο έχει περίπου τη μισή αποτελεσματικότητα στους παχύσαρκους σε σχέση με τους εμβολιαζόμενους με κανονικό βάρος. Η νέα μελέτη, που προδημοσιεύθηκε στο medRxiv (δεν έχει υπάρξει ακόμη δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό), παρέχει τις πρώτες ενδείξεις πώς πιθανώς κάτι ανάλογο μπορεί να συμβαίνει με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού – κάτι που πάντως πρέπει να επιβεβαιωθεί.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ανοσολόγο δρα ‘Αλντο Βενούτι του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου IRCCS «Ρετζίνα Έλενα» στη Ρώμη, αξιολόγησαν την παραγωγή αντισωμάτων μετά και τη δεύτερη δόση του εμβολιασμού 248 υγειονομικών (158 γυναικών και 90 ανδρών). Επτά μέρες μετά τη δεύτερη δόση, σχεδόν όλοι (99,5%) είχαν εμφανίσει ανοσιακή αντίδραση και η παραγωγή αντισωμάτων ήταν πιο μεγάλη στους ανθρώπους που είχαν περάσει λοίμωξη Covid-19 προηγουμένως, στους νέους και στις γυναίκες. Όμως η αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στο εμβόλιο ήταν μειωμένη στους υπέρβαρους και παχύσαρκους, σε σχέση με όσους είχαν βάρος κανονικό ή μικρότερο του κανονικού. Το συμπέρασμα των ερευνητών ήταν ότι «οι γυναίκες, οι λεπτοί άνθρωποι και οι νέοι έχουν αυξημένη ικανότητα ανοσιακών αντιδράσεων σε σχέση με τους άνδρες, τους υπέρβαρους και τους ηλικιωμένους».

«Εφόσον η παχυσαρκία συνιστά σοβαρό παράγοντα κινδύνου για νοσηρότητα και θνητότητα στους ασθενείς με Covid-19», ανέφεραν οι ερευνητές, «είναι αναγκαίο να σχεδιαστεί ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα εμβολιασμού για τη συγκεκριμένη υπο-ομάδα. Μολονότι περαιτέρω μελέτες χρειάζονται, τα πρώτα αυτά δεδομένα πιθανώς έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη εμβολιαστικών στρατηγικών για την Covid-19, ιδίως για τους παχύσαρκους ανθρώπους. Αν τα στοιχεία μας επιβεβαιωθούν από μεγαλύτερες μελέτες, η χορήγηση στους παχύσαρκους μιας πρόσθετης δόσης του εμβολίου ή μιας υψηλότερης δόσης είναι ανάμεσα στις επιλογές που πρέπει να αξιολογηθούν».

Ο καθηγητής ανοσολογίας Ντάνι Όλτμαν του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου σχολίασε: «Πάντα ξέραμε ότι ο δείκτης μάζας σώματος ήταν τεράστιος προγνωστικός δείκτης μειωμένης ανοσιακής αντίδρασης στα εμβόλια, συνεπώς η νέα ιταλική μελέτη είναι σαφώς ενδιαφέρουσα, μολονότι βασίζεται σε ένα μάλλον μικρό προκαταρκτικό δείγμα. Επιβεβαιώνει πάντως ότι ένας εμβολιασμένος πληθυσμός δεν είναι κατ’ ανάγκη συνώνυμος με ένα πληθυσμό που έχει ανοσία, ιδίως σε μια χώρα με υψηλή παχυσαρκία, και συνεπώς αναδεικνύει τη ζωτική ανάγκη για μακροπρόθεσμα προγράμματα επιτήρησης της ανοσίας».

Σε μια μελέτη σε Βραζιλιάνους υγειονομικούς, ο δρ Όλτμαν βρήκε ότι η επαναλοίμωξη από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 ήταν συχνότερη μεταξύ όσων είχαν μεγάλο δείκτη μάζας σώματος και ότι οι παχύσαρκοι άνθρωποι παρήγαγαν λιγότερα αντισώματα μετά την αρχική λοίμωξη.

Πηγή: ygeiamou.gr
Tags: ΕΜΒΟΛΙΟ
Previous Post

Γέφυρα Ζωής: Αποκριάτικες Αιμοδοσίες……Ας δώσουμε λίγο Αίμα … Μπρε…

Next Post

Έμφραγμα: Πέντε αποτελεσματικοί τρόποι που κρατούν την καρδιά μας γερή

Next Post
ΚΑΡΔΙΑ

Έμφραγμα: Πέντε αποτελεσματικοί τρόποι που κρατούν την καρδιά μας γερή

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Έρχεται το «Ματωμένο Φεγγάρι» – Πότε θα είναι ορατή η ολική έκλειψη Σελήνης
  • Τυχερός παίκτης του ΣΚΡΑΤΣ κέρδισε 500.000 ευρώ στο παιχνίδι «1 στα 3 κερδίζει!»
  • Καιρός: Σε καλοκαιρινή «διάθεση» ως τα μέσα της εβδομάδας – Πότε πέφτει ξανά η θερμοκρασία
  • Υπόθεση Μουρτζούκου: Ασφυξία η αιτία θανάτου του Παναγιωτάκη – Τι αναφέρει το ιατροδικαστικό πόρισμα, γιατί δεν βρέθηκαν σημάδια
  • Δύο γυναίκες έκαναν «σκλάβα του σεξ» εικοσάχρονη στη Λάρισα – Μέσα σε λίγες ημέρες την ανάγκασαν να συνευρεθεί με περίπου 40 άνδρες

Πρόσφατα σχόλια

  1. C.A.SAMPSONIDIS στο Δυο αγρότες από Γρεβενά και Βόιο φέρονται εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ
  2. Κωστας στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  3. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  4. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  5. R-G στο Βόιο: Πόσο στοίχησε το Fiesta Voio και ποια είναι η ζημιά. Αναλυτικά στοιχεία
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr