Κανονικά θα συνεχιστούν οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca στη χώρα μας, όπως αποφάσισε η επιτροπή εμβολιασμών και ανακοίνωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολισμών, Μαρία Θεοδωρίδου.
Όσο για τις γυναίκες κάτω των 50 ετών, η Μαρία Θεοδωρίδου τόνισε πως ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για θρομβώσεις, διευκρινίζοντας πως τα εμβόλια mRNA είναι διαθέσιμα για όλα τα άτομα, όποτε και η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα των γυναικών μπορεί να τα επιλέξει.
Σημειώνεται πως τα εμβόλια mRNA είναι της Pfizer και της Moderna.
Σε ό, τι αφορά τη δεύτερη δόση του εμβολίου, η Μαρία Θεοδωρίδου είπε: «συστήνεται η συνέχιση του εμβολιασμού με το ίδιο εμβόλιο, καθώς η πιθανότητα εμφάνισης θρόμβωσης μετά τη δεύτερη δόση είναι εξαιρετικά μικρή».
Εμβόλιο AstraZeneca: Στο μικροσκόπιο τα θρομβοεμβολικά επεισόδια
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεδρίασε εκτάκτως χθες Τετάρτη 26/5 μετά την εμφάνιση θρομβοεμβολικών επεισοδίων για το εμβόλιο της AstraZeneca και στη χώρα μας.
Η κ. Θεοδωρίδου είπε ότι «καταγράφηκαν 5 περιπτώσεις μέχρι τώρα του συνδρόμου TTS θρόμβωσης – θρομβοπενίας μετά τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca. Τέσσερις από αυτές αφορούν σε γυναίκες ηλικίας 36, 44, 47 και 61 ετών και η μία σε άντρα 35 ετών». Από τα περιστατικά αυτά ένα ανάρρωσε, τρία εξακολουθούν να νοσηλεύονται και μία γυναίκα δυστυχώς κατέληξε.
Αλλαγή εμβολίου στη δεύτερη δόση συστήνεται μόνο σε περίπτωση εμφάνισης θρόμβωσης μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης.
Γιατί τα εμβόλια AstraΖeneca και Johnson & Johnson προκαλούν θρομβώσεις
Τον λόγο που τα εμβόλια εμβόλια AstraΖeneca και Johnson & Johnson προκαλούν θρομβώσεις ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν επιστήμονες στη Γερμανία, οι οποίοι πιστεύουν ότι τα σκευάσματα θα μπορούσαν να τροποποιηθούν για να σταματήσει εντελώς η συγκεκριμένη παρενέργεια.
Ο Rolf Marschalek, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Goethe στη Φρανκφούρτη, όπως αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times, δήλωσε ότι η έρευνά του έδειξε ότι το πρόβλημα σχετίζεται με τους φορείς αδενοϊού που χρησιμοποιούν και τα δύο εμβόλια για να μεταφέρουν την ακίδα πρωτεΐνης του Sars-Cov-2 στο σώμα.
Ο μηχανισμός μετάδοσης του ιικού φορέα γίνεται με την αποστολή της ακίδας πρωτεΐνης στον πυρήνα του κυττάρου και όχι στο υγρό κυτοσολών που βρίσκεται μέσα στο κύτταρο, όπου ο ιός παράγει κανονικά πρωτεΐνες, υποστηρίζουν οι επιστήμονες, σύμφωνα με έγγραφο το οποίο δημοσιεύθηκε. Σύμφωνα με τη θεωρία του Marschalek, μόλις βρεθούν μέσα στον πυρήνα του κυττάρου, ορισμένα τμήματα της ακίδας πρωτεΐνης ενώνονται, ή χωρίζονται, δημιουργώντας μεταλλαγμένες εκδοχές, οι οποίες δεν μπορούν να συνδεθούν με την κυτταρική μεμβράνη όπου πραγματοποιείται σημαντική ανοσοποίηση.
Αυτές οι μεταλλαγμένες πρωτεΐνες αντ ‘αυτού εκκρίνονται από τα κύτταρα στο σώμα, προκαλώντας θρόμβους αίματος σε περίπου έναν στους 100.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τον Marschalek.
Αντίθετα, τα εμβόλια που βασίζονται σε τεχνολογία mRNA, όπως τα εμβόλιο των BioNTech/Pfizer και Moderna, παρέχουν το γενετικό υλικό στο κυτταρικό υγρό και αυτό δεν εισέρχεται ποτέ στον πυρήνα.
Η σπάνια επιπλοκή έχει καταγραφεί σε 309 από τα 33 εκατομμύρια άτομα που έκαναν το εμβόλιο AstraZeneca στο Ηνωμένο Βασίλειο, προκαλώντας 56 θανάτους. Στην Ευρώπη, τουλάχιστον 142 άτομα έχουν παρουσιάσει θρόμβωση από 16 εκατομμύρια λήπτες του εμβολίου.
Ο Marschalek πιστεύει ότι υπάρχει λύση στο πρόβλημα εάν οι προγραμματιστές καταφέρουν να τροποποιήσουν την αλληλουχία της ακίδας της πρωτεΐνης για να αποτρέψουν τη διάσπασή της. Ωστόσο μερικοί επιστήμονες θεωρούν ότι χρειάζονται περισσότερες αποδείξεις.
Εμβολιασμοί στους 30-34: Ανοίγουν το Σάββατο 29 Μαΐου τα ραντεβού για όλα τα εμβόλια
Από το Σάββατο 29/5, οι πολίτες ηλικίας 30-34 ετών, μπορούν να κλείνουν ραντεβού για να εμβολιαστούν με όλα τα εμβόλια (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson).
Από την Τετάρτη 26/5, μπορούν να κλείνουν ραντεβού με ελεύθερη επιλογή εμβολίου και τα άτομα ηλικίας 35-39 ετών, ενώ έως τις 7 Ιουνίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα και για την ηλικιακή ομάδα 18-29 ετών.
Πηγή: Newsbeast.gr