Την αιτία των σπάνιων, αλλά σοβαρών θρομβώσεων μετά από ορισμένα εμβόλια έναντι της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, υποστηρίζουν ότι βρήκαν γερμανοί επιστήμονες.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Γκαίτε της Φραγκφούρτης και το Πανεπιστήμιο Ουλμ λένε ότι το κλειδί είναι ο αδενοϊός που περιέχουν τα εμβόλια των εταιρειών AstraZeneca και Johnson & Johnson.
Ο αδενοϊός φυσιολογικά προκαλεί κοινό κρυολόγημα. Στην παρασκευή των εμβολίων χρησιμοποιείται ως «όχημα-μεταφοράς» για να εισάγονται στον οργανισμό τα δραστικά συστατικά τους. Αυτό επιτυγχάνεται με γενετική τροποποίηση του αδενοϊού ώστε να μην προκαλεί νόσο. Ύστερα εισάγεται σε αυτόν τμήμα από το γενετικό υλικό του ιού, έναντι του οποίου πρέπει να επιτευχθεί ανοσοποίηση.
Στην περίπτωση της Covid-19, εισάγονται στον αδενοϊό οι πληροφορίες για την παραγωγή της πρωτεΐνης-ακίδας, εξήγησε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Rolf Marschalek, καθηγητής και διευθυντής στο Τμήμα Φαρμακευτικής Βιολογίας του Πανεπιστημίου Γκαίτε.
Την πρωτεΐνη αυτή χρησιμοποιεί ο κορωνοϊός για να προσκολλάται στα ανθρώπινα κύτταρα. Η προσκόλλησή του είναι απαραίτητη για να μπορέσει τελικά να τα μολύνει.
Όταν κάνουμε το εμβόλιο, ο οργανισμός αναγνωρίζει ως ξένη την πρωτεΐνη-ακίδα και παράγει αντισώματα εναντίον της. Αν μελλοντικά μας μολύνει ο αληθινός κορωνοϊός, ο οργανισμός μας θα αναγνωρίσει αμέσως την πρωτεΐνη αυτή. Έτσι, θα επιτεθεί δίχως καθυστέρηση στον ιό και θα τον εξουδετερώσει.
Η νέα έρευνα
Ποιο είναι λοιπόν το πρόβλημα; Όπως δήλωσε ο Dr. Marschalek, η ρίζα του είναι το σημείο όπου εναποθέτουν το περιεχόμενό τους τα συγκεκριμένα εμβόλια. Κανονικά, εξήγησε, θα έπρεπε όλο να απελευθερώνεται στο κυτταρόπλασμα, δηλαδή στο τμήμα έξω από τον πυρήνα των κυττάρων μας. Ωστόσο τμήμα του περιεχομένου των εμβολίων απελευθερώνεται μέσα στον πυρήνα.
Όταν συμβεί αυτό, θραύσματα της πρωτεΐνης-ακίδας μπορεί να αποκολληθούν και να δημιουργήσουν μεταλλαγμένες μορφές. Αυτές οι μορφές μπορεί ύστερα να διασπαρούν στον οργανισμό. Και σε μερικούς ανθρώπους προκαλούν θρόμβωση μαζί με θρομβοπενία (χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων).
Η θρόμβωση παρεμποδίζει τη ροή αίματος, ενώ η θρμοβοπενία αυξάνει τον κίνδυνο αιμορραγίας. Γι’ αυτό και η αντιμετώπιση της συγκεκριμένης παρενέργειας είναι δύσκολη, λένε οι ειδικοί.
Εμβόλιο COVID-19: Σπάνια αλλά υπαρκτή η θρόμβωση
Αυτού του είδους η παρενέργεια είναι σπάνια, αλλά υπαρκτή. Στη Βρετανία, το εμβόλιο της AstraZeneca είχε σχετισθεί μέχρι τις 12 Μαΐου 2021 με 309 περιστατικά επί 33 εκατομμυρίων δόσεων. Οι 56 από τους ασθενείς έχασαν τη ζωή τους (θνησιμότητα 18%). Σύμφωνα με την βρετανική Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων & Προϊόντων Υγείας (MHRA), οι ασθενείς:
- Ήταν 169 γυναίκες και 138 άνδρες
- Ηλικίας 18 έως 93 ετών
Από τα 309 περιστατικά, τα 15 εκδηλώθηκαν μετά από δεύτερη δόση του εμβολίου. Αντίστοιχα, στην ηπειρωτική Ευρώπη έχουν αναφερθεί τουλάχιστον 142 περιστατικά επί 16 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου. Στη χώρα μας έχουν αναφερθεί πέντε περιστατικά επί σχεδόν 906.000 δόσεων, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΦ.
Όσον αφορά το εμβόλιο της Johnson & Johnson, στις ΗΠΑ έχουν αναφερθεί 28 περιστατικά επί 10,4 εκατομμυρίων δόσεων.
Οι γερμανοί επιστήμονες εκτιμούν ότι τα εμβόλια με αδενοϊό μπορούν να τροποποιηθούν, ώστε να περιοριστεί ακόμα περισσότερο ο κίνδυνος θρόμβωσης. Σημειώνεται πως η έρευνά τους δεν έχει ακόμα δημοσιευθεί σε κάποια ιατρική επιθεώρηση. Αναρτήθηκε στον διακομιστή επιστημονικών ερευνών Research Gate.
Πηγή: iatropedia.gr