Να δυσφημήσουν το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, με μεγάλο οικονομικό αντάλλαγμα, ζήτησαν άγνωστοι, κατά πάσα πιθανότητα ρωσικές υπηρεσίες, από χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε Γαλλία και Γερμανία με μεγάλη κοινωνική επιρροή (influencers), κυρίως στον τομέα της Ιατρικής και των επιστημών.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Daily Mail», μία ψεύτικη λονδρέζικη διαφημιστική εταιρεία υπό την διεύθυνση Ρώσων, κρύβεται πίσω από την προσπάθεια σπίλωσης του εμβολίου του αμερικανικού κολοσσού και της γερμανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα αρνητικό κλίμα για το ενέσιμο σκεύασμα της Pfizer κατά της νόσου Covid-19.
Ειδικότερα, οι χρήστες των μέσων καταγγέλλουν ότι η «εταιρεία δημοσίων σχέσεων» Fazze, με έδρα το Λονδίνο και σαφείς διασυνδέσεις με τη Ρωσία, τους προέτρεψε να δημοσιοποιήσουν ότι το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech έχει προκαλέσει χιλιάδες θανάτους και κυρίως να πουν ότι η θνησιμότητα όσων εμβολιάστηκαν με αυτό είναι τριπλάσια από των εμβολιασμένων με το σκεύασμα της AstraZeneca.
Ηδη, η εταιρεία – φάντασμα κατέβασε την ιστοσελίδα της και έκανε «ιδιωτικό» τον λογαριασμό της στο Instagram. Για να πείσει τους influencers, η Fazze τους προσέφερε τη δυνατότητα να γίνουν εταίροι κάποιου «πελάτη» με τεράστια οικονομική επιφάνεια, ο οποίος επιθυμούσε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Βασικός όρος της συμφωνίας ήταν η απόλυτη εχεμύθεια για τη συναλλαγή.
Ενας από τους αποδέκτες της «προσφοράς», ο Λίο Γκράσετ, που διαθέτει δημοφιλές επιστημονικό κανάλι στο YouTube, με 1,2 εκατ. ακολούθους, διαπίστωσε ότι η εταιρεία ήταν ανύπαρκτη, το δήθεν προσωπικό που τη στελέχωνε είχε εξαιρετικά παράξενα προφίλ στο LinkedIn και όλοι είχαν εργαστεί στη Ρωσία. Τα γαλλικά ΜΜΕ, επίσης, διαπίστωσαν ότι το «μήνυμα» της Fazze είχε πολλές ομοιότητες με τα αναγραφόμενα στην επίσημη ιστοσελίδα του Sputnik V, στο Ιnstagram. Μελέτη της Ε.Ε., άλλωστε, πριν από έναν μήνα, αναφερόταν σε κρατικές εκστρατείες παραπληροφόρησης από Ρωσία και Κίνα με στόχο την ενίσχυση των αμφιβολιών για τα δυτικά εμβόλια και την παρότρυνση στη χρήση ρωσικών και κινεζικών σκευασμάτων.
Η περίεργη υπόθεση είναι πιθανό να προκαλέσει φόβους για ρωσική και κινεζική «κρατική παραπληροφόρηση», αφού μια μελέτη της ΕΕ κατηγόρησε τα δύο καθεστώτα ότι σπέρνουν δυσπιστία για τα δυτικά εμβόλια παρέχοντας «αβάσιμα στοιχεία που ενοχοποιούν τους εμβολιασμούς για θανάτους στην Ευρώπη».
Πηγή: eleftherostypos.gr