Σε τροχιά απολιγνιτοποίησης βρίσκεται η Ελλάδα, που διαγκωνίζεται στην κούρσα της καθαρής ενέργειας και επιθυμεί να αποτελέσει τον επόμενο πράσινο κόμβο της Ευρώπης.
Παρά το τεταμένο γεωπολιτικό κλίμα, η περίοδος της ενεργειακής κρίσης βαίνει προς το τέλος της και οι ανάγκες σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν τόσο με λιγνίτη όσο και με ντίζελ εξαλείφονται.
Η ΔΕΗ αναμένεται να διαδραματίσει πρωτεύοντα ρόλο σε αυτό το εγχείρημα με τη διοίκηση Στάσση να υπόσχεται την «έξοδο» από τη λιγνιτική παραγωγή το 2026.
Το διακύβευμα είναι όμως τι μέλλει γενέσθαι με την μονάδα «Πτολεμαΐδα V». Ο μεγαλύτερος λιγνιτικός σταθμός που έχει λειτουργήσει ποτέ αποτυπώνει τις δυσκολίες που υπάρχουν ώστε να κοπεί ο «ομφάλιος λώρος» με το γκρίζο παρελθόν.
Η Aurora Energy Research εκτιμά πως η δέσμευση της ΔΕΗ να εξέλθει πλήρως από τον λιγνίτη έως το 2026, ως ιδιοκτήτης όλων των λιγνιτικών μονάδων στην Ελλάδα, εκπληρώνοντας τον δεσμευτικό στόχο του 2028 που τέθηκε πέρυσι, είναι σημαντική αλλά επιφέρει κρίσιμες προκλήσεις, ιδιαίτερα όσον αφορά το μέλλον της μονάδας Πτολεμαΐδα V. Η πλήρης απόσυρση από τη λιγνιτική παραγωγή είναι κεντρικός στόχος για τη ΔΕΗ. Ήδη έχουν αποσυρθεί λιγνιτικές μονάδες ισχύος 1,9 GW ενώ το 2026 η εγκατεστημένη ισχύς της επιχείρησης στην εγχώρια αγορά θα αυξηθεί από τα 10,7GW στα 13,1GW και αυτό παρά το κλείσιμο εντός της τριετίας μονάδων λιγνίτη πετρελαίου και φυσικού αερίου ισχύος 2,8GW.
Το 2026 η εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ του ομίλου θα διπλασιαστεί σε σχέση με σήμερα και θα φτάσει τα 8,9 GW (συμπεριλαμβανομένων και των μεγάλων υδροηλεκτρικών) με τις ΑΠΕ να αποτελούν το 68% του συνόλου της εγκατεστημένης ισχύος του ομίλου ΔΕΗ, σε Ελλάδα Ρουμανία, Βουλγαρία και άλλες περιοχές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Όσο δε για το 2030, προβλέπεται ότι η συνολική εγκατεστημένη ισχύς της ΔΕΗ στην Ελλάδα θα φτάσει τα 17 GW, εκ των οποίων το 75% θα είναι καθαρές μορφές ενέργειας, έναντι του 43% που είναι σήμερα η συμμετοχή των ΑΠΕ στο παραγωγικό δυναμικό της ΔΕΗ
Power game.gr