Την εναρκτήρια εισήγηση στις εργασίες του 3ου Thessaloniki Metropolitan Summit πραγματοποίησε ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, κ. Στάθης Κωνσταντινίδης.
Στην τοποθέτησή του ο κ. Κωνσταντινίδης σημείωσε ότι «η Βόρεια Ελλάδα αποτελεί ζυμωτήρι διεργασιών, γέφυρα πολιτισμών και πύλη εξωστρέφειας, πόσο μάλλον σήμερα που η Κυβέρνηση υλοποιεί εδώ ένα πολυδιάστατο αναπτυξιακό σχέδιο, ως ξεχωριστό αλλά και αναπόσπαστο μέρος του συνολικού κυβερνητικού προγράμματος».
Τόνισε, επίσης, πως πολλά κομμάτια του κυβερνητικού προγράμματος «άρχισαν ήδη να αποδίδουν καρπούς, με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε εξέλιξη ο παραγωγικός μετασχηματισμός της περιοχής, σε ένα αειφόρο μοντέλο, που περιλαμβάνει την οριστική στροφή στην πράσινη ενέργεια, την κατασκευή μεγάλων συγκοινωνιακών, νοσοκομειακών, λιμενικών, εκπαιδευτικών και άλλων δημόσιων υποδομών, την παραγωγή ποιοτικών και πιστοποιημένων προϊόντων, την διεύρυνση του τουριστικού κύκλου, την ανάδειξη του ιστορικού και πολιτιστικού πλούτου».
Και συνέχισε: «Θα ήταν μάλλον αδύνατον να δει κανείς αυτήν την πρόοδο στη Μακεδονία και τη Θράκη, ξέχωρα από τα επιτεύγματα της χώρας μας στην τελευταία τετραετία και δίχως την αποφασιστικότητα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα δημοσίων παρεμβάσεων, το οποίο συναθροίζει κοντά στις δημόσιες και πάρα πολλές ημεδαπές και ξένες ιδιωτικές επενδύσεις».
Ακόμη, ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, ανέφερε: «Σε έναν κόσμο όπου οι προκλήσεις γίνονται όλο και πιο περίπλοκες, οι αξιόπιστες συνεργασίες αποτελούν αναγκαίο όρο για την πρόοδο και ευημερία Κρατών και λαών. Μέσα από αυτές ξεπερνούμε σημεία τριβής, δυναμώνουμε την παραγωγική βάση, ενισχύουμε τη συναντίληψη και την επιδίωξη κοινών στόχων, δημιουργούμε συνθήκες ειρήνης, οικονομικής ανθεκτικότητας και κοινωνικής συνοχής.
Τη συνέχιση αυτής της αξιόπιστης πολιτικής, εγγυάται η σταθερότητα που προέκυψε από τις πρόσφατες εθνικές εκλογές, γεγονός που επιτρέπει την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου με ορίζοντα το 2030 και την βεβαιότητα ότι η πατρίδα μας θα συνεχίσει να αποτελεί έναν αταλάντευτο εταίρο και έναν προβλέψιμο γείτονα, από αυτούς που χρειάζεται κάθε οικοδόμημα στα θεμέλιά του».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της εναρκτήριας εισήγησης
Κυρίες και κύριοι,
Για τους λόγους που θα περιγράψω ακολούθως, θεωρώ ότι, αυτή την περίοδο, οι αναφερθείσες θεματικές δεν θα μπορούσαν να βρουν καταλληλότερο έδαφος έκφρασης από τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη.
Κι αυτό γιατί η Μακεδονία και η Θράκη αποτελούν το επίκεντρο αυτών των εξελίξεων, όχι σε θεωρητικό αλλά σε εφαρμοστικό επίπεδο.
Η Βόρεια Ελλάδα αποτελεί, έτσι κι αλλιώς, ζυμωτήρι διεργασιών, γέφυρα πολιτισμών και πύλη εξωστρέφειας, πόσο μάλλον σήμερα που η κυβέρνηση υλοποιεί εδώ ένα πολυδιάστατο αναπτυξιακό σχέδιο, ως ξεχωριστό αλλά αναπόσπαστο μέρος του συνολικού κυβερνητικού προγράμματος.
Πολλά κομμάτια του έχουν τοποθετηθεί στο παζλ και άρχισαν ήδη να αποδίδουν καρπούς, με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε εξέλιξη ο παραγωγικός μετασχηματισμός της περιοχής, σε ένα αειφόρο μοντέλο, που περιλαμβάνει την οριστική στροφή στην πράσινη ενέργεια, την κατασκευή μεγάλων συγκοινωνιακών, νοσοκομειακών, λιμενικών, εκπαιδευτικών και άλλων δημόσιων υποδομών, την παραγωγή ποιοτικών και πιστοποιημένων προϊόντων, την διεύρυνση του τουριστικού κύκλου, την ανάδειξη του ιστορικού και πολιτιστικού πλούτου.
θα ήταν μάλλον αδύνατον να δει κανείς αυτή την πρόοδο στη Μακεδονία και τη Θράκη, ξέχωρα από τα επιτεύγματα της χώρας μας στην τελευταία τετραετία και δίχως την αποφασιστικότητα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα δημοσίων παρεμβάσεων, το οποίο συναθροίζει κοντά στις δημόσιες και πάρα πολλές ημεδαπές και ξένες ιδιωτικές επενδύσεις.
Κυρίες και κύριοι, αυτή είναι η εικόνα της επόμενης ημέρας:
Μία περιοχή με νέα σύγχρονα αεροδρόμια.
Με αναβαθμισμένα λιμάνια.
Με Μετρό στο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της.
Με νέες υποδομές στην Αβάθμια και την Ββάθμια υγεία και στην εκπαίδευση.
Πρώτη σε παραγωγή πράσινης ενέργειας και στο υδρογόνο.
Με υψηλά κίνητρα για επενδύσεις.
Με αγωγούς φυσικού αερίου που διατρέχουν κάθετα και οριζόντια το σώμα της.
Με πλούσιο ιστορικό και πολιτιστικό απόθεμα.
Με απαράμιλλο φυσικό κάλλος και ισχυρό τουριστικό προϊόν.
Με ποιοτικά αγροτοκτηνοτροφικά αγαθά.
Με τη Δυτική Μακεδονία να πρωτοπορεί στην υπόθεση της δίκαιης μετάβασης.
Τη Θράκη να γίνεται ενεργειακός κόμβος.
Την Κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη να έχουν γίνει ήδη προορισμός μεγάλων τεχνολογικών επενδύσεων από πολυεθνικές εταιρείες.
Με 5 ενισχυμένα και εξωστρεφή πανεπιστήμια και μεγάλα κολέγια στη μητροπολιτική περιοχή.
Με ένα ερευνητικό κέντρο παραγωγής ισχύος, όπως το ΕΚΕΤΑ.
Με οργανισμούς και θύλακες για νεοφυείς επιχειρήσεις, όπως η Αλεξάνδρεια Ζώνη στη Θεσσαλονίκη και μία νέα στην Κοζάνη, με αποστολή να κάνουν τη Βόρεια Ελλάδα κέντρο καινοτομίας.
Με τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, να ετοιμάζεται για το εκσυγχρονιστικό της βήμα.
Με το Thess – INTECH, το οποίο θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα Επιστημονικά και Τεχνολογικά Πάρκα της Ευρώπης.
Και όλα τα προηγούμενα, σε μία χώρα που μόλις πέτυχε την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, που κατακτά επιδόσεις ρεκόρ στις εξαγωγές, στον τουρισμό, στις άμεσες νέες επενδύσεις, στη μείωση της ανεργίας.
Με μία κυβέρνηση που βαδίζει αποφασιστικά τον οδικό χάρτη της νέας της θητείας, με την υλοποίηση του 50% των οικονομικών της δεσμεύσεων προς την κοινωνία και ένα ευρύ σχέδιο μεταρρυθμίσεων.
Σε μία χώρα που έχει βελτιώσει σημαντικά τη διεθνή παρουσία της, που έχει ενισχύσει την άμυνά της, που έχει αναβαθμίσει τις διακρατικές συνεργασίες της.
Η Ελλάδα σήμερα:
-διαδραματίζει σταθεροποιητικό ρόλο στην Ευρώπη, και δείχνει σε κάθε αφορμή την αλληλεγγύη της, όπως έκανε με την Ουκρανία.
-ενισχύει τις συνεργασίες της με τους γείτονες της στο μεταναστευτικό, στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και σε θέματα πολιτικής προστασίας.
-διευρύνει τις σχέσεις της με τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης σε όλους τους τομείς και ιδίως στο εμπόριο, στην παραγωγή, στη μεταφορά ενέργειας, και στον τουρισμό.
-υπερασπίζεται τις αρχές και τις αξίες του ευρωπαϊκού κεκτημένου και υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των βαλκανικών χωρών.
Σε έναν κόσμο όπου οι προκλήσεις γίνονται όλο και πιο περίπλοκες, οι αξιόπιστες συνεργασίες αποτελούν αναγκαίο όρο για την πρόοδο και ευημερία κρατών και λαών.
Μέσα από αυτές ξεπερνούμε σημεία τριβής, δυναμώνουμε την παραγωγική βάση, ενισχύουμε τη συναντίληψη και την επιδίωξη κοινών στόχων, δημιουργούμε συνθήκες ειρήνης, οικονομικής ανθεκτικότητας και κοινωνικής συνοχής.
Τη συνέχιση αυτής της αξιόπιστης πολιτικής, εγγυάται η σταθερότητα που προέκυψε από τις πρόσφατες εθνικές εκλογές, γεγονός που επιτρέπει την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου με ορίζοντα το 2030, και την βεβαιότητα ότι η πατρίδα μας θα συνεχίσει να αποτελεί έναν αταλάντευτο εταίρο και έναν προβλέψιμο γείτονα, από αυτούς που χρειάζεται κάθε οικοδόμημα στα θεμέλιά του.