Σε επίταξη 2 ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού προχώρησε το υπουργείο Υγείας μετά την άρνηση των κλινικαρχών να παραχωρήσουν εθελοντικά 200 κλίνες.
Κατά τη διάρκεια του πρώτου, όπως και του δεύτερου κύματος της πανδημίας COVID-19, το Υπουργείο Υγείας ενέταξε στον εθνικό σχεδιασμό διαχείρισης της κρίσης, τόσο τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, τα στρατιωτικά νοσοκομεία και την ΠΦΥ όσο και κλίνες απλές και ΜΕΘ non COVID του ιδιωτικού τομέα, σε αγαστή συνεργασία.
Στο νομό Θεσσαλονίκης και μετά το πολύ επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο που δοκιμάζει τα όρια των νοσοκομείων όπως και του προσωπικού, κρίθηκε απαραίτητο να λειτουργήσουν απλές κλίνες COVID-19 και σε ιδιωτικά θεραπευτήρια.
Αφ’ ενός διότι τα νοσοκομεία του ΕΣΥ πρέπει να συνεχίσουν με ασφάλεια τις εφημερίες τους, αφ’ ετέρου διότι πρέπει να αποφευχθεί η πιθανότητα ενδο-νοσοκομειακής διασποράς του κορονοϊού λόγω του ραγδαία αυξανόμενου αριθμού των νοσηλευόμενων.
Απεστάλη σχετικό αίτημα προς τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και παρά την προσπάθεια, δεν κατέστη δυνατή η εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης. Κατόπιν τούτου, βάσει του σχεδίου που έχει εκπονήσει το Υπουργείο Υγείας και στο πλαίσιο του σχετικού νόμου που έχει ψηφιστεί στη Βουλή, από σήμερα 20/11/2020 με βάση το ΦΕΚ 5148, επιτάσσονται 2 ιδιωτικά θεραπευτήρια και το προσωπικό τους και τίθενται στη διάθεση της 4ης ΥΠΕ.
Το χθεσινό τελεσίγραφο
Χθες το υπουργείο Υγείας είχε δώσει τελεσίγραφο στους κλινικάρχες της Θεσσαλονίκης να απαντήσουν έως τις 9 το βράδυ για την εθελοντική προσφορά 200 κλινών. Ωστόσο δεν απάντησαν, με τον πρόεδρο του συλλόγου τους να εξηγεί τους λόγους της άρνησής τους. Και έτσι σήμερα το υπουργείο Υγείας προχώρησε στην επίταξη.
Πρόεδρος των ιδιωτικών κλινικών: Δεν έχουμε την εμπειρία και το προσωπικό
Νωρίτερα σήμερα το πρωί, ο πρόεδρος των ιδιωτικών κλινικών Γρηγόρης Σαραφιανός, μιλώντας στο Open TV δήλωσε για την άρνηση των ιδιωτικών κλινικών ότι «δεν έχουμε την εμπειρία που έχει το δημόσιο σύστημα, το προσωπικό μας για να μπορέσει να ανταποκριθεί με επάρκεια στη δύσκολη αυτή νόσο.
Αφετέρου, υπάρχει πρόβλημα στις κτιριακές υποδομές μας. Δεν μπορούμε να νοσηλεύουμε ταυτόχρονα ασθενείς χωρίς covid και ασθενείς με covid. Έχουμε πάρει και ασθενείς από τα νοσοκομεία, και νοσηλεύουμε αυτή τη στιγμή ασθενείς με άλλα νοσήματα.
Και ταυτόχρονα έχουμε μονάδες τεχνητού νεφρού και καρκινοπαθείς. Εάν αυτούς τους δουλεύουμε ταυτόχρονα δυστυχώς θα έχουμε μετάδοση του ιού παρά θα σώσουμε ανθρώπινες ζωές».
«Το θέμα είναι να βοηθήσουμε πραγματικά και να σώσουμε ζωές, όχι να διαδώσουμε τη νόσο», συνέχισε ο κ. Σαραφιανός και τόνισε «δεν μπορούμε να κάνουμε ανάμιξη των ασθενών».
Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι και να γίνουν τελικά διακομιδές ασθενών δεν υπάρχει προσωπικό να τα υποστηρίξει. «Μην ξεχνάτε ότι έγινε αποψίλωση του προσωπικού του ιδιωτικού τομέα έμπειρου με τις 3.800 που έγιναν το τελευταίο διάστημα για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Υπάρχει πρόβλημα», τόνισε
Πηγή: iefimerida.gr