• Latest
ΕΝΦΙΑ ΣΠΙΤΙΑ

ΕΝΦΙΑ: Έως πότε μπορείτε να κάνετε τροποποιήσεις στο έντυπο Ε9 – Πώς θα πληρώσετε λιγότερο φόρο

24 Ιανουαρίου 2023
ΔΥΠΑ

ΔΥΠΑ: Από σήμερα οι αιτήσεις για το νέο πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων του κλάδου γουνοποιίας

21 Ιανουαρίου 2026
Αθλητικά site και ο αυξανόμενος ανταγωνισμός από online bookmakers

Αθλητικά site και ο αυξανόμενος ανταγωνισμός από online bookmakers

21 Ιανουαρίου 2026
Επί ποδός τα συνεργεία του Δήμου Βοΐου για τον αποχιονισμό. Βίντεο και φωτογραφίες

Η κατάσταση στο οδικό δίκτυο (ώρα 15:00) στη Δυτική Μακεδονία

21 Ιανουαρίου 2026
Ο χορός του Συλλόγου Βοϊωτών Κοζάνης

Ο χορός του Συλλόγου Βοϊωτών Κοζάνης

21 Ιανουαρίου 2026
Επί ποδός τα συνεργεία του Δήμου Βοΐου για τον αποχιονισμό. Βίντεο και φωτογραφίες

Επί ποδός τα συνεργεία του Δήμου Βοΐου για τον αποχιονισμό. Βίντεο και φωτογραφίες

21 Ιανουαρίου 2026
Πέμπτη 8-8, διακοπή υδροδότησης στο κάτω τμήμα της Τ.Κ.  Πετρανών, 10.00 με 13.00, λόγω εργασιών στο δίκτυο ύδρευσης

Χωρίς αλλαγές τα τιμολόγια της Δ.Ε.Υ.Α. Κοζάνης το 2026 – Θεσπίστηκε κοινωνικό τιμολόγιο τηλεθέρμανσης. 

21 Ιανουαρίου 2026
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ ΠΕ ΚΟΖΑΝΗΣ

Σωματείο συνταξιούχων ΙΚΑ ΠΕ Ν. Κοζάνης: Κοπή πίτας, στις  25/1

21 Ιανουαρίου 2026
Δήμος Κοζάνης: Ενημέρωση για το πρόγραμμα εκσκαφών οπτικών ινών (10 Μαρτίου – 15 Μαρτίου 2025)

Δήμος Κοζάνης: Κανονικά θα λειτουργήσουν σήμερα Δημοτικό Ωδείο, Φωτογραφικό και Εικαστικό Εργαστήρι

21 Ιανουαρίου 2026
ΚΚΕ

Πρόγραμμα δραστηριοτήτων των ΚΟ της Τ.Ε. Κοζάνης του ΚΚΕ

21 Ιανουαρίου 2026
Καύσιμα: Έρχονται αυξήσεις στην τιμή της βενζίνης- Πόσο θα κοστίσει φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης

Το «colpo grosso» με τις πειραγμένες αντλίες σε βενζινάδικα – Πώς έκλεβαν έως 20% στα καύσιμα

21 Ιανουαρίου 2026
Συναντήσεις της Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού, Πολιτισμού και Περιβάλλοντος στην Κύπρο, για την τουριστική προβολή της Δυτικής Μακεδονίας

Συναντήσεις της Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού, Πολιτισμού και Περιβάλλοντος στην Κύπρο, για την τουριστική προβολή της Δυτικής Μακεδονίας

21 Ιανουαρίου 2026
χιονι αλυσιδες

Η κατάσταση στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας ανά Διεύθυνση Αστυνομίας

21 Ιανουαρίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τετάρτη, 21 Ιανουαρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

ΕΝΦΙΑ: Έως πότε μπορείτε να κάνετε τροποποιήσεις στο έντυπο Ε9 – Πώς θα πληρώσετε λιγότερο φόρο

sierafm by sierafm
24 Ιανουαρίου 2023
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
ΕΝΦΙΑ ΣΠΙΤΙΑ
0
SHARES
6
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Λάθη ή παραλείψεις στην εικόνα των ακινήτων τους, έχουν την ευκαιρία να διορθώσουν οι φορολογούμενοι, προτού παραλάβουν το νέο «ραβασάκι» του ΕΝΦΙΑ για το 2023. Οι φορολογούμενοι έως τις 31 Μαρτίου 2023 θα πρέπει να τροποποιήσουν το έντυπο Ε9 και να δηλώσουν στην Εφορία τις αλλαγές που έγιναν έως και το 2022 στα στοιχεία των ακινήτων τους. «Η εν λόγω προθεσμία αφορά στους πολίτες που απέκτησαν ακίνητο με αγορά, γονική παροχή ή κληρονομιά ή πούλησαν ή αποκάλυψαν “ξεχασμένα” τετραγωνικά μέτρα στους δήμους» τόνισε η φοροτεχνικός Φιλοθέη Μακριδάκη που μίλησε στο Newsbeast.

Επίσης, όπως επισημαίνει η φοροτεχνικός «οι ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι θέλουν να διορθώσουν λάθη ή παραλείψεις θα πρέπει να επισκεφθούν και την ηλεκτρονική πλατφόρμα “Περιουσιολόγιο“». Στην συνέχεια θα πρέπει προβούν στον προσωπικό τους λογαριασμό στο myAADE και να ελέγξουν τα στοιχεία των ακινήτων τους. «Μερικές από τις διορθώσεις που μπορούν να γίνουν στα στοιχεία των ακινήτων των φορολογουμένων αφορούν μεταξύ άλλων τα λάθη που έχουν γίνει στα τετραγωνικά μέτρα αλλά και στο ποσοστό κυριότητας ή ακόμη μπορούν να δηλώσουν την αποπεράτωση εργασιών σε ημιτελή κτίσματα» σημείωσε η κα Μακριδάκη.

Αξίζει να σημειωθεί πως τις επόμενες μέρες αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή δηλώσεων Ε9 του έτους 2024, δηλαδή για τις αλλαγές που έγιναν από την 1η Ιανουαρίου 2023 και μετά.

Σημειώνεται ότι ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με βάση την ακίνητη περιουσία που διαθέτουν οι φορολογούμενοι την 1η Ιανουαρίου 2023 και σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών τα εκκαθαριστικά αναμένεται να εκδοθούν τον Απρίλιο, ώστε η αποπληρωμή του φόρου να ξεκινήσει από τον Μάιο του 2023 και σε 10 ίσες μηνιαίες δόσεις.

Αναλυτικά, οι 10 δόσεις θα πρέπει να πληρωθούν ως εξής:

  • Μάιος 2023
  • Ιούνιος 2023
  • Ιούλιος 2023
  • Αύγουστος 2023
  • Σεπτέμβριος 2023
  • Οκτώβριος 2023
  • Νοέμβριος 2023
  • Δεκέμβριος 2023
  • Ιανουάριος 2024
  • Φεβρουάριος 2024

Σύμφωνα με την φοροτεχνικό μεγαλύτερη προσοχή απαιτείται στα εξής σημεία:

• Ημιτελή κτίσματα. Ελέγξτε εάν έχετε δηλώσει στο Ε9 ως ημιτελές το ακίνητο που έχετε στην κατοχή σας. Τα ημιτελή κτίσματα φορολογούνται με έκπτωση 60%. Ως ημιτελή χαρακτηρίζονται τα κτίσματα ανεξάρτητα από το στάδιο κατασκευής τους, τα οποία δεν είχαν ποτέ ηλεκτροδοτηθεί και είναι κενά, δηλαδή δεν χρησιμοποιούνται ως κτίσματα. Επίσης, ως ημιτελή χαρακτηρίζονται και τα κτίσματα ανεξάρτητα από το στάδιο κατασκευής τους, τα οποία ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ηλεκτρικό ρεύμα, δεν είχαν ποτέ άλλη παροχή ρεύματος και είναι κενά. Στα ημιτελή εφαρμόζεται συντελεστής 0,4.

• Αποθήκες – πάρκινγκ: Ελέγξτε τα τετραγωνικά που έχετε δηλώσει. Οι βοηθητικοί χώροι, όπως είναι οι αποθήκες, τα υπόγεια πάρκινγκ κ.λπ. φορολογούνται με έκπτωση 90%. Το ίδιο ισχύει και για τις πισίνες, είτε βρίσκονται σε μονοκατοικία και ανήκουν σε έναν ιδιοκτήτη είτε βρίσκονται σε πολυκατοικία και είναι κοινόκτητες. Για τους βοηθητικούς χώρους εφαρμόζεται συντελεστής 0,1.

• Εμπράγματα δικαιώματα. Ελέγξτε εάν έχετε δηλώσει σωστά τα εμπράγματα δικαιώματά σας (πλήρη ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία). Υπάρχουν περιπτώσεις φορολογουμένων που έχουν την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία επί ακινήτων και έχουν χρεωθεί με επιπλέον ΕΝΦΙΑ επειδή στο Ε9 δεν δήλωσαν ψιλή κυριότητα ή επικαρπία, αλλά πλήρη κυριότητα, αναγράφοντας τον κωδικό 1 αντί των κωδικών 2 ή 3 στις σχετικές στήλες του Ε9. Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου είδους εμπράγματου δικαιώματος, το ακίνητο θεωρείται ότι ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στον φορολογούμενο, εφόσον το έτος γέννησης επικαρπωτή για το συγκεκριμένο δικαίωμα είναι κενό.

• Ποσοστό συνιδιοκτησίας: Αν έχει δηλωθεί λάθος στο Ε9 θα φουσκώσει το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ. Σε περίπτωση μη αναγραφής, για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ποσοστό συνιδιοκτησίας 100%.

• Όροφος: Ένα από τα συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι φορολογούμενοι είναι ότι ξεχνούν να συμπληρώσουν τον όροφο στον οποίο βρίσκεται το διαμέρισμά τους. Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης του αριθμού ορόφου ή συμπλήρωσης ορόφου ακινήτου ως δώματος, για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ο υψηλότερος συντελεστής που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο.

Πώς θα διορθώσετε το Ε9

Η κυρία Μακριδάκη εξηγεί αναλυτικά τα βήματα για το πώς θα διορθώσετε λάθη και παραλείψεις στα ακίνητά σας:

  • Επιλέξτε το έτος που θέλετε να υποβάλετε Ε9
  • Από τις διαθέσιμες ενέργειες της αρχικής σελίδας, επιλέξτε δημιουργία δήλωσης Ε9 για να προβείτε στις απαραίτητες τροποποιήσεις της περιουσιακής σας κατάστασης.
  • Μπορείτε να εισάγετε/μεταβάλλετε/διαγράψετε ακίνητο των πινάκων 1 (κτίσματα και οικόπεδα) και 2 (γήπεδα).
  • Εάν εισάγετε ακίνητο, συμπληρώστε όλα τα υποχρεωτικά πεδία που αφορούν τα περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου (τετραγωνικά μέτρα, είδος εμπράγματου δικαιώματος, ποσοστό συνιδιοκτησίας κ.τ.λ.)
  • Εάν μεταβάλλετε ακίνητο, τροποποιήστε μόνο τα περιγραφικά στοιχεία για τα οποία απαιτείται τροποποίηση.
  • Συμπληρώστε τον αριθμό παροχής ρεύματος στα κτίσματα στα οποία έχετε πλήρη κυριότητα ή επικαρπία.
  • Για να εισάγετε/μεταβάλλετε/διαγράψετε ακίνητο συμπληρώνετε στοιχεία συμβολαίων, στοιχεία διαθήκης εφόσον υπάρχει κλπ.
  • Οποιαδήποτε ενέργεια κάνετε, αποθηκεύεται προσωρινά. Επιλέξτε οριστική υποβολή της δήλωσης Ε9 και εάν επιθυμείτε, μεταφορά της δήλωσης στο επόμενο έτος.
Tags: ΕΝΦΙΑ
Previous Post

Δόθηκε παράταση στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας

Next Post

Θεσσαλονίκη: Άνοιξαν τρύπα στο διπλανό κατάστημα για να διαρρήξουν κοσμηματοπωλείο

Next Post
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Θεσσαλονίκη: Άνοιξαν τρύπα στο διπλανό κατάστημα για να διαρρήξουν κοσμηματοπωλείο

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • ΔΥΠΑ: Από σήμερα οι αιτήσεις για το νέο πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων του κλάδου γουνοποιίας
  • Αθλητικά site και ο αυξανόμενος ανταγωνισμός από online bookmakers
  • Η κατάσταση στο οδικό δίκτυο (ώρα 15:00) στη Δυτική Μακεδονία
  • Ο χορός του Συλλόγου Βοϊωτών Κοζάνης
  • Επί ποδός τα συνεργεία του Δήμου Βοΐου για τον αποχιονισμό. Βίντεο και φωτογραφίες

Πρόσφατα σχόλια

  1. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
  2. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
  3. Γιατί η online ψυχαγωγία έχει γίνει μια μικρή απόδραση για τους εργαζόμενους - SieraFM στο Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Ψυχαγωγίας στην Ελλάδα: Πέρα από τα Παραδοσιακά Όρια
  4. Αντώνης Φωτόπουλος στο Ηλεκτρονικό εξοπλισμό παρέδωσε στη Σχολή Πυροσβεστών Τσοτυλίου ο Δήμαρχος Βοΐου, Χρήστος Ζευκλής. Βίντεο
  5. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Νέα καζίνο για Έλληνες παίκτες

 

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr