Εξιχνιάστηκαν από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Κοζάνης, δυο (2) περιπτώσεις απάτης, που διαπράχθηκαν το Δεκέμβριο του 2018 σε Κοζάνη και Φλώρινα και σχηματίστηκε σχετική ποινική δικογραφία σε βάρος 46χρονου ημεδαπού.
Συγκεκριμένα, μετά από καταγγελία δυο (2) αλλοδαπών, ηλικίας 37 και 45 ετών και κατόπιν αστυνομικής έρευνας προέκυψε ότι, το χρονικό διάστημα από 5 έως 21 Δεκεμβρίου του 2018, 46χρονος ημεδαπός με την παράσταση ψευδών γεγονότων ως αληθινών, έπεισε τους προαναφερόμενους αλλοδαπούς να του καταθέσουν χρηματικά ποσά και ειδικότερα ο 45χρονος το χρηματικό ποσό των 3.200 ευρώ και ο 37χρονος το χρηματικό ποσό των 2.000 ευρώ, με το πρόσχημα της αγοράς οχημάτων, χωρίς να τους έχει παραδώσει έως σήμερα τα οχήματα.
Προανάκριση ενεργείται από το Τμήμα Ασφάλειας Κοζάνης, ενώ η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κοζάνης.
Με αφορμή τα περιστατικά αυτά, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας υπενθυμίζει ορισμένες χρήσιμες συμβουλές στους πολίτες για την αποφυγή της εξαπάτησής τους:
- Να αποφεύγουν την προκαταβολή χρημάτων σε ιδιώτες πωλητές, τους οποίους δε γνωρίζουν, ακόμη και εάν αυτοί αποκαλύπτουν τα στοιχεία τους ή τον αριθμό του τραπεζικού τους λογαριασμού.
- Να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν εντοπίζουν αγγελίες πώλησης οχημάτων-μοτοσικλετών σε δελεαστικές τιμές, ως «ευκαιρία αγοράς».
- Σε κάθε περίπτωση να επιδιώκουν τη διασταύρωση του αληθούς της πώλησης οχήματος-μοτοσικλέτας, την τεχνική εξέτασή τους (σε εξουσιοδοτημένο συνεργείο κατά προτίμηση) προ της συναλλαγής καθώς και την επίδειξη της άδειας κυκλοφορίας τους, με σκοπό τον, κατά το δυνατό, αποκλεισμό περίπτωσης κλεμμένου οχήματος-μοτοσικλέτας.
- Να επιδιώκουν ο προγραμματισμός συναντήσεων (ραντεβού) για επίδειξη του οχήματος να γίνεται σε πολυσύχναστα μέρη και σημεία και όχι σε ερημικές τοποθεσίες, για λόγους ασφάλειας.
- Σε περίπτωση που διαπιστώσουν ότι έχουν πέσει θύμα διαδικτυακής απάτης, παρακαλούνται να ενημερώνουν άμεσα τις Αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος τους.
Τονίζεται ότι οι δράστες αποφεύγουν την αυτοπρόσωπη παρουσία με τους παθόντες, επιδιώκοντας αποκλειστικά και μόνο την τηλεφωνική επικοινωνία μαζί τους, μέσω διαφόρων τηλεφωνικών συνδέσεων ή τη διαμεσολάβηση τρίτων προσώπων, για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου εντοπισμού και σύλληψής τους.