Στις 30 Νοεμβρίου αρχίζουν οι αιτήσεις για το νέο πρόγραμμα προϋπολογισμού 850.000.000. Ποιοι οι ωφελούμενοι. Επιχορήγηση έως 85%
Υψηλότερα ποσοστά επιδοτήσεων, περισσότερους δικαιούχους, διεύρυνση των εισοδηματικών ορίων και νέες κατηγορίες παρεμβάσεων για τις πολυκατοικίες προβλέπει το νέο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», συνολικού προϋπολογισμού 850.000.000 ευρώ. Σύμφωνα με τον οδηγό που δημοσίευσε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δημιουργούνται πέντε εισοδηματικές κατηγορίες (από επτά στο προηγούμενο πρόγραμμα) με υψηλότερες επιδοτήσεις και τρία επιπλέον μπόνους προσαύξησης (10% Covid premium, 10% ενεργειακό premium και 10% για τις λιγνιτικές περιοχές).
Στη χαμηλότερη εισοδηματική κατηγορία των δικαιούχων με ατομικό εισόδημα έως 10.000 και οικογενειακό έως 20.000 ευρώ το ποσοστό επιδότησης ανέρχεται έως 85% (95% για τις λιγνιτικές περιοχές), ενώ στο πρόγραμμα μπορούν να υπαχθούν οικογένειες με εισόδημα έως 120.000 ευρώ. Το υπουργείο Περιβάλλοντος μετέθεσε κατά έναν μήνα την έναρξη του προγράμματος, ικανοποιώντας σχετικό αίτημα του τεχνικού κόσμου, προκειμένου να υπάρξει καλύτερη προετοιμασία.
Η αρχή θα γίνει στις 30 Νοεμβρίου από τις Περιφέρειες Κρήτης, Βορείου Αιγαίου και Νοτίου Αιγαίου. Δύο ημέρες αργότερα θα ακολουθήσει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ενώ στις 4 Δεκεμβρίου τη σκυτάλη θα πάρει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
Στις 7 Δεκεμβρίου θα αρχίσει η υποβολή των αιτήσεων στην Κεντρική Μακεδονία, στις 9 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλία και στις 11 του μήνα στις Περιφέρειες Ηπείρου και Ιονίων Νήσων. Στην Αττική το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» θα κάνει πρεμιέρα στις 14 Δεκεμβρίου, δύο ημέρες αργότερα στις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου, ενώ στις 18 Δεκεμβρίου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Το ανώτατο ύψος των επιλέξιμων δαπανών ανεβαίνει από τα 25.000 ευρώ που ήταν στα προηγούμενα προγράμματα στα 50.000 ευρώ ανά κατοικία και επιπλέον δίνεται η δυνατότητα για υποβολή περισσότερων της μιας αιτήσεων ανά ΑΦΜ ωφελούμενου δικαιούχου για περισσότερες κατοικίες. Το ανώτατο ύψος της επιλέξιμης δαπάνης σε αυτήν την περίπτωση ανεβαίνει στα 100.000 ευρώ. Επιλέξιμη κατοικία είναι εκείνη που ανήκει στην ενεργειακή κατηγορία Γ ή και χαμηλότερη (από Δ στα προηγούμενα προγράμματα). Αυτό σημαίνει ότι αποκτούν δυνατότητα υπαγωγής και πιο καινούργια σπίτια.
Σε σχέση με το «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ» το νέο πρόγραμμα θεσμοθετεί την υποχρέωση ενεργειακής αναβάθμισης κατοικίας κατά τουλάχιστον τρεις ενεργειακές κατηγορίες, ενώ ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός ενεργειακών παρεμβάσεων ορίζεται στο 1,2 ευρώ ανά εξοικονομούμενη κιλοβατώρα. Προβλέπονται και νέες επιλέξιμες παρεμβάσεις, όπως παρεμβάσεις ενεργειακής αυτονομίας, οι παρεμβάσεις «έξυπνων» συστημάτων (Smart Home) και οι επιλέξιμες κοινόχρηστες παρεμβάσεις (πολυκατοικίες).
Στον οδηγό προβλέπεται βασικό ποσοστό επιχορήγησης από 35% έως 65% (ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία) και επί του βασικού ποσοστού προβλέπονται οι κάτωθι προσαυξήσεις:
1) Επί του βασικού ποσοστού επιχορήγησης προστίθεται επιπλέον σε όλους ειδική προσαύξηση 10% λόγω των δυσμενών επιπτώσεων στα νοικοκυριά και την οικονομία από την πανδημία Covid-19.
2) Σε κτίρια ενεργειακής κατηγορίας Η και Ζ (μονοκατοικίες, μεμονωμένα διαμερίσματα, πολυκατοικίες Τύπου Α), εφόσον επιτευχθεί αναβάθμιση σε τουλάχιστον Β’ ενεργειακή κατηγορία, προστίθεται ενεργειακό premium +10%.
3) Ειδικά για τους δήμους, οι οποίοι ανήκουν σε λιγνιτικές περιοχές, το βασικό ποσοστό επιχορήγησης προσαυξάνεται κατά 10% % (ρήτρα δίκαιης μετάβασης). Πρόκειται για τους Δήμους Κοζάνης, Βοΐου, Βελβεντού, Εορδαίας, Σερβίων, Φλώρινας, Αμυνταίου, Πρεσπών, Μεγαλόπολης και Γορτυνίας.
Με αυτές τις προσαυξήσεις το μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης φτάνει το 55%-85%, ενώ στις λιγνιτικές περιοχές το ποσοστό κυμαίνεται από 65% έως 95% (ανάλογα με την κατηγορία).