• Latest
Εξοικονομώ

Εξοικονομώ 2025: Από 50% έως και 100% τα ποσοστά επιδότησης – Οι όροι, η διαδικασία και οι εργασίες που καλύπτονται

4 Δεκεμβρίου 2024
Χριστός Ανέστη. Η Ανάσταση στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Σιάτιστας.  Βίντεο και φωτογραφίες

Χριστός Ανέστη. Η Ανάσταση στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Σιάτιστας. Βίντεο και φωτογραφίες

12 Απριλίου 2026
Σιάτιστα: Ο σκοτωμός το Πάσχα του 1839

Σιάτιστα: Ο σκοτωμός το Πάσχα του 1839

11 Απριλίου 2026
ΑΡΚΟΥΔΑ

Μεγάλη ανησυχία από την εμφάνιση αρκούδων σε οικισμούς του νομού Κοζάνης

11 Απριλίου 2026
αγιο φως

Άγιο Φως: Στα Ιεροσόλυμα η ελληνική αποστολή

11 Απριλίου 2026
ΠΑΙΔΙ, ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

12χρονος βρήκε φρικτό θάνατο όταν τον ρούφηξε τζακούζι

11 Απριλίου 2026
ηλικιωμενος συνταξιουχοι ΣΥΝΤΑΞΗαπατη τριτη ηλικια

Παρίσταναν τους λογιστές και έπεισαν 83χρονο να τους δώσει 15.000 ευρώ

11 Απριλίου 2026
Πτολεμαΐδα: Τρεις μητέρες Ρομά, καταγγέλλουν οδηγό ταξί για κακομεταχείριση των παιδιών τους

Συνελήφθη ιδιοκτήτρια καταστήματος: Είχε προς πώληση 211 είδη πυροτεχνουργίας, μεταξύ τους και κροτίδες

11 Απριλίου 2026
ΠΑΙΔΙ, ΒΡΕΦΟΣ, μωρο,

Από τον Φεβρουάριο κακοποιούσε ο σύντροφος της 18χρονης το αβοήθητο βρέφος – Άπραγη μπροστά στα βασανιστήρια η μητέρα

11 Απριλίου 2026
καιρός

Με άστατο καιρό η Ανάσταση – Σε ποιες περιοχές θα χρειαστεί ομπρέλα

11 Απριλίου 2026
τσαι

5 ροφήματα για το φούσκωμα μετά το πασχαλινό τραπέζι

11 Απριλίου 2026
Βόιο: Η ακολουθία του επιτάφιου στη Νεάπολη

Βόιο: Η ακολουθία του επιτάφιου στη Νεάπολη

11 Απριλίου 2026
Σιάτιστα: Η Περιφορά του Επιταφίου και η συνάντηση στο Δημαρχείο των δύο Ενοριών. Βίντεο και φωτογραφίες

Μητροπολίτης Αθανάσιος: Η Αγάπη, η Ενότητα και οι Πόλεμοι. Το κήρυγμα στη συνάντηση των Επιταφίων. Βίντεο

10 Απριλίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Κυριακή, 12 Απριλίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Εξοικονομώ 2025: Από 50% έως και 100% τα ποσοστά επιδότησης – Οι όροι, η διαδικασία και οι εργασίες που καλύπτονται

sierafm by sierafm
4 Δεκεμβρίου 2024
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
Εξοικονομώ
0
SHARES
40
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να ξεκινήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα οι αιτήσεις υπαγωγής πρώτων κατοικιών στο νέο «Εξοικονομώ 2025», συνολικού προϋπολογισμού 434 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα προβλέπει ακόμη και 100% κάλυψη των παρεμβάσεων ανάλογα με την κατηγορία που ανήκει ο δικαιούχος – με τα ποσοστά επιδότησης να ξεκινούν από το 50%.

Ειδικότερα, το «Εξοικονομώ 2025» περιλαμβάνει ξεχωριστά κίνητρα για τη στήριξη οικογενειών με μέλος/μέλη ΑμεΑ, πληγέντες Θεσσαλίας, σεισμόπληκτους Αρκαλοχωρίου, οικογένειες με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα και ευάλωτα νοικοκυριά, τόσο με τη μορφή αυξημένου ποσοστού επιχορηγήσεων όσο και ειδικού προϋπολογισμού. Στο πλαίσιο αυτό και αναλόγως της κατηγορίας που εμπίπτει ο δικαιούχος, το ποσοστό της οικονομικής ενίσχυσης θα ξεκινάει από 50%, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις θα καλύπτεται ακόμη και το 100% του κόστους επένδυσης.

Στα σημαντικά που πρέπει να ξέρουν οι ιδιοκτήτες είναι πως το πρόγραμμα αφορά σε κτίρια που χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία (μονοκατοικίες και μεμονωμένα διαμερίσματα) και των οποίων οι ιδιοκτήτες πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια – τα οποία θα γίνουν γνωστά τις επόμενες ημέρες όταν θα βγει στον αέρα ο οδηγός με τις περαιτέρω λεπτομέρειες.

Πάντως και σε αυτό το «Εξοικονομώ» οι κατοικίες θα πρέπει να υφίστανται νόμιμα, να μην έχουν κριθεί κατεδαφιστέες και να μην είναι επιλέξιμες με χρήση βραχυχρόνιας μίσθωσης (τύπου Airbnb). Αφού η αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα κριθεί «Καταρχήν Επιλέξιμη», απαιτείται η έκδοση και υποβολή στο πρόγραμμα Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου.

Μέσω του «Εξοικονομώ 2025» προβλέπεται πως από τη βελτίωση της ενεργειακής κλάσης των νοικοκυριών -μέσω της ενεργειακής αναβάθμισής τους κατά τουλάχιστον τρεις ενεργειακές κατηγορίες – επιτυγχάνεται εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας πάνω από 30% για κάθε δικαιούχο/κτίριο κατοικίας. Οσον αφορά τις αιτήσεις χρηματοδότησης, θα υποβάλλονται μόνον ηλεκτρονικά και υποχρεωτικά μέσω του πληροφοριακού συστήματος του επίσημου δικτυακού τόπου του προγράμματος.

Φορέας υλοποίησης του «Εξοικονομώ 2025» είναι το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Παράλληλα, φορέας οικονομικής διαχείρισης του προγράμματος είναι η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Α.Ε. Σημειώνεται πως η άμεση εκταμίευση προς τα νοικοκυριά είναι 396 εκατ. ευρώ, ενώ υπάρχουν πρόσθετες δαπάνες, στο πλαίσιο του προγράμματος, για επιδότηση επιτοκίου, διαχειριστικά κόστη κ.ά.

«Ενισχύουμε την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών της χώρας, μέσα από το πρόγραμμα “Εξοικονομώ 2025”, το οποίο υλοποιείται με σημαντικούς πόρους που εξασφαλίσαμε από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και υπερβαίνουν τα 430 εκατ. ευρώ. Λαμβάνουμε, μάλιστα, ειδική μέριμνα για τη στήριξη οικογενειών με μέλος/μέλη ΑμεΑ, τους πληγέντες Θεσσαλίας, οικογένειες με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα και ευάλωτα νοικοκυριά, προβλέποντας αυξημένα ποσοστά επιχορήγησης. Από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα τα νοικοκυριά θα μπορέσουν, πραγματοποιώντας μια σειρά από παρεμβάσεις (π.χ. αντικατάσταση κουφωμάτων, τοποθέτηση θερμομόνωσης, αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ψύξης, κ.λπ.), να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες, πετυχαίνοντας παράλληλα σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων στους λογαριασμούς ρεύματος», σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Διευκρινίζεται πως το πρόγραμμα εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης, έπειτα από απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκου Παπαθανάση. «Με την απόφαση ένταξης στο Ταμείο Ανάκαμψης του νέου κύκλου του προγράμματος “Εξοικονομώ”, διευρύνουμε τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης προς όφελος της προώθησης της πράσινης μετάβασης και της δημιουργίας ενός αποδοτικότερου και φιλικότερου προς το περιβάλλον εθνικού συστήματος ενέργειας. Ταυτόχρονα, ενισχύουμε τους συμπολίτες μας προκειμένου να προχωρήσουν στην αναβάθμιση των κατοικιών τους και μέσω της ενεργειακής απόδοσης να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις επιπτώσεις των ενεργειακών αναταράξεων που προκαλούν οι σύνθετες συνθήκες της συγκυρίας», επεσήμανε ο κ. Παπαθανάσης.

Τα χαρακτηριστικά του προγράμματος

Ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός των παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης με ΦΠΑ, ανά αίτηση ωφελούμενου, δεν μπορεί να υπερβαίνει:

α) το γινόμενο των 1,20 ευρώ επί το σύνολο της εκτιμώμενης ετήσιας εξοικονόμησης πρωτογενούς ενέργειας (kWh), όπως προκύπτει από το Α’ Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης,

β) τις 35.000 ευρώ.

Ως κριτήριο αξιολόγησης των προτάσεων ενεργειακής αναβάθμισης που θα υποβληθούν στο πρόγραμμα θα χρησιμοποιούνται οι βαθμοημέρες θέρμανσης, με προτεραιοποίηση σε ψυχρότερες περιοχές.

Για τους ωφελούμενους που θα προχωρήσουν σε υπαγωγή στο «Εξοικονομώ 2025», καλύπτοντας την ίδια συμμετοχή με δάνειο, το επιτόκιο της δανειακής σύμβασης, για τις ανάγκες του προγράμματος, είναι σταθερό και επιδοτούμενο σε ποσοστό 100%.

Επιλέξιμες παρεμβάσεις

  • Αντικατάσταση κουφωμάτων.
  • Τοποθέτηση/αναβάθμιση θερμομόνωσης.
  • Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ψύξης.
  • Σύστημα Ζεστού Νερού Χρήσης (ΖΝΧ) με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).
  • Λοιπές παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας (εγκατάσταση έξυπνου συστήματος διαχείρισης -smart home, έξυπνα συστήματα διαχείρισης ηλεκτρικών φορτίων, έξυπνα συστήματα ελέγχου της θέρμανσης/ψύξης, έξυπνα συστήματα απομακρυσμένου ελέγχου και παρακολούθησης).

Προϋποθέσεις ένταξης

  • Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν φυσικά πρόσωπα που διατηρούν εμπράγματο δικαίωμα (πλήρης κυριότητα / επικαρπία / ψιλή κυριότητα) σε επιλέξιμη κατοικία.
  • Για κάθε επιλέξιμο φυσικό πρόσωπο είναι δυνατή η υποβολή μόνο μίας αίτησης.
  • Κατοικία με ενεργή αίτηση σε κάποιο από τα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης δεν έχει δικαίωμα υποβολής στο παρόν πρόγραμμα.
Πηγή: eleftherostypos.gr
Previous Post

Αυξάνεται στα 1.000 ευρώ το όριο συναλλαγών μέσω IRIS – Τι αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα

Next Post

Έρχεται νέο ισχυρό κύμα κακοκαιρίας: Ποιες περιοχές θα χτυπήσει;

Next Post
καιρος

Έρχεται νέο ισχυρό κύμα κακοκαιρίας: Ποιες περιοχές θα χτυπήσει;

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Χριστός Ανέστη. Η Ανάσταση στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Σιάτιστας. Βίντεο και φωτογραφίες
  • Σιάτιστα: Ο σκοτωμός το Πάσχα του 1839
  • Μεγάλη ανησυχία από την εμφάνιση αρκούδων σε οικισμούς του νομού Κοζάνης
  • Άγιο Φως: Στα Ιεροσόλυμα η ελληνική αποστολή
  • 12χρονος βρήκε φρικτό θάνατο όταν τον ρούφηξε τζακούζι

Πρόσφατα σχόλια

  1. Γεωργιος Κεραμαρης Τζεινας στο Bόιο: Απορρίφθηκε η προσφυγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωριτών «Η Πρόοδος» και 18 κατοίκων για τα παγκάκια στην πλατεία Ροδοχωρίου
  2. Εκδήλωση για τη Μάχη της Οσνίτσανης - GreekHumans στο Δήμος Βοΐου: Η Εκδήλωση για τον εορτασμό της Μάχης της Οσνίτσανης στη Δαμασκηνιά. Φωτογραφίες
  3. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
  4. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
  5. Γιατί η online ψυχαγωγία έχει γίνει μια μικρή απόδραση για τους εργαζόμενους - SieraFM στο Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Ψυχαγωγίας στην Ελλάδα: Πέρα από τα Παραδοσιακά Όρια
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr