• Latest
ΔΑΝΕΙΑ, ΧΡΗΜΑ, ΦΟΡΟ

Εξωδικαστικός μηχανισμός: Αυτές είναι οι 12 αλλαγές

22 Φεβρουαρίου 2023
Πτολεμαΐδα: Θανατηφόρο τροχαίο – Νεκρός ο 19χρονος συνεπιβάτης δικύκλου

Σε ισχύ ο νέος ΚΟΚ από σήμερα: Έως και 2.000 πρόστιμο για χρήση κινητού, 8.000 για υψηλές ταχύτητες

13 Σεπτεμβρίου 2025
νοσοκομειο

Νοσοκομεία: Πώς θα κλείνουμε ραντεβού από την 1η Οκτωβρίου – Οι 3 τρόποι

13 Σεπτεμβρίου 2025
πονος μεση

Πόνος στη μέση: Το κόλπο για άμεση ανακούφιση

13 Σεπτεμβρίου 2025
ΔΥΠΑ

ΔΥΠΑ: Ξεκινά νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης με επίδομα 400 ευρώ

13 Σεπτεμβρίου 2025
καιρος

Καιρός: Φθινόπωρο εν αναμονή, με λίγες νεφώσεις αλλά και αρκετή ζέστη στις περισσότερες περιοχές της χώρας

13 Σεπτεμβρίου 2025
βιασμος

«Με έδερνε για να πάρω ναρκωτικά και να αποδίδω στα ραντεβού» – Ανήλικο θύμα του 42χρονου μαστροπού μιλά για τον εφιάλτη

13 Σεπτεμβρίου 2025
Άργος Ορεστικό: Μετά τη Σιάτιστα έκλεψαν χρυσή αλυσίδα με σταυρό από ηλικιωμένη γυναίκα με την ίδια μέθοδο

Απόπειρα αρπαγής ανηλίκου: Οδηγός έσερνε 9χρονη στην άσφαλτο – «Έπιασε το χέρι μου και πάτησε γκάζι»

13 Σεπτεμβρίου 2025
σπιτια, ενοικιο

Επιστροφή ενοικίου: Τρέχει ο χρόνος για διορθώσεις στη φορολογική δήλωση

13 Σεπτεμβρίου 2025
Μαθήματα πρώτων βοηθειών από την ΣΤ ΚΟΜΑΘ

Μαθήματα πρώτων βοηθειών από την ΣΤ ΚΟΜΑΘ

13 Σεπτεμβρίου 2025
Μουσική βραδιά με τα «δικά μας παιδιά» στο Φεστιβάλ Σερβίων

Μουσική βραδιά με τα «δικά μας παιδιά» στο Φεστιβάλ Σερβίων

13 Σεπτεμβρίου 2025
Οι επιτυχίες του Κέντρου Αγγλικής Γλώσσας Ζωή Κωτούλα στη Γαλατινή

Οι επιτυχίες του Κέντρου Αγγλικής Γλώσσας Ζωή Κωτούλα στη Γαλατινή

12 Σεπτεμβρίου 2025
ΕΜΠΟΡΟΠΑΝΗΓΥΡΙ ΣΕΡΒΙΑ

Πτολεμαΐδα: Ξεκινά η εμποροπανήγυρη

12 Σεπτεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Σάββατο, 13 Σεπτεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Εξωδικαστικός μηχανισμός: Αυτές είναι οι 12 αλλαγές

sierafm by sierafm
22 Φεβρουαρίου 2023
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
ΔΑΝΕΙΑ, ΧΡΗΜΑ, ΦΟΡΟ
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Την αναδρομική βελτίωση των όρων της ρύθμισης οφειλών μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού διευθέτησης οφειλών και την αύξηση της περιμέτρου των οφειλετών που μπορούν να την αξιοποιήσουν με το νέο θεσμό έχει στόχο τροπολογία του ΥΠΟΙΚ που κατατίθεται στη Βουλή.

Στο κείμενο της τροπολογίας περιλαμβάνονται 11 βασικές αλλαγές που αφορούν περιορισμούς που έθετε το αρχικό νομοθετικό πλαίσιο και είχαν δημιουργήσει προβλήματα σε ένα μεγάλο αριθμό οφειλετών οι οποίοι ήθελαν μεν, αλλά δεν μπορούσαν να ρυθμίσουν το σύνολο των οφειλών τους σε Δημόσιο (εφορία ταμεία ΟΤΑ) τράπεζες, ακόμη και προμηθευτές .

Με τις νέες διατάξεις που αναμένεται να κατατεθούν, ο οφειλέτης αποκτά νέα όπλα που πριν δεν είχε. Αλλάζουν όμως και πολλά που αφορούν τις υποχρεώσεις τις οποίες θα έχει ο ίδιος ο οφειλέτης. Συγκεκριμένα:

1Καταργείται ο αποκλεισμός από τη ρύθμιση των οφειλετών που έχουν το 90% του χρέους τους σε έναν οφειλέτη είτε αυτός ήταν δημόσιος φορέας είτε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα ή διαχειριστής δανείων (servicer).

2 Στην περίπτωση υπογραφής σύμβασης αναδιάρθρωσης με τους πιστωτές, για όποιο μέρος των οφειλών υπάρχει ρύθμιση η οποία εξυπηρετείται θα συνεχίζεται ως το τέλος. Με βάση όσα ισχύουν σήμερα, με την ένταξη στο εξωδικαστικό μηχανισμό όλες οι προηγούμενες επιμέρους ρυθμίσεις του οφειλέτη καταργούνταν και το ρυθμισμένο ποσό περνούσε στη νέα ρύθμιση.

3 Μειώνεται σημαντικά το επιτόκιο της ρύθμισης οφειλών μέσω Εξωδικαστικού στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία σε σταθερό επιτόκιο 3%, αντί για το κυμαινόμενο Euribor+ 5% (σήμερα 7,6%).

4 Καταργείται η ποινή πρόωρης προεξόφλησης ως προς τις οφειλές του Δημοσίου στον Εξωδικαστικό, η οποία ισούταν με το σύνολο των τόκων των δόσεων μέχρι και το τέλος της ρύθμισης.

5 Η προστασία της περιουσίας του οφειλέτη ξεκινά από τη στιγμή της οριστικής υποβολής της αίτησης. Δεν αρκεί πια η απλή είσοδος και συμπλήρωση της αίτησης. Τα νόμιμα αποτελέσματα της αίτησης, δηλαδή η αναστολή των αναγκαστικών μέτρων από τους πιστωτές, ισχύουν μόνο μετά την οριστικοποίηση της υποβολής της στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών.

6 Διαγράφονται όσες αιτήσεις δεν έχουν οριστικοποιηθεί ή δεν εκκρεμεί αίτημα διόρθωσης εντός 90 ημερών. Με τον τρόπο αυτό επιχειρείται η καλύτερη προετοιμασία των δυνητικών δικαιούχων ώστε να υπάρχει μια ομαλή ροή αιτήσεων, οι οποίες θα περνούν στα επόμενα στάδια της αξιολόγησης.

7 Εντάσσονται στη ρύθμιση και οφειλές υπέρ τρίτων: Αφορά οφειλές που εισπράττονται από τη φορολογική διοίκηση, όπως οφειλές προς τους δήμους που βεβαιώνονται και εισπράττονται μέσω ΑΑΔΕ.

8 Δίνεται η δυνατότητα ένταξης σε υφιστάμενους οφειλέτες οι οποίοι δεν παραιτήθηκαν έγκαιρα από τον προηγούμενο νόμο για τη εξωδικαστική διευθέτηση οφειλών( Ν. 4469/2017). Ετσι όλοι αυτοί μπορούν με ηλεκτρονική αίτηση να μεταφέρουν τις οφειλές τους στη νέα ρύθμιση. Επίσης μέσω της ρύθμισης θα μπορούν να ρυθμιστούν εφεξής και βεβαιωμένες οφειλές υπέρ τρίτων, οι οποίες εισπράττονται σήμερα από τη φορολογική διοίκηση, εντός δύο μηνών από την έναρξη ισχύος της τροπολογίας.

9 Τόσο οι οφειλέτες όσο και πιστωτές του ιδιωτικού τομέα υποχρεούνται πλέον να παραθέτουν τους λόγους απόρριψης της πρότασης που παράγει αυτόματα ο αλγόριθμος της πλατφόρμας. Ετσι θα αποφεύγονται μη αιτιολογημένες σήμερα απορρίψεις ρυθμίσεων κυρίως από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα . Επίσης, οι οφειλέτες οι οποίοι έχουν μια προτεινόμενη ρύθμιση από τους πιστωτές θα πρέπει να εξηγούν επαρκώς γιατί την απορρίπτουν, με βάση οικονομικά ή οικογενειακά κριτήρια .

10 Οι οφειλέτες θα μπορούν πλέον μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας να εκδίδουν βεβαίωση οφειλών προς τράπεζες, funds και Δημόσιο. Ετσι οι οφειλές θα έχουν πλέον μια σαφή εικόνα τι οφείλουν και έχουν ρυθμίσει σε κάθε ένα από τους πιστωτές είτε αυτοί είναι φορείς του Δημοσίου είτε ιδιώτες .

11 Η διαδικασία της διαμεσολάβησης με τους χρηματοδοτικούς φορείς ξεκινά μετά τη διαδικασία του Εξωδικαστικού και αφού έχουν ρυθμιστεί διμερώς οι οφειλές προς το Δημόσιο.

12 Στους δυνητικούς δικαιούχους εντάσσονται και μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί: Διευρύνεται το πεδίο εφαρμογής του Εξωδικαστικού, ώστε να εντάσσονται και νομικά πρόσωπα που δεν επιδιώκουν οικονομικό σκοπό, αλλά έχουν οικονομική δραστηριότητα.

Πηγή: eleftherostypos.gr

Previous Post

Χτύπησες γάτα ή σκύλο με το αυτοκίνητο; Αυτό είναι το πρόστιμο που σε περιμένει

Next Post

Έκτακτη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης την Πέμπτη 23/2

Next Post
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΗΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ ΚΟΒΕΝΤΑΡΕΙΟ

Έκτακτη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης την Πέμπτη 23/2

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Σε ισχύ ο νέος ΚΟΚ από σήμερα: Έως και 2.000 πρόστιμο για χρήση κινητού, 8.000 για υψηλές ταχύτητες
  • Νοσοκομεία: Πώς θα κλείνουμε ραντεβού από την 1η Οκτωβρίου – Οι 3 τρόποι
  • Πόνος στη μέση: Το κόλπο για άμεση ανακούφιση
  • ΔΥΠΑ: Ξεκινά νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης με επίδομα 400 ευρώ
  • Καιρός: Φθινόπωρο εν αναμονή, με λίγες νεφώσεις αλλά και αρκετή ζέστη στις περισσότερες περιοχές της χώρας

Πρόσφατα σχόλια

  1. ΜΑΙΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑ στο Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Δημήτρη (Τάκη) Τσιώνα στη Χρυσαυγή Βοΐου
  2. C.A.SAMPSONIDIS στο Δυο αγρότες από Γρεβενά και Βόιο φέρονται εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ
  3. Κωστας στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  4. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  5. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr