• Latest
ΓΡΙΠΗ ΠΑΙΔΙ

ΕΟΔΥ: ‘Εξαρση του στρεπτόκοκκου -Νόσησαν 89, πέθαναν 22, ανάμεσά τους 10 παιδιά

27 Ιανουαρίου 2024
Σύλλογος ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ Κοζάνης

Σύλλογος Αριστοτέλης Έναρξη δραστηριοτήτων

13 Οκτωβρίου 2025
Μακεδονικός Σιάτιστας: Έναρξη συνεργασίας με τον προπονητή τερματοφυλάκων Θεόφιλο Φώτη

Μακεδονικός Σιάτιστας: Έναρξη συνεργασίας με τον προπονητή τερματοφυλάκων Θεόφιλο Φώτη

13 Οκτωβρίου 2025
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Ολοκληρώθηκε το τριήμερο  των επετειακών εκδηλώσεων με τίτλο  «30 Χρόνια μετά τον Σεισμό “Μνήμη – Αποκατάσταση – Θωράκιση”

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Ολοκληρώθηκε το τριήμερο  των επετειακών εκδηλώσεων με τίτλο «30 Χρόνια μετά τον Σεισμό “Μνήμη – Αποκατάσταση – Θωράκιση”

13 Οκτωβρίου 2025
«Μηδενική Ανοχή στη μη χρήση κράνους»: Πραγματοποιήθηκαν 461 τροχονομικοί έλεγχοι σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας

«Μηδενική Ανοχή στη μη χρήση κράνους ». Στο πλαίσιο της εκστρατείας αυτής πραγματοποιήθηκαν -433- τροχονομικοί έλεγχοι σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας

13 Οκτωβρίου 2025
Ανεπανάληπτες στιγμές στο Student Welcome Festival Kastoria!

Ανεπανάληπτες στιγμές στο Student Welcome Festival Kastoria!

13 Οκτωβρίου 2025
Δήμος Γρεβενών: Λαμπρός εορτασμός για τα 113α ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ της πόλης των Γρεβενών

Δήμος Γρεβενών: Λαμπρός εορτασμός για τα 113α ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ της πόλης των Γρεβενών

13 Οκτωβρίου 2025
Δήμος Κοζάνης: Κλειστή η πισίνα του Λιάπειου λόγω έκτακτης τεχνικής βλάβης

Δήμος Κοζάνης: Κλειστό το Λιάπειο για τις ώρες κοινού από 20:30 με 22:30 την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου λόγω επίσκεψης κλιμακίου της ΚΟΕ

13 Οκτωβρίου 2025
Βέττα Καλλιόπη

Καλλιόπη Βέττα: «Να παρέμβει η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδας για την παραμονή του καταστήματος της Εθνικής στα Σέρβια»

13 Οκτωβρίου 2025
Διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου

Διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου

13 Οκτωβρίου 2025
Ενημερωτική εκδήλωση για τη νέα εποχή στην πρόληψη και διάγνωση του καρκίνου του μαστού διοργανώνει το Διαγνωστικό Κέντρο «Ιπποκράτης»

Ενημερωτική εκδήλωση για τη νέα εποχή στην πρόληψη και διάγνωση του καρκίνου του μαστού διοργανώνει το Διαγνωστικό Κέντρο «Ιπποκράτης»

13 Οκτωβρίου 2025
νερο

Νερό, καφές, τσάι: Ο καθημερινός συνδυασμός που φέρνει μακροζωία

13 Οκτωβρίου 2025
Σταθμοί απολύμανσης για την ευλογιά των προβάτων και αιγών σε Φλώρινα και Καστοριά

Σταθμοί απολύμανσης για την ευλογιά των προβάτων και αιγών σε Φλώρινα και Καστοριά

13 Οκτωβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Δευτέρα, 13 Οκτωβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

ΕΟΔΥ: ‘Εξαρση του στρεπτόκοκκου -Νόσησαν 89, πέθαναν 22, ανάμεσά τους 10 παιδιά

sierafm by sierafm
27 Ιανουαρίου 2024
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
ΓΡΙΠΗ ΠΑΙΔΙ
0
SHARES
88
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Το τελευταίο διάστημα τόσο στην Ευρώπη όσο και στη χώρα μας υπάρχει έξαρση των περιστατικών διεισδυτικού στρεπτόκοκκου ομάδας Α (Invasive Group A Streptococcus, iGAS), σε παιδιά και ενήλικες.

Ευρωπαϊκές χώρες κατέγραψαν αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων, αλλά και των θανάτων από iGAS σε παιδιά ηλικίας κάτω των δέκα ετών, ιδιαίτερα από τον Σεπτέμβριο του έτους 2022 και μετά, αναφέρει ο ΕΟΔΥ.

Δεν καταγράφονταν στην Ελλάδα οι λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο

Στη χώρα μας, οι λοιμώξεις από iGAS δεν συμπεριλαμβάνονται στο σύστημα υποχρεωτικής δήλωσης νοσημάτων. Παρόλα αυτά, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων iGAS διεθνώς, ο ΕΟΔΥ ζήτησε τη δήλωση όλων των κρουσμάτων από τις αρχές του 2023.

Από την αρχή του έτους 2023 και μέχρι τις 11/1/2024, έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ 89 περιστατικά iGAS, 40 σε ενήλικες και 49 σε παιδιά ηλικίας στην πλειοψηφία τους κάτω των δέκα ετών. Μεταξύ των περιστατικών περιλαμβάνονται 22 θάνατοι, 10 σε παιδιά ηλικίας δώδεκα μηνών ως οκτώ ετών και 12 σε ενήλικες στην πλειοψηφία τους με υποκείμενα νοσήματα.
ΕΟΔΥ: Οι γονείς πρέπει να ενημερωθούν για τα ύποπτα συμπτώματα

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, οι γονείς των παιδιών και το προσωπικό των σχολικών μονάδων πρέπει να είναι ενήμεροι για τα ύποπτα συμπτώματα λοίμωξης GAS και iGAS και τη σημασία της έγκαιρης αναζήτησης ιατρικής συμβουλής από το πρώτο εικοσιτετράωρο έναρξης των συμπτωμάτων.

Η λοίμωξη από iGAS θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στη διαφορική διάγνωση παιδιών με σοβαρή αναπνευστική λοίμωξη, προηγηθείσα ιογενή συνδρομή (συμπεριλαμβανομένης της γρίπης και της ανεμευλογιάς), και σε άτομα που είναι στενές επαφές κρούσματος στρεπτοκοκκικής αμυγδαλίτιδας ή οστρακιάς.

Η έγκαιρη αναγνώριση της λοίμωξης από iGAS και η άμεση έναρξη αντιμικροβιακής και υποστηρικτικής θεραπείας για τα παιδιά που νοσούν είναι εξαιρετικά σημαντική για την αίσια έκβαση της νόσου, τονίζει ο ΕΟΔΥ. Επίσης, θα πρέπει να εντοπίζονται οι στενές επαφές των περιπτώσεων iGAS, να εκτιμάται η κατάστασή τους και να αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες.
Πού οφείλεται η αύξηση των κρουσμάτων

Η αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά μπορεί να σχετίζεται με την πρόσφατη αυξημένη κυκλοφορία των αναπνευστικών ιών, όπως του ιού της εποχικής γρίπης και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV), καθώς η συλλοίμωξη με ιό και στρεπτόκοκκο ομάδας Α μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διεισδυτικής νόσου από iGAS, αναφέρει ο ΕΟΔΥ.

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α (GAS) είναι η συνηθέστερη αιτία βακτηριακής φαρυγγίτιδας σε παιδιά σχολικής ηλικίας. Η κλινική εικόνα περιλαμβάνει πόνο στο λαιμό, πυρετό, κεφαλαλγία και σε ορισμένες περιπτώσεις συρρέον ερυθηματώδες εξάνθημα, το οποίο οφείλεται σε μία ή περισσότερες από τις ερυθρογόνες τοξίνες (οστρακιά). Η GAS φαρυγγίτιδα διαγιγνώσκεται με ταχεία δοκιμασία ανίχνευσης αντιγόνου (strep test) και καλλιέργεια φαρυγγικού επιχρίσματος και αντιμετωπίζεται με χορήγηση αντιβιοτικών.

Σε σπάνιες περιπτώσεις ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α μπορεί να εκδηλωθεί ως διεισδυτική λοίμωξη, αρχικά με μη ειδικά συμπτώματα (πυρετό, γενική κόπωση, απώλεια όρεξης) και ειδικά στα παιδιά, μπορεί να έχει ταχεία εξέλιξη σε σοβαρή και απειλητική για τη ζωή. Η κλινική εικόνα ενός κρούσματος iGAS μπορεί να προβάλει ως βακτηριαιμία, πνευμονία, μόλυνση του δέρματος και των οστών, μηνιγγίτιδα, κυτταρίτιδα, οστεομυελίτιδα, νεκρωτική απονευρωσίτιδα, στρεπτοκοκκικό τοξικό shock κλπ.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags: ΕΟΔΥΣτρεπτόκοκκος
Previous Post

Επίδομα ανεργίας: Αυξάνεται έως τα 1.200 ευρώ

Next Post

Πώς πυροβολήθηκε κατά λάθος 43χρονος κυνηγός σε “ενέδρα” για αγριογούρουνα- Κρίσιμο χειρουργείο

Next Post
κυνηγι καραμπινα

Πώς πυροβολήθηκε κατά λάθος 43χρονος κυνηγός σε “ενέδρα” για αγριογούρουνα- Κρίσιμο χειρουργείο

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Σύλλογος Αριστοτέλης Έναρξη δραστηριοτήτων
  • Μακεδονικός Σιάτιστας: Έναρξη συνεργασίας με τον προπονητή τερματοφυλάκων Θεόφιλο Φώτη
  • Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Ολοκληρώθηκε το τριήμερο  των επετειακών εκδηλώσεων με τίτλο «30 Χρόνια μετά τον Σεισμό “Μνήμη – Αποκατάσταση – Θωράκιση”
  • «Μηδενική Ανοχή στη μη χρήση κράνους ». Στο πλαίσιο της εκστρατείας αυτής πραγματοποιήθηκαν -433- τροχονομικοί έλεγχοι σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας
  • Ανεπανάληπτες στιγμές στο Student Welcome Festival Kastoria!

Πρόσφατα σχόλια

  1. ΜΑΙΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑ στο Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Δημήτρη (Τάκη) Τσιώνα στη Χρυσαυγή Βοΐου
  2. C.A.SAMPSONIDIS στο Δυο αγρότες από Γρεβενά και Βόιο φέρονται εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ
  3. Κωστας στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  4. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  5. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr