Το νέο μοντέλο επιδότησης στοχεύει στην αναμόρφωση του υφιστάμενου συστήματος, χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με προϋπολογισμό 100 εκατομμυρίων ευρώ. Η καθυστέρηση στην έναρξη αποδίδεται στη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του Ταμείου.
Το νέο επίδομα ανεργίας θα αποτελείται από ένα σταθερό και ένα μεταβλητό μέρος, το οποίο θα καθορίζεται από τα έτη ασφάλισης, τον μισθό και τη διάρκεια απασχόλησης του ανέργου. Οι υψηλότερες αποδοχές μπορεί να φτάσουν τα 1.200 ευρώ για άτομα με πάνω από τέσσερα έτη εργασιακής εμπειρίας, ενώ το κατώτατο όριο θα παραμένει στα 509 ευρώ.
Οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν μεγαλύτερο ποσό κατά τους πρώτους μήνες της ανεργίας, το οποίο σταδιακά θα μειώνεται. Το ανώτατο επίδομα συνδέεται με το 70% του μέσου μισθού της τελευταίας τριετίας, ενώ η συνολική διάρκεια χορήγησής του μπορεί να επεκταθεί έως και τους 24 μήνες, ανάλογα με τον εργασιακό βίο του ανέργου.
Μία από τις καινοτομίες του προγράμματος είναι η υποχρέωση συμμετοχής των επιδοτούμενων ανέργων σε προγράμματα κατάρτισης. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, θα λαμβάνουν επίδομα κατάρτισης αντί για το επίδομα ανεργίας. Παράλληλα, αλλάζουν τα κριτήρια για την επαναλαμβανόμενη λήψη επιδόματος ανεργίας, ιδιαίτερα για τους εποχικά εργαζόμενους.
Αλλαγές δρομολογούνται και για το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας των 200 ευρώ, ώστε να ενισχυθεί η στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Η νέα αρχιτεκτονική του επιδόματος ανεργίας φιλοδοξεί να καταστήσει το σύστημα πιο δίκαιο και στοχευμένο, ανταποκρινόμενο στις πραγματικές ανάγκες των ανέργων και την αγορά εργασίας.
Πηγή: dikaiologitika.gr