Αυξάνεται στα 200 ευρώ το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για απασχολούμενους στον τομέα της υγείας, καθώς επίσης για υπαλλήλους που ανήκουν και υπηρετούν στο Πυροσβεστικό Σώμα, ενώ παράλληλα διευρύνονται οι ειδικότητες εργαζομένων που μπορούν να λάβουν το συγκεκριμένο είδος επιδόματος.
Τους όρους για την χορήγηση του μηνιαίου επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για τους υπαλλήλους του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, περιγράφει η ΚΥΑ που υπογράφουν οι κ.κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, Κωστής Χατζηδάκης, Θανάσης Πλεύρης και Χρήστος Στυλιανίδης.
Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, που ισχύει αναδρομικά από 1.1.2023, το επίδομα ανά χώρο εργασίας, κατηγορία, κλάδο και ειδικότητα, διαφοροποιείται ως εξής:
α) Κατηγορία πρώτη (Α’ ) σε 200 ευρώ.
β) Κατηγορία δεύτερη (Β’ ) σε 150 ευρώ.
Κατάταξη δικαιούχων του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
- Στην κατηγορία Α’ περιλαμβάνονται οι υπάλληλοι που ανήκουν και υπηρετούν στο Πυροσβεστικό Σώμα ως ακολούθως:
α) Εποχικοί Υπάλληλοι του Πυροσβεστικού Σώματος με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου που προσλήφθηκαν με την ειδικότητα του Οδηγού πυροσβεστικών οχημάτων.
β) Εποχικοί Υπάλληλοι του Πυροσβεστικού Σώματος με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου που προσλήφθηκαν με την ειδικότητα Εργάτη πυρόσβεσης Διάσωσης.
γ) Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης (Π.Π.Υ.) με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου ορισμένου χρόνου επί πενταετή θητεία που προσλήφθηκαν άνευ ειδικότητας και εκτελούν καθήκοντα οδηγού πυροσβεστικών οχημάτων.
δ) Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης (Π.Π.Υ.) με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου ορισμένου χρόνου επί πενταετή θητεία που προσλήφθηκαν άνευ ειδικότητας και εκτελούν καθήκοντα μαχίμου πυροσβέστη. - Στην κατηγορία Β’ περιλαμβάνεται το προσωπικό που ανήκει στο Πυροσβεστικό Σώμα και υπηρετεί στον κλάδο Υ.Ε. Προσωπικού Καθαριότητας Εσωτερικών Χώρων, ειδικότητα Υ.Ε. Προσωπικού Καθαριότητας Εσωτερικών Χώρων, με βάση το Παράρτημα Β’ του π.δ. 85/2022 (Α’ 232) «Καθορισμός Προσόντων διορισμού σε φορείς του Δημοσίου (Προσοντολόγιο-Κλαδολόγιο)» (Α’ 232).
Το επίδομα καταβάλλεται με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι οι δικαιούχοι προσφέρουν υπηρεσία με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στους χώρους, στους κλάδους, στις ειδικότητες που δικαιολογούν την καταβολή του. Σε περίπτωση απομάκρυνσης των υπαλλήλων, για οποιονδήποτε λόγο (όπως ενδεικτικά μετακίνηση, απόσπαση, μετάταξη, μετάθεση, διάθεση) από τα καθήκοντα, τις θέσεις, τις συνθήκες εργασίας, οι οποίες δικαιολογούν τη χορήγησή του, διακόπτεται με ευθύνη του οικείου προϊσταμένου.
Σε περίπτωση που ανατίθενται στον υπάλληλο καθήκοντα άλλου κλάδου ή ειδικότητας σύμφωνα με το άρθρο 30 του ν.3528/2007, και τα καθήκοντα αυτά δε δικαιολογούν την καταβολή του επιδόματος, το επίδομα παύει να καταβάλλεται, από την ανάληψη των νέων καθηκόντων. Σε περίπτωση μείωσης των ωρών εργασίας το επίδομα συμπεριλαμβάνεται στην αναλογική μείωση των αποδοχών του υπαλλήλου σύμφωνα τις κείμενες διατάξεις. Το επίδομα συνεχίζει να καταβάλλεται για όσο διάστημα οι δικαιούχοι υπάλληλοι τελούν σε θεσμοθετημένες άδειες.
Ανάλογη ΚΥΑ αναμένεται για τους απασχολούμενους στον χώρο της Υγείας, καθώς και για άλλες ειδικότητες άλλων υπουργείων.
Πηγή: Newsbeast.gr