Με τροπολογία που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή από τους Υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών και περιέχεται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων «Αναβάθμιση σχολείου, ενδυνάμωση εκπαιδευτικών και άλλες διατάξεις», προβλέπεται η δυνατότητα χορήγησης στεγαστικού επιδόματος κατ΄ εξαίρεση στους/στις νεοεισαχθέντες/είσες φοιτητές/ριες των πανεπιστημίων Δυτικής Μακεδονίας, Θράκης και Αιγαίου μέσω της αύξησης του ανώτατου ποσού του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος. Στόχος της τροπολογίας, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεσή της, είναι η ενίσχυση κινήτρου επιλογής ενός περιφερειακού Ιδρύματος για τους/τις μελλοντικούς/ές φοιτητές και φοιτήτριες. Με τον τρόπο αυτό, τα περιφερειακά και ακριτικά Ιδρύματα, ενισχύουν την ελκυστικότητά τους, καθώς λόγω γεωγραφικής και μόνο θέσης, δεν είναι στις κορυφαίες προτιμήσεις των υποψηφίων φοιτητών/ριών, σε σύγκριση με τα Ιδρύματα των μεγάλων αστικών κέντρων. Επιπλέον, εξαιτίας της πανδημίας και των οικονομικών δυσκολιών που έχει επιφέρει, με την τροπολογία αυτή παρέχεται κίνητρο και στις οικογένειες των υποψηφίων.
Σύμφωνα με την ανωτέρω τροπολογία:
Στο άρθρο 10 του ν. 3220/2004 (Α’ 15), Περί του στεγαστικού επιδόματος φοιτητών, προστίθεται παρ. 2Α ως εξής:
«2Α. Κατ’ εξαίρεση, στους προπτυχιακούς φοιτητές που εισάγονται και εγγράφονται κατά το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας το ετήσιο στεγαστικό επίδομα της Παρ. Ι χορηγείται εφόσον συντρέχουν, σωρευτικά, οι εξής προϋποθέσεις:
α) Ο φοιτητής διαμένει σε μισθωμένη οικία λόγω των σπουδών του, σε πόλη άλλη της κύριας κατοικίας του στην οποία οι γονείς του ή ο ίδιος δεν έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία άλλης κατοικίας. Το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης θεωρείται ως μία πόλη. Επίσης, θεωρείται ως μία πόλη η Περιφέρεια Αττικής, πλην της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων, καθώς και των πόλεων ή περιοχών της που απέχουν από το κέντρο της Αθήνας περισσότερο από σαράντα (40) χιλιόμετρα, οι οποίες θεωρούνται ως αυτοτελείς πόλεις.
β) Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν υπερβαίνει τις σαράντα χιλιάδες (40.000) ευρώ, προσαυξανόμενο κατά τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί πέραν του ενός. Ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του φορολογούμενου, της συζύγου του και των ανηλίκων τέκνων του, από κάθε πηγή. Η εν λόγω εισοδηματική ενίσχυση δεν λαμβάνεται υπόψη για τον προσδιορισμό του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος με βάση το οποίο χορηγείται.
γ) Οι γονείς του φοιτητή ή ο ίδιος δεν είναι κύριοι ή επικαρπωτές κατοικιών (ιδιοχρησιμοποιουμένων ή εκμισθωμένων) που υπερβαίνουν τα διακόσια (200) τετραγωνικά μέτρα (τ.μ.), με εξαίρεση κατοικίες ή διαμερίσματα που βρίσκονται σε δήμο με πληθυσμό λιγότερο των τριών χιλιάδων (3.000) κατοίκων, σύμφωνα με τον ν. 3852/2010 (Α’ 87)».