Έφτασε λίγο μετά τις 9 το πρωί στο δικαστήριο η Ιωάννα, που το 2020 δέχτηκε επίθεση με βιτριόλι. Η 37χρονη φορούσε ειδική λευκή μάσκα στο πρόσωπό της, λευκό καπέλο και ειδικούς επιδέσμους στα χέρια της.
Περπάτησε, από το αυτοκίνητο έως το δικαστήριο, με πολύ μεγάλη δυσκολία, πολύ αργά και με τη βοήθεια των δικηγόρων της.
Η κατηγορούμενη για την επίθεση με το βιτριόλι δεν θα παραστεί στο δικαστήριο. Υπενθυμίζουμε ότι έχει κρατήσει μέχρι τώρα κλειστά τα χαρτιά της σχετικά με το κίνητρο που όπλισε το χέρι της και την οδήγησε να σημαδέψει για πάντα την άτυχη Ιωάννα.
H εικόνα της Ιωάννας Παλιοσπύρου, 6 μήνες μετά την επίθεση με βιτριόλι στην Καλλιθέα συγκλονίζει.
Η Ιωάννα φορούσε ειδική λευκή μάσκα στο πρόσωπό της, λευκό καπέλο και ειδικούς επιδέσμους στα χέρια της. Περπάτησε, από το αυτοκίνητο έως το δικαστήριο, με πολύ μεγάλη δυσκολία, πολύ αργά συνοδευόμενη από τον δικηγόρο της Απόστολο Λύτρα, ενώ πίσω της βρισκόταν η μητέρα της.
https://youtu.be/WlSl8VZFO7I
Η Ιωάννα δεν είπε κάτι στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή της στο δικαστήριο.
Αυτή την ώρα η 35χρονη Ιωάννα βρίσκεται στη δικαστική αίθουσα και συνομιλεί με τους δικηγόρους της, σχολιάζοντας ότι δεν ενοχλήθηκε από την τόσο έντονη παρουσία των μέσων ενημέρωσης έξω από το κτίριο.
https://youtu.be/jNhr-3PUP5M
Επίθεση με βιτριόλι: Η συνομιλία του Σάκη Κεχαγιόγλου με την Ιωάννα
Ο δικηγόρος της κατηγορούμενης, Σάκης Κεχαγιόγλου, την προσέγγισε για να της μιλήσει.
Ο κ. Κεχαγιόγλου εξέφρασε τη συμπόνια του στο θύμα της άγριας επίθεσης, ζητώντας από το θύμα να μην τον παρεξηγήσει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, αφού θα κάνει απλώς τη δουλειά του.
Η δίκη για την επίθεση με βιτριόλι που σόκαρε το πανελλήνιο ξεκινά με στόχο να ολοκληρωθεί σύντομα καθώς η κατηγορουμένη έχει ήδη συμπληρώσει 15 μήνες προσωρινής κράτησης, με το όριο του 18μήνου να μην επιτρέπει καθυστερήσεις για την ετυμηγορία των δικαστών.
Στο εδώλιο θα καθίσει η 36χρονη Ε.Κ., κατηγορούμενη για το βαρύτατο αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας. Οι τρεις δικαστές που εξέδωσαν το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών με το οποίο εισάγεται η υπόθεση στο ακροατήριο, υιοθέτησαν στο σύνολό της την πρόταση του εισαγγελέα Γ. Νούλη και απέρριψαν τον ισχυρισμό της κατηγορούμενης πως ήθελε μόνο να τραυματίσει την άτυχη Ιωάννα. Εκριναν πως η 36χρονη επιδίωξε να σκοτώσει την άτυχη κοπέλα, κάτι που δεν συνέβη χάρη στην έγκαιρη επέμβαση των γιατρών – η νομική αυτή κρίση των δικαστών, ωστόσο, θα πρέπει να επιβεβαιωθεί και στη δίκη, με την απόφαση των τριών δικαστών και των τεσσάρων ενόρκων του ΜΟΔ.
Η Ιωάννα έχει δημοσίως δηλώσει πως θα δώσει το «παρών» στο δικαστήριο – έτσι, είναι πολύ πιθανόν η σημερινή ημέρα να είναι η πρώτη συνάντηση των δύο γυναικών μετά το πρωινό της σοκαριστικής επίθεσης. «Αυτό που επιθυμώ περισσότερο μέσα από τη διαδικασία της δικής, πέρα από την παραδειγματική τιμωρία της κατηγορούμενης, είναι να θεραπεύσω την ψυχή μου. Δηλαδή να έρθω αντιμέτωπη με το θύτη μου, με τους φόβους μου και με τις απαντήσεις που αναζητώ», ανέφερε μιλώντας στον ΑΝΤ1, ενώ σε δηλώσεις της στην ΕΡΤ πρόσθεσε πως «η Δικαιοσύνη, από νομικής πλευράς, σε περιπτώσεις όπως η δίκη μου πρέπει να είναι αμείλικτη. Δεν υπάρχουν αιτίες ούτε ελαφρυντικά ούτε μεταμέλεια».
Εκτός της Ιωάννας, στο δικαστήριο έχουν κληθεί περίπου 35 μάρτυρες, όπως γιατροί, συγγενείς του θύματος, αλλά και αυτόπτες, με τις δύο πλευρές (κατηγορούμενης και θύματος) να έχουν το δικαίωμα να καλέσουν και άλλα πρόσωπα για να καταθέσουν.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, υπάρχουν πολλά στοιχεία που οδηγούν στο συμπέρασμα πως η 36χρονη επιδίωξε να σκοτώσει την Ιωάννα, με πρώτο το μέσο που επέλεξε να χρησιμοποιήσει για να πλήξει το θύμα, που ήταν καυστική χημική ουσία μεγάλης επικινδυνότητας. Μια ουσία που χρησιμοποίησε σε μεγάλες ποσότητες, «που την καθιστούσε επαρκή για τη θανάτωση της τελευταίας σε περίπτωση κατάποσης ή εισπνοής», όπως αναφέρεται στο βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών.
Ο κ. Νούλης στην πρότασή του σημείωνε επίσης «την εγγύτητα και την ορμή της εκδήλωσης της επίθεσης» καθώς και «τα ζωτικά σημεία του σώματος του θύματος στα οποία το έπληξε (στοματική κοιλότητα, αναπνευστικές οδοί, οφθαλμοί, πρόσωπο)».
Στην αρχική της απολογία αμέσως μετά τη σύλληψή της, η κατηγορούμενη είχε τηρήσει το δικαίωμα της σιωπής. Περίπου ένα χρόνο αργότερα ζήτησε να απολογηθεί συμπληρωματικά και εμφανίστηκε μετανιωμένη. «Αποδέχομαι το αδίκημα της σωματικής βλάβης. Ολα τα έτη του ενήλικου βίου μου τα έχω διανύσει χωρίς παραβατική συμπεριφορά. Η στάση μου αυτή απέδειξε ότι υπερισχύει ο τρόπος ανατροφής μου και η δομή της προσωπικότητάς μου. Σε καμία περίπτωση δεν είμαι αμετανόητη και ανάλγητη, και γι’ αυτό με τη σημερινή μου απολογία μου θέλω να ζητήσω ειλικρινή και ταπεινή συγγνώμη για το κακό και τη θλίψη που προκάλεσα στην ίδια και στην οικογένειά της».
Ως προς τα κίνητρά της, η 36χρονη ανέφερε πως «απέκτησε μια αρρωστημένη εμμονή μαζί της» διότι «τη θεώρησε υπεύθυνη για ένα πολύ προσωπικό ζήτημα, το οποίο ήταν πολύ σημαντικό. Ηταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και με έκανε να δω τα πράγματα από άλλη οπτική γωνία. Δεν θέλω να το αναπτύξω περαιτέρω ώσπου να φτάσει η υπόθεση στο ακροατήριο και να ειπωθούν όλες οι αλήθειες».
«Ασους στο μανίκι» εν όψει της δίκης φαίνεται πως κρατά και η πλευρά του θύματος, με τον δικηγόρο της Ιωάννας, Απόστολο Λύτρα, να επιμένει πως υπάρχουν «ανοιχτά» θέματα που πρέπει να απαντηθούν, όπως η σχέση που έχουν με το έγκλημα τα πρόσωπα με τα οποία επικοινώνησε η κατηγορούμενη αμέσως μετά την επίθεση…
Πηγή: protothema.gr