Επιταχύνονται οι εξελίξεις, πλέον και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, για το νέο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο Δυτικής Μακεδονίας που έχει ξεσηκώσει “θύελλα” αντιδράσεων, καθώς κυριολεκτικά φέρνει τα πάνω – κάτω στην περιφέρειά μας.
Ο Βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Πάρις Κουκουλόπουλος δηλώνει παρών στην προσφυγή για την ακύρωση του ΠΧΠ που συζητείται σήμερα στο Περιφερειακό Συμβούλιο και παράλληλα κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, διεκδικώντας την άμεση απόσυρσή του.
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ:
« Σφοδρές αντιδράσεις έχει εγείρει στη Δυτική Μακεδονία η Απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας που δημοσιεύθηκε στο Φ.Ε.Κ. Δ’ 398/2024 με θέμα «Έγκριση αναθεώρησης του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και Περιβαλλοντική Έγκριση αυτού». Πρόκειται για ένα νέο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο (ΠΧΠ), καθώς με την παρ.2 του άρθρου 23 καταργείται πλήρως το προηγούμενο, δηλαδή η Υπουργική Απόφαση της Κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ (Φ.Ε.Κ. Β’ 1472/2003).
Κατ’ αρχάς, αλγεινή εντύπωση έχει προκαλέσει ότι το ΠΧΠ επιβλήθηκε στη Δυτική Μακεδονία χωρίς την παραμικρή διαβούλευση. Αποτελεί δε πρόκληση πως στα “έχοντας υπόψη” της Απόφασης αναφέρονται γνωμοδοτήσεις από το παρελθόν των προηγούμενων Περιφερειακών Συμβουλίων του 2013 και του 2015, ενώ έκτοτε αφενός μεν μεσολάβησαν πολλαπλές Περιφερειακές Εκλογές που άλλαξαν τη σύνθεση του αιρετού οργάνου, αφετέρου επιδεινώθηκε δραματικά το περιεχόμενο του ΠΧΠ. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι κατόπιν πρωτοβουλίας των Παρατάξεων της Αντιπολίτευσης, σήμερα συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο με θέμα τη λήψη απόφασης για την κατάθεση Αίτησης Ακυρώσεως του ΠΧΠ στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Περαιτέρω, σωρεία ανατροπών που θεσπίζει το ΠΧΠ, συνιστούν πολύπλευρη υποβάθμιση της Δυτικής Μακεδονίας. Ενδεικτικά, η Κοζάνη κατακρημνίζεται από πόλη 1ου επιπέδου σε επίπεδο 3, η Πτολεμαΐδα από το 2ο πέφτει στο 5ο και αντίστοιχη δυσμενέστατη μεταχείριση επιφύλαξε η Κυβέρνηση για άλλες πόλεις. Επιπλέον, το ΠΧΠ περιλαμβάνει ρυθμίσεις που υποβαθμίζουν ραγδαία τις οδικές, σιδηροδρομικές και αεροπορικές μεταφορές. Προκλητικές είναι, επίσης, οι ενεργειακές επιλογές που εισάγονται πλέον στο ΠΧΠ, αποτελώντας στην ουσία απόπειρα εκ των υστέρων νομιμοποίησης τετελεσμένων για έργα Α.Π.Ε.
Δεδομένων των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1) Για ποιο λόγο εν κρυπτώ, ερήμην της τοπικής κοινωνίας, επιβάλατε ένα ΠΧΠ πολύπλευρης ραγδαίας υποβάθμισης της Δυτικής Μακεδονίας;
2) Προτίθεστε να αποσύρετε το ΠΧΠ, ανακαλώντας άμεσα την Υπουργική Απόφασή σας, και να εκκινήσετε δημοκρατικά, σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία, ένα νέο ΠΧΠ που να είναι αντάξιο στα κεκτημένα, στις ανάγκες και ιδίως στις προοπτικές της Δυτικής Μακεδονίας, όπως είχε πράξει το ΠΑΣΟΚ;