Την Κοζάνη επισκέφτηκε εχθές (20/6/2018) ο Γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής Μανώλης Χριστουδουλάκης, για να συμμετάσχει στην πρώτη Νομαρχιακή Συνέλευση του Κινήματος.
Νωρίτερα ο κ. Χριστοδουλάκης επισκέφτηκε το Εργατικό Κέντρο Κοζάνης και το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Κοζάνης, όπου συναντήθηκε με μέλη της διοίκησης.
Κατά την επίσκεψή του στο Εργατικό Κέντρο σημείωσε μεταξύ άλλων: «Η σημερινή επίσκεψη είναι μια συνειδητή επιλογή, για να επανασυνδεθούμε με τον κόσμο της εργασίας, διότι το Κίνημα αλλαγής δεν δημιουργήθηκε ως όχημα για την εξουσία. […] Στόχος μας αποτελεί τόσο η βελτίωση των μισθολογικών απολαβών των εργαζομένων όσο και η βελτίωση των συνθηκών εργασίας, αλλά και η ενίσχυση της απασχόλησης». Επιπλέον, επισήμανε την ανάγκη να στραφεί η λειτουργία του Δημοσίου Τομέα στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών προς τους πολίτες. «Αξιολόγηση δεν σημαίνει τιμωρία των Δημοσίων Υπαλλήλων, όπως αντιμετωπίζει το ζήτημα η Νέα Δημοκρατία. Οι πολίτες ζητούν την αξιολόγηση δομών και στελεχών του Δημοσίου για τη βελτίωση της αποδοτικότητάς του». Τέλος στο ζήτημα της ΔΕΗ, σημείωσε ότι «η επιλογή της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν εξασφαλίζει ούτε ένα ελάχιστο αξιοπρεπές τίμημα ούτε επενδύσεις στην περιοχή».
Στην επίσκεψή του στο Ε.Β.Ε. Κοζάνης υποστήριξε μεταξύ άλλων: «Η επίσκεψή μας αυτή αποτελεί απόδειξη της ανάγκης να αφουγκραστούμε τις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας. Να ακούσουμε τις ανάγκες των ανθρώπων της επιχειρηματικότητας που έχουν δαιμονοποιηθεί. Σας ευχαριστούμε για την ανατροφοδότηση που μας παρέχετε.» Στη συνέχεια, σημείωσε «την ανάγκη σύνδεσης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας με την αύξηση της απασχόλησης». Κλείνοντας, κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι «απομυζά την οικονομία για να αφιερώσει τους πόρους των πλεονασμάτων σε επιδοματικές πολιτικές με μοναδικό στόχο τη δημιουργία νέων σχέσεων εξάρτησης, μιας νέας κομματικής πελατείας».
Στην ομιλία του, τέλος, προς τα μέλη και τους φίλους του Κινήματος Αλλαγής, επισήμανε μεταξύ άλλων:
«Το Κίνημα αλλαγής αποτελεί μια νέα αρχή για να εκφράσουμε τους προοδευτικούς πολίτες, σφραγισμένη από τη σαφή εντολή που έδωσαν 212.000 πολίτες. Δεν αποτελεί άθροισμα δομών και ψήφων. Είναι προϊόν ανάγκης για την έκφραση των πολιτικών δυνάμεων της αλλαγής, όλων εκείνων που δεν έχουν την ευκαιρία να δουλέψουν και να δημιουργήσουν στον τόπο τους. Στόχος μας είναι να λύσουμε τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών και των επιχειρήσεων, όχι να απαντούμε στα ψευτοδιλήμματα της Νέας Δημοκρατίας και των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. […]»
«Η ‘‘καθαρή έξοδος’’ από τα Μνημόνια», συνέχισε ο Μανώλης Χριστουδουλάκης, «είναι ένα δεύτερο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης, μια καθαρή προεκλογική απάτη και όχι μια αυταπάτη όπως ισχυρίστηκε το 2015 ο κ. Τσίπρας. Η Κυβέρνηση δεν έχει καμία νομιμοποίηση να δεσμεύσει τη χώρα με αχρείαστα δημοσιονομικά μέτρα για τα επόμενα πέντε χρόνια.»
Για το «μακεδονικό» υποστήριξε ότι το Κίνημα Αλλαγής είναι «υπέρ της λύσης, αλλά όχι υπέρ οποιασδήποτε λύσης». «Η κρυφή διαπραγμάτευση της Κυβέρνησης είχε αποτέλεσμα την αναγνώριση μακεδονικής γλώσσας και εθνικότητας, αποσυνδεδεμένης δηλαδή από την ονομασία της χώρας, αλλά και μια μακρά περίοδο αβεβαιότητας που δημιουργεί ωστόσο τετελεσμένα, όπως η δυνατότητα αίτησης εισδοχής της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ πριν την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας. […] Δεν πρόκειται να κάνουμε τα «ρεπό» του κ. Καμμένου! Ειδικά για μια κυβέρνηση που δεν επιδίωξε καμία συναίνεση.»
Σε ό,τι αφορά τη λεγόμενη «σοσιαλδημοκρατική στροφή του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι «είναι απόδειξη της απόγνωσης της Κυβέρνησης». Αναρωτήθηκε δε «τί σχέση έχει ο ΣΥΡΙΖΑ με τους προοδευτικούς πολίτες και τις προοδευτικές πολιτικές». Επισήμανε χαρακτηριστικά ότι στόχος του Κινήματος Αλλαγής είναι «η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ», ενώ χαρακτήρισε τις επόμενες εθνικές εκλογές «εκλογές για τρεις». «Βρισκόμαστε απέναντι σε όσους μας αντιμετωπίζουν ως συμπλήρωμα για τον σχηματισμό Κυβέρνησης», συνέχισε.
Κλείνοντας, παρουσίασε σύντομα τους βασικούς άξονες του σχεδίου εξόδου της χώρας από την κρίση:
1. «Δημιουργία θέσεων εργασίας και νέο αναπτυξιακό μοντέλο.
2. Σχέδιο της αναδιανομής του παραγόμενου πλούτου, με προτεραιότητα σε όσους έπληξε περισσότερο η λιτότητα και η ύφεση.
3. Θωράκιση των δημοκρατικών θεσμών, της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και συνταγματικές αλλαγές που αποκαθιστούν την εμπιστοσύνη των πολιτών προς το πολιτικό σύστημα.»
«Ο δρόμος είναι δύσκολος, αλλά θα τον πάμε μέχρι το τέλος», κατέληξε.
Ν.Ε. Κινήματος Αλλαγής Κοζάνης