Το ύψος της επιδότησης κυμαίνεται από 30%-50% ανάλογα με το εισόδημα των δικαιούχων. Ωστόσο προτεραιότητα θα δοθεί στα χαμηλότερα εισοδήματα. Το αρμόδιο υπουργείο εκτιμά ότι αλλάζοντας τις παλιές συσκευές με νέες τα νοικοκυριά θα εξοικονομήσουν έως 40% του ετήσιου ενεργειακού τους κόστους.
Ηπλατφόρμα για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών αναμένεται να ανοίξει στις 24 Ιουνίου με το ύψος της επιδότησης να κυμαίνεται από 30% έως και 50% ανάλογα με το εισόδημα που έχουν οι δικαιούχοι. Το πρόγραμμα του υπουργείου Ενέργειας, με το οποίο θα αντικατασταθούν οι παλιές ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές, θα ξεκινήσει στις 24 Ιουνίου και αναμένεται να ανοίξει η σχετική πλατφόρμα. Η επιδότηση αφορά κλιματιστικά, καταψύκτες και ψυγεία και οι δικαιούχοι θα προσεγγίσουν τους 220.000 με τον συνολικό προϋπολογισμό του προγράμματος να είναι 150 εκατομμύρια ευρώ.
Remaining Time-0:00
Fullscreen
Mute
Το ύψος της επιδότησης κυμαίνεται από 30%-50% ανάλογα με το εισόδημα των δικαιούχων. Ωστόσο προτεραιότητα θα δοθεί στα χαμηλότερα εισοδήματα. Το αρμόδιο υπουργείο εκτιμά ότι αλλάζοντας τις παλιές συσκευές με νέες τα νοικοκυριά θα εξοικονομήσουν έως 40% του ετήσιου ενεργειακού τους κόστους. «Οι ενδιαφερόμενοι θα συμπληρώνουν τρία στοιχεία: Το ΑΦΜ τους, τον ΑΜΚΑ και τον αριθμό της παροχής. Από εκεί και πέρα θα παίρνουν ηλεκτρονικό αριθμό και θα πηγαίνουν στο κατάστημα», ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας.
Όταν ολοκληρωθεί η εξέταση των αιτήσεων, στα μέσα Ιουλίου, οι δικαιούχοι θα μπορούν να τυπώσουν μέσω υπολογιστή το κουπόνι, που θα παρουσιάσουν στον έμπορο για να υπολογιστεί η έκπτωση στην τιμή αγοράς. Ο έμπορος έχει την υποχρέωση, κατά την παράδοση των νέων συσκευών, να παραλάβει τις παλιές, οι οποίες πρέπει να είναι λειτουργικές, προκειμένου να τις παραδώσει για ανακύκλωση.
Στον ιστότοπο tool.label2020.eu/gr οι καταναλωτές μπορούν να βρουν ένα χρήσιμο εργαλείο που δημιούργησε το ΚΑΠΕΕ και η Ευρωπαϊκή Ενωση. Σκανάροντας τον κωδικό QR που βρίσκεται πάνω στην ενεργειακή ετικέτα μπορούν να συγκρίνουν διαφορετικά μοντέλα συσκευών ως προς την ενεργειακή απόδοση και κυρίως ως προς το κόστος λειτουργίας. Έτσι μπορούν να κάνουν την καλύτερη δυνατή επιλογή.
Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, «ο καταναλωτής θα μπορεί να υποβάλει την αίτησή του είτε στο gov.gr είτε στο κατάστημα που πουλάει τις συσκευές δίνοντας το ονοματεπώνυμό του, τον ΑΦΜ του, τον αριθμό παροχής και δηλώνοντας ποια ή ποιες συσκευές θέλει να αντικαταστήσει». «Η επιδότηση θα αφαιρείται από το κατάστημα, δηλαδή το κατάστημα θα πουλάει τη συσκευή στον πελάτη αφαιρώντας την επιδότηση που δικαιούται. Θα είναι ελεύθερη η επιλογή των συσκευών με μια προϋπόθεση οι συσκευές που θα αγοράζονται οι καινούργιες θα πρέπει να πληρούν κάποια ελάχιστα κριτήρια ενεργειακής απόδοσης και ποιότητας.
Υποχρεωτικά θα πρέπει να παραδίδεται η παλιά συσκευή, η οποία θα πρέπει να λειτουργεί κιόλας και στη συνέχεια από το κατάστημα θα παραδίδεται στα συστήματα διαχείρισης ώστε να ανακυκλωθούν αυτές οι συσκευές». Οι συσκευές, που μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα ανακύκλωσης συσκευών, είναι:
- Ψυγεία
- Καταψύκτες
- Κλιματιστικά
Οι συσκευές που δεν συμπεριλαμβάνονται στην επιδότηση για την ανακύκλωση συσκευών είναι:
- πλυντήρια ρούχων
- πλυντήρια πιάτων
- ηλεκτρικές κουζίνες
Πηγή: Reader.gr