• Latest
ΡΟΝΑΣ

Επιζητείται η πλήρης εφαρμογή της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής, Του κ. Ιωάννη  Ρόνα

19 Μαΐου 2022
Πτολεμαΐδα: Πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Το κράνος δεν είναι επιλογή … είναι ανάγκη»

Πτολεμαΐδα: Πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Το κράνος δεν είναι επιλογή … είναι ανάγκη»

8 Αυγούστου 2025
Κοζάνη: Αισιόδοξα τα μηνύματα για τον 55χρονο που δηλητηριάστηκε από μονοξείδιο του άνθρακα(βίντεο)

Πρωτοφανές περιστατικό στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης-Εφημερεύων ειδικός γιατρός φέρεται να αρνείται να εξετάσει γυναίκα-ασθενή αν και αυτό κρίθηκε αναγκαίο άμεσα από την παθολόγο-Εξετάζει και μήνυση ο σύζυγός της

8 Αυγούστου 2025
Δήμος Σερβίων: Υπογραφή σύμβασης για αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις στην Δ.Κ. Τρανοβάλτου

Ο Δήμαρχος Σερβίων Χρήστος Ελευθερίου για την απώλεια του Στάθη Χατζηιωαννίδη

8 Αυγούστου 2025
Ο Γιώργος Κασαπίδης στη σήραγγα Κλεισούρας

Ο Γιώργος Κασαπίδης στη σήραγγα Κλεισούρας

8 Αυγούστου 2025
Την Κυριακή, 18 Αυγούστου, στο Ύψωμα Αννίτσα, η Ετήσια Εκδήλωση Τιμής και Μνήμης για τους Γρεβενιώτες Πεσόντες κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο

Στις 17 Αυγούστου στο Ύψωμα Αννίτσα η ετήσια εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους Γρεβενιώτες Πεσόντες κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο

8 Αυγούστου 2025
Δήμος Βοΐου: Πρόγραμμα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων – Καλοκαίρι 2025

Δήμος Βοΐου: Πολιτιστικό καλοκαίρι – Κυριακή 10 Αυγούστου

8 Αυγούστου 2025
Δήμος Βοΐου: Πρόγραμμα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων – Καλοκαίρι 2025

Δήμος Βοΐου: Πολιτιστικό καλοκαίρι – Σάββατο 09 Αυγούστου

8 Αυγούστου 2025
Συλλυπητήρια από το σωματείου “ΦΙΛΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ – ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ” για τον Πενταλοφίτη μάστορα Κώστα Ταρνανά

Φτωχότερη η οικογένεια του Σπάρτακου. Καλό ταξίδι φίλε Χάρη

8 Αυγούστου 2025
ηλικιωμένοι

Μαζί στη ζωή, μαζί και στον θάνατο – Το φαινόμενο της «ραγισμένης καρδιάς» ισχύει και εξηγείται επιστημονικά

8 Αυγούστου 2025
Άγριος καυγάς οδηγού ταξί με ηλικιωμένο στην Κοζάνη-Μετά από έντονη λογομαχία ο ταξιτζής φέρεται να τον έσπρωξε-Τον παρέλαβε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ

Στιγμές τρόμου για 21χρονη φοιτήτρια: Την ξυλοκόπησε άγρια οδηγός ταξί

8 Αυγούστου 2025
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Ασυνήθιστη υπόθεση revenge porn: Πρώην σύζυγος και πεθερά του έστειλαν ταχυδρομικώς «ακατάλληλες» φωτογραφίες του

8 Αυγούστου 2025
Αποκαλύψεις για τον αστυνομικό της Βουλής: «Τα παιδιά δεν εξετάστηκαν ποτέ ιατροδικαστικά»

Ζευγάρι άρπαξε τσάντα με 2.000 ευρώ από τουαλέτα καταστήματος

8 Αυγούστου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Παρασκευή, 8 Αυγούστου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Επιζητείται η πλήρης εφαρμογή της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής, Του κ. Ιωάννη  Ρόνα

sierafm by sierafm
19 Μαΐου 2022
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
ΡΟΝΑΣ
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Σήμερα βιώνουμε, δυστυχώς, έναν υψηλό πληθωρισμό επειδή αυξήθηκε υπερβολικά το κόστος διαβίωσης.

Κατά την ΕΛΣΤΑΤ ο πληθωρισμός τρέχει με 10,2% επίσημα. Δεν εξετάζουμε το ανεπίσημο του θέματος και δεν τον διαχωρίζουμε με αυτόν που μπορεί να προκύπτει ξεχωριστά στους μικροκαταναλωτές  και στους μεγαλοκαταναλωτές. Ασφαλώς υπάρχουν διαφορές που επωμίζονται, οι πρώτοι, το μεγαλύτερο  βάρος του πληθωρισμού. Τι αναμένεται όμως με τον μακρόχρονο υψηλό  πληθωρισμό; Το γνωρίσαμε παλαιότερα  και δεν χρειάζεται επανάληψη για τα προβλήματα που γεννώνται σε βάρος βέβαια  του μικροεισοδηματία, του μικρομισθωτού, του μεροκαματιάρη, του συνταξιούχου. Τη μεγάλη μάζα του λαού.

Αιτία του πληθωρισμού σήμερα  είναι η ακρίβεια που ξέσπασε. Η εισαγόμενη αλλά  και η εσωτερική, για  τους γνωστούς λόγους των αυξήσεων της     ενέργειας,  των τροφίμων, αλλά και των γεγονότων  στην Ουκρανία και όχι μόνο. Η ακρίβεια όμως χτύπησε την πόρτα και άλλων χωρών, ακόμα και πλουσίων.

Στην πρώτη, της ενέργειας δηλαδή, μεγάλο μέρος εσωτερικής ευθύνης, για το ηλεκτρικό,  έχουν οι Κυβερνήσεις που συνέβαλαν για την ίδρυση  και στη συνέχεια  ανέχθηκαν , αφού μαγειρεύτηκαν τα κατασκευασμένα ήδη υπερκέρδη των λεγόμενων «παρόχων ενέργειας». Άκου, πάροχοι ενέργειας! Εφευρέσεις επιχειρήσεων και φράσεων που προκαλούν αγανάκτηση και θυμό.

Εμείς δεν θα εστιαστούμε όμως στο πως και στο γιατί της ηλεκτρικής ενέργειας των νοικοκυριών και των μικροεπιχειρήσεων, αλλά στην ακρίβεια γενικά που ενέκυψε και εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός,  μετά από 28 χρόνια, σ αυτό το μεγάλο ύψος .

Ένας  τρόπος αντιμετώπισης του πληθωρισμού που θα συμβάλει στην ανακούφιση του λαού είναι η σχετικά δίκαιη και υποφερτή αύξηση του εισοδήματος του μισθωτού, του συνταξιούχου, δια  μέσου της σωστής όμως ΑΤΑ, έστω πάνω στον βασικό μισθό, για όσο κρατεί ο υψηλός πληθωρισμός, και την οποία ΑΤΑ, πριν από χρόνια , ο μισθωτός και ο συνταξιούχος εναγωνίως ανέμεναν κάθε φορά που η ΕΛΣΤΑΤ την ανακοίνωνε, με βάση τον εισαγόμενο και τον εγχώριο πληθωρισμό. Αλλά και τότε, μετά από ένα διάστημα, είχε καταργηθεί και υπήρξαν στοιχεία νόθευσης αφού  δεν αναπροσαρμοζόταν κάθε μήνα που έπρεπε, αλλά με βάση το 4μηνό ή το εξάμηνο.

Γνωρίζουμε ότι η ΑΤΑ εφαρμόζεται όταν έχουμε άνοδο του τιμαρίθμου ( βάσει του κόστους ζωής και της διαβίωσης ), σχετικά με τις λιανικές τιμές αγαθών ή υπηρεσιών. Με γνώμονα  αυτή την κατάσταση σήμερα είναι αναγκαίο  να εφαρμοστεί.

Επειδή λοιπόν βρισκόμαστε σε  οικονομική κρίση, νομίζουμε ότι το όπλο αντιμετώπισης της είναι η ΑΤΑ ολόκληρη, που κάπως μπορεί να προστατέψει το βιοτικό επίπεδο των αναφερομένων νοικοκυριών και δεν αυξάνει τον πληθωρισμό που ενδεχομένως κάποιοι να προβάλλουν, ίσως, ως δικαιολογία, τη μη εφαρμογής της.

Τον περασμένο Δεκέμβριο ο πληθωρισμός έτρεχε με 5,1% επισήμως. Τον προηγούμενο μήνα Απρίλιο 2022 διπλασιάστηκε ακριβώς (10,2%). Αν πάει έτσι τον Σεπτέμβριο- Οκτώβριο  δεν θα πιάνεται. Οπότε τα νοικοκυριά θα ανεβούν στα κάγκελα και η εσωτερική υποτίμηση του νομίσματος, που υπάρχει,  θα τρυπήσει εντελώς τις τσέπες. Βέβαια κάποιοι ωφελούνται οικονομικά  από τον πληθωρισμό, αλλά ενδιαφερόμαστε για τον λαοτζίκο που υποφέρει.

Έλα τότε, το φθινόπωρο,  να πληρώσεις το ηλεκτρικό, το τηλέφωνο, το νοίκι, τον φ. εισοδ/τος, τον ΕΝΦΙΑ, τον ΕΦΚΑ, τις τράπεζες, να αντιμετωπίσεις τους πλειστηριασμούς και τις απειλές,  την προμήθεια καυσίμων θέρμανσης για τον χειμώνα της Δυτ. Μακεδονίας, τις υποχρεώσεις στα παιδιά και να φας κιόλας. Πως λοιπόν θα πάνε σε εκλογές, όποτε και αν γίνουν,  οι πολιτικοί του Κοινοβουλίου, μόνο αυτοί ξέρουν για το πόσοι απ αυτούς θα συμμετέχουν εκ νέου σ αυτό..

Δεν γνωρίζουμε αν η Ε.Ε συμφωνεί με την εφαρμογή της ΑΤΑ, αλλά η Ελλάδα για την σχετική  προστασία  του λαού της πρέπει να είναι ανυπάκουη. Άλλωστε, από την χορηγούμενη ΑΤΑ μερίδιο θα αποκομίσουν  και ο ΕΦΚΑ και η ΑΑΔΕ, οπότε τι μείνει ;

Η μεγάλη λιτότητα με την οποία διακατέχεται ο Έλληνας πρέπει να πεισθούν οι πολιτικοί για μια άλλη  γενναία οικονομική πολιτική κατάλληλη για  την διαμορφωθείσα κατάσταση.

Βέβαια, η καλύτερη λύση αντιμετώπισης του πληθωρισμού θα ήταν η αύξηση των κατώτερων, ειδικά, εισοδημάτων, για να έρθουμε  στα επίπεδα της εποχής προ ένταξης στο ευρώ, μαζί με τις δίκαιες τιμαριθμικές αυξήσεις αναπροσαρμογής, ως τώρα, αλλά αυτό είναι άπιαστο όνειρο που όλοι οι πολιτικοί αδυνατούν  να εφαρμόσουν, ιδιαίτερα ύστερα από τα χάλια των οφειλών μας λόγω των μνημονίων, αφού αυτά δεν καταγγέλλονται. Τέτοια αύξηση όμως δεν φαίνεται ότι  μπορεί να δοθεί και μένει έτσι  για μια γενναία εφαρμογή  της ΑΤΑ.

Είπαν μερικοί ότι η Ε.Ε. αποφασίζει, ιδιαίτερα για εμάς τους Έλληνες. Ε, γι αυτό ζητούμε συμπαράσταση στην κατάσταση  που μας οδήγησαν αυτοί οι κερδοσκόποι αποικιοκράτες μας, που είναι και εταίροι.

Ακούστηκε ότι επίκειται τώρα  η απεξάρτηση μας από την επιτήρηση. Τότε χρειάζονται καλοί χειρισμοί υπέρ των πολιτών. Λύνονται τα χέρια της Κυβέρνησης.

Αν τυχόν όμως δεν είναι δυνατή η εφαρμογή της ΑΤΑ ούτε και στα πραγματικά επίπεδα του πληθωρισμού, που μαστίζει τη χώρα, δεν θα ήταν δικαιότερο να υπάρξει αντίστοιχη ποσοστιαία μείωση  του πληθωρισμού, επί των υποχρεώσεων του πολίτη στους φόρους , στους τόκους, στις μηνιαίες δόσεις δανείων που επέβαλλαν οι τράπεζες με τα γνωστά τερτίπια και έστειλαν τον κόσμο στα funds, στις εταιρίες διαχείρισης χρεών (με νόμο), στους πλειστηριασμούς, στη φτώχεια, με την συμβολή ή ανοχή των πολιτικών, που δεν θέλουν  να δημιουργήσουν κατάσταση σεισάχθειας παντού, ενώ βλέπουν να αυξάνονται συνεχώς, κάθε μήνα, οι επιβαλλόμενες χρηματικές υποχρεώσεις των πολιτών προς το κράτος, τα ταμεία, τις τράπεζες με τους περί αυτών;

Μια ανάλογη επαναστατική οικονομική πολιτική περιμένει ο λαός για να ανταποκριθεί αναλόγως στις κάλπες που θα στηθούν.

Εξαγγέλθηκε ότι το κράτος θα συμβάλει οικονομικά στον τομέα της ενέργειας (ηλεκτρισμό κύριας κατοικίας) με το ποσόν των 280 εκατ. ευρώ (αν τόσο είναι), από τον κρατικό προϋπολογισμό, στο σύνολο των 4,2 εκατ. καταναλωτών. Το ποσόν αυτό, που προκύπτει,  θα είναι πάρα πολύ μικρό και δεν υπάρχει λόγος τυμπανοκρουσίας γιατί βλάπτει στον σχολιασμό! Ο λαός όμως περιμένει σοβαρά θεσμικά μέτρα για να ανασάνει.

Να ξέρουμε  ότι ο πληθωρισμός δεν είναι μόνιμος και το μέγεθος του αυξομειώνεται αναλόγως. Καταπολεμάται δε με σωστούς χειρισμούς και εξαφανίζεται έτσι ή έστω  μπορεί να καταστεί  αμελητέος.

Εμείς, απλά εντοπίζουμε το πρόβλημα, για ενημέρωση,  το προβάλλουμε και αναμένουμε τα καλύτερα, εφόσον γινόμαστε αντιληπτοί και κατανοητοί.

Tags: ΡΟΝΑΣ
Previous Post

Δήμος Κοζάνης: 19η Μαΐου- Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Next Post

Δήμος Κοζάνης: Στήριξη στα αιτήματα των καθαριστριών/καθαριστών δημόσιων σχολείων

Next Post

Δήμος Κοζάνης: Στήριξη στα αιτήματα των καθαριστριών/καθαριστών δημόσιων σχολείων

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Πτολεμαΐδα: Πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Το κράνος δεν είναι επιλογή … είναι ανάγκη»
  • Πρωτοφανές περιστατικό στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης-Εφημερεύων ειδικός γιατρός φέρεται να αρνείται να εξετάσει γυναίκα-ασθενή αν και αυτό κρίθηκε αναγκαίο άμεσα από την παθολόγο-Εξετάζει και μήνυση ο σύζυγός της
  • Ο Δήμαρχος Σερβίων Χρήστος Ελευθερίου για την απώλεια του Στάθη Χατζηιωαννίδη
  • Ο Γιώργος Κασαπίδης στη σήραγγα Κλεισούρας
  • Στις 17 Αυγούστου στο Ύψωμα Αννίτσα η ετήσια εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους Γρεβενιώτες Πεσόντες κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο

Πρόσφατα σχόλια

  1. Χρυσα στο Αυγερινός: Έξω οι παιδεραστές από το χωριό, έγραψαν κάτοικοι. Η επιστολή της κοπέλας που βιάστηκε πριν 15 χρόνια!!
  2. Ευδοκία στο Αυγερινός: Έξω οι παιδεραστές από το χωριό, έγραψαν κάτοικοι. Η επιστολή της κοπέλας που βιάστηκε πριν 15 χρόνια!!
  3. Θανος στο Σε εξέλιξη το πανελλήνιο πρωτάθλημα Αγωνιστικού αλεξίπτωτου πλαγιάς σε Σιάτιστα και Γαλατινή. Βίντεο
  4. Θανατηφόρο τροχαίο κοντά στο Βογατσικό Καστοριάς – NEA KASTORIAS στο Θανατηφόρο τροχαίο στο Βογατσικό Καστοριάς
  5. Θανατηφόρο τροχαίο στο Βογατσικό Καστοριάς - kastoria365 - καστορια 365 στο Θανατηφόρο τροχαίο στο Βογατσικό Καστοριάς
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr