Την έλλειψη σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης επεσήμανε στην εισήγησή του ο βουλευτής Κοζάνης Γ. Κασαπίδης κατά την κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία της συζήτησης του προϋπολογισμού.
Η βασική προεκλογική δέσμευση της παρούσας συγκυβέρνησης, ακόμα και σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας, είναι κενή περιεχομένου.
Τα ίδια ακριβώς έταζε ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας σε περιφερειακό επίπεδο με την εκπόνηση των φιλόδοξων περιφερειακών σχεδίων παραγωγικής ανασυγκρότησης, ξεκινώντας πριν από ενάμιση χρόνο περίπου από τη Δυτική Μακεδονία, τα οποία δυστυχώς οι πολίτες ακόμη περιμένουν.
Ιδιαίτερα στη Δυτική Μακεδονία που είναι πρωταθλήτρια στην ανεργία και στη δημογραφική συρρίκνωση του πληθυσμού.
Παραθέτοντας στοιχεία για το ύψος των εισαγωγών της χώρας σε είδη πρώτης ανάγκης, όπως του αγροδιατροφικού τομέα, της ένδυσης και των καυσίμων, τεκμηρίωσε τον απογοητευτικά χαμηλό βαθμό αυτάρκειας της χώρας, ο οποίος διαχρονικά έχει οικονομικό αντίκτυπο και στον προϋπολογισμό της χώρας.
Συνεχίζοντας εποικοδομητικά, κατέθεσε προτάσεις ιδιαίτερα για τον πρωτογενή τομέα και τον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας, όπου συνολικά οι εισαγωγές της χώρας ξεπερνούν τα 10 δις. € ετησίως.
Με στοχευμένες κλαδικές πολιτικές υπερθεμάτισε τη δυνατότητα της χώρας να αποκτήσει αυτάρκεια για αυτά τα είδη πρώτης ανάγκης σε βάθος πενταετίας που να αγγίζει το 80%.
Και που σε ορίζοντα της μετέπειτα δεκαετίας μπορεί να αποδώσει έως και 80 δις. €, συντελώντας παράλληλα στη δημιουργία εκατοντάδων χιλιάδων μόνιμων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας αλλά και στη δραστική μείωση του δημοσίου χρέους.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην πρωτοφανή κατάσταση στον κλάδο της κτηνοτροφίας με τις αθρόες εισαγωγές γάλακτος και τις ανεξέλεγκτες ελληνοποιήσεις που συνέβαλλαν στην πρωτόγνωρη κατακρήμνιση των τιμών αιγοπρόβειου γάλακτος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.
Τιμές, πολύ κάτω του κόστους παραγωγής, που ποτέ άλλοτε δεν έχουν καταγραφεί ιστορικά στην Ελλάδα και για τις οποίες κατέστησε υπεύθυνη την Ελληνική Κυβέρνηση.
Τέλος «έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου» στην Κυβέρνηση για την έλλειψη εναλλακτικού σχεδίου για την περιοχή, που ως ενεργειακό κέντρο της χώρας πλήττεται από τη σχεδιαζόμενη συρρίκνωση της συμμετοχής του λιγνίτη στο ενεργειακό μίγμα της χώρας, όπως αυτή περιγράφεται στο πλαίσιο του μακρόχρονου ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας.
Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την κατάσταση στην κτηνοτροφία και τη γούνα που είναι οι κυρίαρχοι εργοδότες στη Δυτική Μακεδονία, πλήττουν ευθέως και ανεπανόρθωτα την οικονομία της Δυτικής Μακεδονίας και το εργασιακό περιβάλλον της περιοχής.