• Latest

Επιστολή του Βουλευτή Ανδρέα Πάτση προς την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας για την απολιγνιτοποίηση

3 Ιουλίου 2020
28η Οκτωβρίου: Φωτορεπορτάζ από τις εκδηλώσεις στη Σιάτιστα

Μιχάλης Παπαδόπουλος: 28η Οκτωβρίου – Η Ιστορία που μας εμπνέει, το φρόνημα που μας ενώνει

28 Οκτωβρίου 2025
Εορτασμός της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου στα Σέρβια

Εορτασμός της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου στα Σέρβια

28 Οκτωβρίου 2025
Δήμος Κοζάνης: Με λαμπρότητα ο εορτασμός της Εθνικής Επετείου – Γιάννης Κοκκαλιάρης: «Φάροι ηρωισμού, ομοψυχίας και αυταπάρνησης, η 28η Οκτωβρίου και το Έπος του ’40» (Φωτογραφίες)

Δήμος Κοζάνης: Με λαμπρότητα ο εορτασμός της Εθνικής Επετείου – Γιάννης Κοκκαλιάρης: «Φάροι ηρωισμού, ομοψυχίας και αυταπάρνησης, η 28η Οκτωβρίου και το Έπος του ’40» (Φωτογραφίες)

28 Οκτωβρίου 2025
«Μαζί για την Κοζάνη»: Ευχαριστούμε την Κίνηση για τις παραδοχές στο θέμα της ΔΕΠΕΠΟΚ

Συλλυπητήριο Μήνυμα του Συνδυασμού «Μαζί για την Κοζάνη» για την απώλεια του πατέρα της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης Ελένης Παπαδοπούλου

28 Οκτωβρίου 2025
28η Οκτωβρίου: Φωτορεπορτάζ από τις εκδηλώσεις στη Σιάτιστα

Σιάτιστα: Η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου. Βίντεο

28 Οκτωβρίου 2025
28η Οκτωβρίου: Φωτορεπορτάζ από τις εκδηλώσεις στη Σιάτιστα

Η Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στη Σιάτιστα. Βίντεο

28 Οκτωβρίου 2025
28η Οκτωβρίου: Φωτορεπορτάζ από τις εκδηλώσεις στη Σιάτιστα

28η Οκτωβρίου: Φωτορεπορτάζ από τις εκδηλώσεις στη Σιάτιστα

28 Οκτωβρίου 2025
Σήμερα το τελευταίο αντίο στον Γεώργιο Μπόντα

Σήμερα το τελευταίο αντίο στον Γεώργιο Μπόντα

28 Οκτωβρίου 2025
«Τέρατα!», η νέα ταινία του Νίκου Κουρού – trailer

Βραβείο καλύτερης ελληνικής ταινίας μικρού μήκους για τα «Τέρατα» του Νίκου Κουρού, από το Φεστιβάλ ”Γέφυρες”

28 Οκτωβρίου 2025
Γρεβενά: Εορταστικό Πρόγραμμα Εμπορικών Καταστημάτων Πάσχα 2025

Εμπορικός Σύλλογος Γρεβενών: Στήριξη του Αγροτικού Συλλόγου Γρεβενών

28 Οκτωβρίου 2025
Καστοριά: Επιχείρηση διάσωσης κυνηγόσκυλου που έπεσε σε γκρεμό μαζί με 10 αγριογούρουνα

Καστοριά: Επιχείρηση διάσωσης κυνηγόσκυλου που έπεσε σε γκρεμό μαζί με 10 αγριογούρουνα

27 Οκτωβρίου 2025
ΔΕΗ, ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ 5

ΔΕΗ: Κατατέθηκε στη ΡΑΑΕΥ το αίτημα για μετατροπή της «Πτολεμαΐδα 5» σε μονάδα φυσικού αερίου

27 Οκτωβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τετάρτη, 29 Οκτωβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Επιστολή του Βουλευτή Ανδρέα Πάτση προς την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας για την απολιγνιτοποίηση

sierafm by sierafm
3 Ιουλίου 2020
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
5
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Επιστολή προς τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, κ. Γ. Κασαπίδη και τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Γρεβενών, κ. Ιωάν. Γιάτσιο απέστειλε ο Βουλευτής Π.Ε Γρεβενών, κ. Ανδρέας Πάτσης την Παρασκευή 3 Ιουλίου, σχετικά με την επιτακτική ανάγκη ένταξης επί ίσοις όροις του Νομού Γρεβενών στο Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης και την έλλειψη συγκεκριμένων διεκδικήσεων προς όφελος του Νομού Γρεβενών που παρατηρείται ως τώρα εκ μέρους της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Ακολουθεί αναλυτικά το κείμενο της επιστολής:

Παρασκευή, 3 Ιουλίου 2020

Προς:

  • Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, κ. Γεώργιο Κασαπίδη
  • Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Γρεβενών, κ. Ιωάννη Γιάτσιο

Θέμα: Ένταξη επί ίσοις όροις του Νομού Γρεβενών στο Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης

Η Δυτική Μακεδονία βρίσκεται πλέον προ των πυλών μιας σημαντικής μετάβασης, όσον αφορά την σχεδιαζόμενη άμεση απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων, η οποία είναι δεδομένο ότι θα επιφέρει δραστικές διαφοροποιήσεις τόσο στο οικονομικό και παραγωγικό μοντέλο της περιοχής, όσο και στην καθημερινότητα των κατοίκων. Εδώ και αρκετούς μήνες βρίσκεται σε εξέλιξη η σχετική δημόσια διαβούλευση μεταξύ της Πολιτείας και των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε να διασφαλιστεί η λεγόμενη «δίκαιη μετάβαση» και να σχεδιαστεί η επόμενη μέρα με όρους τέτοιους που όχι μόνο θα εμποδίσουν τους κλυδωνισμούς στους δείκτες απασχόλησης και την πραγματική οικονομία της περιοχής, αλλά θα δώσουν και την απαραίτητη ώθηση ώστε να τεθούν οι βάσεις για νέα, πιο σύγχρονα και βιώσιμα μοντέλα ανάπτυξης.

Παρά το γεγονός όμως ότι το master plan της μετάβασης βρίσκεται πλέον στην τελική του ευθεία με στόχο να οριστικοποιηθεί τον Σεπτέμβριο και παρά το ότι διαμορφώνεται βάσει του δημοσίου διαλόγου με τους εκπροσώπους των δύο Περιφερειών που επηρεάζονται από την απολιγνιτοποίηση, δεν έχει υπάρξει μέχρι τώρα καμία μέριμνα και κανένας σχεδιασμός ώστε ο Νομός Γρεβενών να διεκδικήσει ουσιαστικά και να λάβει μέρος από τα αντισταθμιστικά οφέλη που σχεδιάζονται να δοθούν στην υπόλοιπη Δυτική Μακεδονία.

Τρανταχτή απόδειξη ως προς αυτό αποτελεί τόσο η παντελής έλλειψη εκπροσώπησης του Νομού από τις διαβουλεύσεις για την κατάρτιση του σχεδίου μετάβασης που λαμβάνουν χώρα εδώ και αρκετούς μήνες, όσο και η προφανέστατη έλλειψη συγκεκριμένων διεκδικήσεων για τον Νομό μας που φάνηκε ξεκάθαρα από τις δημόσιες τοποθετήσεις που έγιναν κατά την επίσκεψη στα Γρεβενά προ ολίγων ημερών του Συντονιστή του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, κ. Κ. Μουσουρούλη.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, ο Νομός Γρεβενών διαθέτει δυστυχώς ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά κατά κεφαλήν εισοδήματος, έχει σταθερά τους υψηλότερους δείκτες ανεργίας στη χώρα, ενώ φυλλοροεί καθημερινά από νέο και παραγωγικό πληθυσμό, ο οποίος μη έχοντας ουσιαστικές διεξόδους απασχόλησης εγκαταλείπει αναγκαστικά τον τόπο του. Μάλιστα, αν και ο Νομός μας δεν περιλαμβάνει κάποιον από τους κατεξοχήν «ενεργειακούς Δήμους» επηρεάζεται άμεσα από την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων, καθώς στη συγκεκριμένη δραστηριότητα απασχολούνται πολλοί Γρεβενιώτες και ζουν από αυτή πάνω από 450 οικογένειες. Επιπροσθέτως, ο Νομός Γρεβενών παρά το γεγονός ότι οι οικονομικοί του δείκτες είχαν πάντα την αρνητική αυτή εικόνα, δεν κατάφερε να επωφεληθεί ποτέ από τα αντίστοιχα αναπτυξιακά προγράμματα ενίσχυσης που απευθύνονταν σε περιοχές με σταθερά αρνητική οικονομική εικόνα καθώς, όντας μέρος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και των εύρωστων υπόλοιπων νομών της, δεν μπορούσε να ενταχθεί σε αυτά.

Φτάνοντας στο σημερινό μεταβατικό σταυροδρόμι για τη Δυτική Μακεδονία και ενώ έχει ήδη ανακοινωθεί από την ηγεσία του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος η δέσμη μέτρων που έχει σχεδιαστεί ως αντίβαρο ώθησης απέναντι στην απολιγνιτοποίηση, είναι παραπάνω από αναγκαίο ο Νομός Γρεβενών να επωφεληθεί εξίσου από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις και πρωτοβουλίες που θα εφαρμοστούν στους υπόλοιπους Νομούς. Ξεκινώντας από τις φορολογικές ελαφρύνσεις που προβλέπονται για τις ειδικές ζώνες αλλά και για τον τομέα της θέρμανσης και το κυριότερο με τη συνολική ένταξη των Γρεβενών στο αναπτυξιακό πλάνο και στα υψηλά κονδύλια που έχουν ήδη εξασφαλιστεί και  θα διατεθούν για την Δυτική Μακεδονία με στόχο την επίτευξη επενδύσεων βαρύτητας και υψηλής προστιθέμενης αξίας που θα διαμορφώσουν ένα νέο παραγωγικό και οικονομικό προφίλ για τον τόπο μας και θα δημιουργήσουν πολυάριθμες θέσεις απασχόλησης με σταθερό και μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Στην κρίσιμη λοιπόν αυτή συγκυρία, που είναι βέβαιο ότι θα είναι καθοριστικής σημασίας για το μέλλον της περιοχής μας, τα Γρεβενά δεν θα πρέπει να απουσιάζουν από τα οφέλη του Σχεδίου για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση. Δεν πρέπει να χάσουμε για μια ακόμη φορά το τρένο της ανάπτυξης. Και δεν θα ανεχτούμε να εξακολουθήσουν να μας αντιμετωπίζουν ως τους «φτωχούς συγγενείς» της Δυτικής Μακεδονίας.

Η ένταξη του Νομού Γρεβενών επί ίσοις όροις στο Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης με τρόπο ουσιαστικά ωφέλιμο για τον τόπο, αποτελεί τη μια και μοναδική ευκαιρία, να αποκατασταθεί μια κατάφορη αδικία δεκαετιών σε βάρος του Νομού μας και να σημάνει την ολική αναδιαμόρφωση της εικόνας και του οικονομικού μοντέλου των Γρεβενών. Αν δεν αξιοποιηθεί σωστά, με συνέπεια και όραμα, τα Γρεβενά θα είναι καταδικασμένα σε βαθύτερη οικονομική ύφεση και μεγαλύτερη φτώχια. Και αυτό κάνει την ευθύνη σας ακόμα μεγαλύτερη όχι μόνο απέναντι σε όλους τους Γρεβενιώτες, αλλά πολύ περισσότερο στις νέες γενιές που θα έρθουν.

 

 

 

 

Previous Post

«Ο υιός του ιού είναι υιός όλων μας», εικαστική παρέμβαση στο πλαίσιο του 9ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης Κοζάνης 

Next Post

Η ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ. ΑΕ. συμμετείχε στο Διαδικτυακό Συμπόσιο Κυκλικής Οικονομίας και Βιωσιμότητας

Next Post
ΔΙΑΔΥΜΑ

Η ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ. ΑΕ. συμμετείχε στο Διαδικτυακό Συμπόσιο Κυκλικής Οικονομίας και Βιωσιμότητας

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Μιχάλης Παπαδόπουλος: 28η Οκτωβρίου – Η Ιστορία που μας εμπνέει, το φρόνημα που μας ενώνει
  • Εορτασμός της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου στα Σέρβια
  • Δήμος Κοζάνης: Με λαμπρότητα ο εορτασμός της Εθνικής Επετείου – Γιάννης Κοκκαλιάρης: «Φάροι ηρωισμού, ομοψυχίας και αυταπάρνησης, η 28η Οκτωβρίου και το Έπος του ’40» (Φωτογραφίες)
  • Συλλυπητήριο Μήνυμα του Συνδυασμού «Μαζί για την Κοζάνη» για την απώλεια του πατέρα της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης Ελένης Παπαδοπούλου
  • Σιάτιστα: Η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου. Βίντεο

Πρόσφατα σχόλια

  1. Παύλος στο Τσοτύλι: Η απάντηση για την παιδική χαρά
  2. ΜΑΙΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑ στο Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Δημήτρη (Τάκη) Τσιώνα στη Χρυσαυγή Βοΐου
  3. C.A.SAMPSONIDIS στο Δυο αγρότες από Γρεβενά και Βόιο φέρονται εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ
  4. Κωστας στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  5. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr