«Παράπονα» και αντιδράσεις έχουν προκληθεί στην αγορά καθώς πολλοί επιχειρηματίες που υποβάλλουν αίτηση στην πλατφόρμα για ένταξη στο πρόγραμμα της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 4, τίθενται εκτός του προγράμματος. Τους «πετά» το σύστημα, επί της ουσίας απορρίπτοντάς τους ως μη δικαιούχους. Πολλές τέτοιες περιπτώσεις έχουν φτάσει στο enikos.gr, με επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες να βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς υπολόγιζαν στα ποσά της Επιστρεπτέας Προκαταβολής για να αντιμετωπίσουν τις «βαριές» οικονομικές υποχρεώσεις σε μια δύσκολη συγκυρία λόγω του κορονοϊού και του lockdown που οδήγησαν πολλούς εξ αυτών να έχουν «στεγνώσει» από τζίρους και έσοδα. Σημειώνεται ότι έως σήμερα Δευτέρα υποβάλλονται οι αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα, αν και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση.
Ο Α.Κ. είναι ένας από τους επιχειρηματίες που βρέθηκαν εκτός της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Όπως περιγράφει στο enikos.gr «είμαι νέος επιχειρηματίας με κατάστημα εστίασης. Άνοιξα την επιχείρησή μου τον Οκτώβριο με πολύ κόπο και δημιουργώντας χρέη. Απασχολούσα πέντε υπαλλήλους και έναν μήνα μετά έπεσα κι εγώ «θύμα» του lockdown, όπως και πολλοί ακόμη επαγγελματίες. Αποφάσισα να κάνω την προσπάθειά μου και να ανοίξω την επιχείρησή μου μετά και τις διαβεβαιώσεις του Πρωθυπουργού το καλοκαίρι ότι δεν θα πάμε σε δεύτερο lockdown». Όπως υποστηρίζει ο ίδιος, «παρά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης ότι στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 μπορούν να υπαχθούν και οι νέες επιχειρήσεις, η εφαρμογή σήμερα δεν μας αφήνει να προχωρήσουμε την αίτηση, λέγοντας ότι δεν την δικαιούμαστε. Τι θα γίνει με τα χρέη μας σε τράπεζες, ενοίκια, προμηθευτές κ.α.; Πώς θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι και πώς θα μπορέσουμε να ανοίξουμε ξανά τα καταστήματά μας;» αναρωτιέται ο ίδιος.
Η δικηγόρος Ε.Ψ. είναι ακόμη μια επαγγελματίας της οποίας απορρίφθηκε η αίτηση για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4. «Με απέρριψε το σύστημα καθώς έχει τεθεί ως κριτήριο η μείωση του τζίρου 20% τους μήνες αναφοράς (Σεπτέμβριο – Οκτώβριο) και ταυτόχρονα πρέπει να υπάρχει ελάχιστος τζίρος αναφοράς 300 ευρώ». Σύμφωνα με την ίδια «μας κοροϊδεύουν για να δείξουν ότι δίνουν χρήματα στον κόσμο και επί της ουσίας πολλοί είναι εκείνοι που απορρίπτονται». Η ίδια έχει καταθέσει ένσταση μετά το «μπλόκο» στην αίτησή της.
Άλλη περίπτωση είναι εκείνη ενός συμπολίτη μας που άνοιξε ατομική επιχείρηση στις 20 Φεβρουαρίου, πριν από το πρώτο lockdown του Μαρτίου. «Μπήκα, έκανα την αίτηση, αλλά απορρίφθηκε» τονίζει ο ίδιος, ο οποίος αρχικά αναρωτιόταν μήπως ο ίδιος έκανε κάποιο λάθος και δεν έγινε αποδεκτός. «Τι γίνεται; Πήραμε την πρωτοβουλία να κάνουμε κι εμείς μια δική μας επιχειρηματική προσπάθεια και βλέπουμε να πέφτει στο κενό» λέει ο ίδιος.
Γιατί μένουν εκτός
Το συγκεκριμένο θέμα έφτασε με τη μορφή ερώτησης από το ΚΙΝΑΛ στο αρμόδιο υπουργείο. Όπως αναφέρεται «με κυβερνητικές αποφάσεις από τις 3/11 ανεστάλη η λειτουργία των καταστημάτων εστίασης, από τις 7/11 το λιανεμπόριο, ενώ από τις 8/11 και τα κομμωτήρια. Μεταξύ των εν λόγω επιχειρήσεων είναι και πολλές νέες επιχειρήσεις που ιδρύθηκαν λίγους μήνες πριν από την έναρξη της επιδημίας. Επιχειρήσεις που στο ξεκίνημά τους βρέθηκαν αντιμέτωπες με την επιδημία του Κορωνοϊού και τις επιπτώσεις της στην αγορά και αναστέλλουν αναγκαστικά τη λειτουργία τους με απόφαση της πολιτείας για δεύτερη φορά τους τελευταίους μήνες (άρα μηδέν έσοδα) και ουσιαστικά αποκλείονται δε facto από την επιστρεπτέα προκαταβολή 4».
Τι συμβαίνει όμως και μένους πολλοί επιχειρηματίες εκτός; Όπως υποστηρίζουν φοροτεχνικοί – λογιστές, υπαίτιος για τον αποκλεισμό είναι ο τρόπος υπολογισμού της μείωσης 20% στον τζίρο των επιχειρήσεων. Διότι η πτώση αυτή δεν λογίζεται με βάση τους τζίρους των προηγούμενων μηνών, αλλά με βάση τον τζίρο του τελευταίου τριμήνου του 2019 ή του πρώτου τριμήνου του 2020. Όπως μπορεί όμως κανείς εύκολα να καταλάβει, μια επιχείρηση που άνοιξε τον Δεκέμβριο του 2019 για παράδειγμα ή τον Ιανουάριο του 2020 και μάλιστα λίγο μετά ήρθε και η επιδημιολογική κρίση, είναι εύλογο ότι δεν μπορεί να έχει σχηματίσει αυτά τα διαστήματα υψηλούς τζίρους είτε γιατί είναι στην αρχή της και “χτίζει” πελατολόγιο, είτε γιατί ήρθε αντιμέτωπη με την κρίση της επιδημίας. Αντίθετα, για μια παλαιά επιχείρηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κύκλος εργασιών αναφοράς προγενέστερο τρίμηνο του 2019 ή, σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν υπολογιστεί το 1ο τρίμηνο του 2020 πρόκειται κατά κανόνα για παλαιές επιχειρήσεις που έχουν ήδη ένα πελατολόγιο. Έτσι, αντιμετωπίζουμε το εξής παράδοξο: Επιχειρήσεις που εμφάνισαν μείωση τζίρου 40 και 50% τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο σε σχέση με τον Ιούνιο για παράδειγμα ή ακόμη και τον Αύγουστο που ήταν πεσμένη η αγορά λόγω θέρους, να εμφανίζουν οριακή κερδοφορία σε σχέση με τους πρώτους μήνες έναρξής τους και να αποκλείονται από την επιστρεπτέα προκαταβολή 4.
Απαντήσεις από την φοροτεχνικό Φιλοθέη – Μακριδάκη
Η φοροτεχνικός, σύμβουλος επιχειρήσεων και ιδιωτών, Φιλοθέη Μακριδάκη δίνει μέσω του enikos.gr απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα αναγνωστών σχετικά με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4, μέσω της οποίας θα διατεθεί ποσό ύψους 1,2 δισ. ευρώ.
- Ποιοι έχουν Δικαίωμα συμμετοχής ?
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν, πλέον, όλες οι ατομικές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως εάν απασχολούν εργαζόμενους ή έχουν ταμειακή μηχανή, συμπεριλαμβανομένων και των ελευθέρων επαγγελματιών και των επιστημόνων, υπό την προϋπόθεση ότι παρουσιάζουν μείωση τζίρου 20% τους μήνες αναφοράς (Σεπτέμβριο-Οκτώβριοο) και έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς τα 300 ευρώ.
ΠΡΟΣΟΧΗ !! Ειδικά οι επιχειρήσεις των οποίων η δραστηριότητα έχει ανασταλεί με κρατική εντολή ή έχουν έδρα σε περιοχές που έχουν πληγεί από τον μεσογειακό κυκλώνα ΙΑΝΟ δικαιούνται να συμμετάσχουν σε αυτή τη διαδικασία ανεξαρτήτως της πτώσης του τζίρου τους, αρκεί φυσικά να έχουν ως ελάχιστο τζίρο αναφοράς τα 300 ευρώ.
Επίσης, δικαίωμα συμμετοχής έχουν τώρα και οι νέες επιχειρήσεις που έχουν θετικά έσοδα για πρώτη φορά μετά τον Φεβρουάριο 2020, με βάση αναφοράς τον τζίρο Ιουλίου-Αυγούστου για τις διπλογραφικές και του τρίτου τριμήνου για τις απλογραφικές.
- Το ποσό οι δικαιούχοι το μαθαίνουν άμεσα αυτή τη φορά ?
Ναι φυσικά. Το ύψος του ποσού που θα λάβουν οι δικαιούχοι από το χρηματοδοτικό σχήμα παρουσιάζεται απευθείας στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Να επισημάνουμε ότι στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 προβλέπονται ακόμη ευνοϊκότεροι όροι ως προς τους δικαιούχους και το ύψος της ενίσχυσης, το 50% της οποίας είναι μη επιστρεπτέο, υπό τον όρο διατήρησης του επιπέδου απασχόλησης έως και την 31η/3/2021.
- Η διαδικασία υποβολής της αίτησης σε πόσα βήματα μπορεί να ολοκληρωθεί ?
Η διαδικασία της επιστρεπτέας προκαταβολής 4 ολοκληρώνεται σε 2 βήματα:
Βήμα Α:
Συμπληρώνονται τα απαραίτητα στοιχεία εσόδων-εξόδων της επιχείρησης στην εφαρμογή «ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΜΟΥ» στην πλατφόρμα του “myBusinessSupport”.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί κατά τη συμπλήρωση των στοιχείων αυτών, διότι μετά την οριστικοποίησή τους δεν είναι δυνατή η τροποποίησή τους.
Βήμα Β:
Μετά την οριστικοποίηση της δήλωσης στην εφαρμογή «ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΜΟΥ», πρέπει να συμπληρωθεί και να υποβληθεί οριστικοποιημένη αίτηση χορήγησης μέσω της πλατφόρμας “myBusinessSupport”, μέσω της εφαρμογής «ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ 4: ΑΙΤΗΣΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ».
Σε περίπτωση μη ορθής συμπλήρωσης της αίτησης, η αίτηση τροποποιείται μόνο αυθημερόν.
Της Εύης Κατσώλη
Πηγή:enikos.gr