• Latest
ΕΜΒΟΛΙΟ

Επτά ασθένειες που εμφανίζονται σε εφήβους και προλαμβάνονται μέσω εμβολιασμού

20 Δεκεμβρίου 2018
3ο Τουρνουά Ποδοσφαίρου, με κεντρικό μήνυμα  «Κόκκινη Κάρτα στα Ναρκωτικά …. Σκοράρω στη Ζωή» 

Δήμος Κοζάνης: Τουρνουά Ποδοσφαίρου κατά των Ναρκωτικών την Πέμπτη 26 Ιουνίου 2025 στο ΔΑΚ με ελεύθερη είσοδο

24 Ιουνίου 2025
Στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού μας Ωδείου η Μουσική Βραδιά υπό το Φως των Κεριών – Τετάρτη 25 Ιουνίου 2025 στις 21:00 το βράδυ

Στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού μας Ωδείου η Μουσική Βραδιά υπό το Φως των Κεριών – Τετάρτη 25 Ιουνίου 2025 στις 21:00 το βράδυ

24 Ιουνίου 2025
ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ΝΕ ΠΕ Κοζάνης για το τραγικό δυστύχημα στα διόδια Πολυμύλου

Κοζάνη: Με 80 χλμ/ώρα καρφώθηκε η νταλίκα στο ΙΧ των ηλικιωμένων στα διόδια Πολυμύλου

24 Ιουνίου 2025
Σωματείο εστίασης Κοζάνης Ερμής

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο σωματείου εστίασης Κοζάνης Ερμής

24 Ιουνίου 2025
Γρεβενά: Συναντήσεις στο Υπουργείο Υποδομών για τον Ε65

Γρεβενά: Συναντήσεις στο Υπουργείο Υποδομών για τον Ε65

24 Ιουνίου 2025

Δυτική Μακεδονία: Έργα αναζωογόνησης σε οκτώ μικρούς οικισμούς του Βοΐου

24 Ιουνίου 2025
Κ. Κόλλιας: Ο προϋπολογισμός αποδεικνύει την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας

Συγχαρητήρια από το Οικονομικό Επιμελητήριο στους Κωτούλα Βασίλειο και Ζυγούρη Φώτιο

24 Ιουνίου 2025
ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ ΠΟΡΕΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ

Ο Κασαπίδης ζητάει έγγραφα για το χωροταξικό

24 Ιουνίου 2025
Εκδόσεις της Ι. Μητροπόλεως Σερβίων & Κοζάνης σε ηλεκτρονική μορφή

Εκδόσεις της Ι. Μητροπόλεως Σερβίων & Κοζάνης σε ηλεκτρονική μορφή

24 Ιουνίου 2025
Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2025: «Με Χορό και Τραγούδι, κάθε Τόπος Ζει και Ακούγεται». Μια βραδιά πολιτισμού, παράδοσης και συγκίνησης στα Γρεβενά

Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2025: «Με Χορό και Τραγούδι, κάθε Τόπος Ζει και Ακούγεται». Μια βραδιά πολιτισμού, παράδοσης και συγκίνησης στα Γρεβενά

24 Ιουνίου 2025
εργατικο κεντρο

Στηρίζουμε το Μποδοσάκειο και συμμετέχουμε στο Συλλαλητήριο της Τετάρτης 25/6

24 Ιουνίου 2025
Υπογραφή σύμβασης για τη συντήρηση του κοινοτικού καταστήματος Λιβαδερού

Υπογραφή σύμβασης για τη συντήρηση του κοινοτικού καταστήματος Λιβαδερού

24 Ιουνίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τετάρτη, 25 Ιουνίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Επτά ασθένειες που εμφανίζονται σε εφήβους και προλαμβάνονται μέσω εμβολιασμού

sierafm by sierafm
20 Δεκεμβρίου 2018
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
ΕΜΒΟΛΙΟ
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Τα εμβόλια συνεχίζονται και στην ηλικιακή φάση της προεφηβείας και της εφηβείας, προειδοποιοπυν οι γιατροί

Πολλοί γονείς θεωρούν πως ο εμβολιασμός των παιδιών τους τελειώνει μαζί με τη φοίτηση στο δημοτικό σχολείο, ωστόσο η πραγματικότητα όπως διαμορφώνεται από τους επιστήμονες και το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών είναι τελείως διαφορετική: τα εμβόλια συνεχίζονται και στην ηλικιακή φάση της προεφηβείας και της εφηβείας, με τη συμβολή τους στην προστασία της υγείας της συγκεκριμένης πληθυσμιακής ομάδας να έχει ιδιαίτερη βαρύτητα.

“Η διατήρηση της καλής υγείας των εφήβων αποτελεί προτεραιότητα για τις χώρες σε παγκόσμιο επίπεδο, διότι έχει κρίσιμες επιπτώσεις στο παρόν και το μέλλον, τόσο για τους ίδιους όσο και για την κοινωνία” υπογραμμίζει στο protothema.gr ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής, κ. Ανδρέας Κωνσταντόπουλος. Ο Έλληνας καθηγητής συμμετείχε με πολλούς άλλους έγκριτους επιστήμονες από όλο τον κόσμο στο Advancing Adolescent Health Spring Forum, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Άμστερνταμ και το οποίο είχε ως στόχο με την ανάδειξη των ειδικών χαρακτηριστικών της εφηβείας και τον σχεδιασμό συστάσεων για την προστασία της υγείας των εφήβων. Στο πλαίσιο του Forum αναγνωρίστηκε ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, οι διαφορές στον τρόπο ζωής και στην πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, μπορεί να επηρεάσουν το επίπεδο υγείας, και όσον αφορά τους εφήβους τονίστηκε πως ο κίνδυνος μόλυνσης από διάφορες ασθένειες ενισχύεται από βιολογικούς, κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Ωστόσο, η κατακλείδα των ειδικών ήταν πως οι περισσότερες ασθένειες στις οποίες είναι ευάλωτοι οι έφηβοι μπορούν να προληφθούν με εμβολιασμό. Με δεδομένο πως περίπου 1,2 εκατ. έφηβοι το 2015 κατέληξαν από επιπλοκές νοσημάτων που μπορούν να προληφθούν μέσω εμβολιασμού, είναι προφανής η αξία του εμβολιασμού.

Μηνιγγίτιδα: οι έφηβοι αγνοούν την υψηλή μεταδοτικότητα της νόσου

Ο τρόπος ζωής και οι κοινωνικές συμπεριφορές που επιλέγουν συνήθως οι έφηβοι, περιλαμβάνουν συχνή σωματική επαφή, συγχρωτισμό σε κλειστούς χώρους, όπως η συμμετοχή σε κλαμπ, ανταλλαγή φιλιών και ομαδικές δραστηριότητες, που ευνοούν την μεταφορά των παθογόνων μικροβίων της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου.

Τα περισσότερα πρόσφατα κρούσματα διεισδυτικής μηνιγγίτιδας στις Ηνωμένες Πολιτείες εμφανίστηκαν σε πανεπιστημιακά campus, όπου οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες, συγχρωτίζονται σε κλειστές αίθουσες και έχουν έντονη κοινωνική ζωή. Αλλά και στην Ευρώπη δύσκολα θα ξεχάσουν οι ειδικοί το παγκόσμιο φεστιβάλ προσκόπων το 2015 όπου συμμετείχαν πάνω 33.000 έφηβοι από 162 χώρες, και το οποίο έγινε γνωστό και για τα κρούσματα μηνιγγίτιδας. Επίσης το κάπνισμα, συμπεριλαμβανομένου και του παθητικού καπνίσματος, αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση μηνιγγιτοδικοκκικής νόσου.

Παρόλα αυτά πρόσφατη ευρωπαϊκή έρευνα έδειξε ότι μόλις το 50% των εφήβων γνωρίζει ότι η μηνιγγίτιδα είναι μεταδοτική. Εξίσου επικίνδυνη με την άγνοια για τη μετάδοση της νόσου, φαίνεται πως είναι η υποτίμηση της ασθένειας, ακόμη και στην ένταση των συμπτωμάτων της. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες συνήθως υποτιμούν τα πρώτα συμπτώματα και καθυστερούν να ζητήσουν ιατρική βοήθεια, γεγονός που μπορεί να έχει επιπτώσεις, καθώς η εξέλιξη της νόσου είναι ραγδαία.

Στην Ελλάδα όλοι οι έφηβοι από την ηλικία των 11 ετών μπορούν να εμβολιαστούν δωρεάν εναντίον της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου από τις ορο-ομάδες Α, C, W και Y. Ενώ συστήνεται και ο εμβολιασμός τους ενάντια στον οροομάδα Β, η οποία είναι και η συχνότερη.

Παρωτίτιδα, η ξεχασμένη παιδική ασθένεια

Παρόμοια πορεία με την μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο σε ό,τι αφορά την υψηλή μετάδοση και τη συσχέτιση της εμφάνισης της με τον συγχρωτισμό, εμφανίζει η παρωτίτιδα. Καταγράφονται συνεχώς κρούσματα της νόσου στην Ευρώπη, το Ισραήλ και στην Αμερική κυρίως σε δομές που ευνοούν τις στενές επαφές όπως Πανεπιστημιουπόλεις, κλειστές θρησκευτικές κοινότητες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του καθηγητή, τα τελευταία 5 χρόνια εμφανίζονται περίπου 10.000 κρούσματα παρωτίτιδας τον χρόνο, με αιχμή της νοσου τον εφηβικό πληθυσμό, γί αυτό και συστήνεται 3η δόση εμβολίου.

HPV, ο ιός της σεξουαλικής επαφής

Ένα κλασσικό παράδειγμα νόσου που συνδέεται με τη συμπεριφορά των εφήβων είναι η HPV λοίμωξη. Καθώς ο HPV μεταδίδεται κυρίως μέσω της σεξουαλικής επαφής, οι συστάσεις έχουν σχεδιαστεί με στόχο τον εμβολιασμό στην εφηβική ηλικία, πριν από την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας. Στην Ελλάδα τα κορίτσια της εφηβικής ηλικίας, μπορούν να εμβολιαστούν δωρεάν με το εννεαδύναμο εμβόλιο ενάντια στον HPV.

Εμβολιασμοί σε ανεμβολίαστους εφήβους

Επαναληπτικός εμβολιασμός για ιλαρά

Ο ελλιπής παιδικός εμβολιασμός αυξάνει τον κίνδυνο να νοσήσει κάποιος στην εφηβική ηλικία. Για παράδειγμα, ο εμβολιασμός για την ιλαρά με 2 δόσεις στην παιδική ηλικία, με ποσοστό κάλυψης 95% του παιδικού πληθυσμού, θα προστάτευε όλους τους εφήβους από την ιλαρά. Ωστόσο στην κλινική πράξη ο παιδικός εμβολιασμός δεν εφαρμόζεται πλήρως και το αποτέλεσμα είναι τα συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα ιλαράς, στην Ευρώπη και στη χώρα μας -έχουν ξεπεράσει τα 3.000 από το 2017.

Επαναληπτικός εμβολιασμός διφθερίτιδας, τετάνου και κοκίτη

Πέρα από την αποτυχία επίτευξης πλήρους εμβολιασμού, οι έφηβοι βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο με κάποιες λοιμώξεις και λόγω μείωσης της ανοσογονικότητας, των εμβολίων που πραγματοποιήθηκαν στην παιδική ή στην έναρξη της εφηβικής ηλικίας. Για τον λόγο αυτό, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά μια επαναληπτική δόση στην ηλικία 9-15 χρόνων για τα εμβόλια, διφθερίτιδας, τετάνου και κοκίτη. Στην Ελλάδα και αυτός ο εμβολιασμός διενεργείται δωρεάν σε εφήβους από 11 ετών και άνω.

“Ζούμε σε μια εποχή που βομβαρδιζόμαστε από πληροφορίες σχετικά με θέματα υγείας. Ο πιο αξιόπιστος τρόπος ενημέρωσης είναι ο γιατρός και φαρμακοποιός σας. Μιλήστε μαζί τους για οποιαδήποτε απορία έχετε σχετικά με τον εμβολιασμό. Το Διαδίκτυο είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την ενημέρωση μας, όταν όμως αφορούν θέματα υγείας θα πρέπει να εμπιστευόμαστε μόνο αξιόπιστες πηγές, κυρίως, ιστότοπους επιστημονικών φορέων και οργανισμών” λέει ο κ. Κωνσταντόπουλος, και καλεί τους γονείς να αναλάβουν δράση, να ζητούν να μάθουν για τα νέα εμβόλια και να ελέγχουν οι ίδιοι την εμβολιαστική κατάσταση του παιδιού τους, μέσω του βιβλιαρίου υγείας, και φυσικά να ζητούν τον έλεγχο από τον γιατρό, ακόμη και σε περιστατικά επείγοντα.

Πηγή:protothema.gr
Tags: ΕΜΒΟΛΙΟ
Previous Post

Θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα σε περιοχή της Φλώρινας

Next Post

9 μυστικά ομορφιάς που πρέπει να ξέρεις για να κάνεις τη ζωή σου ευκολότερη!

Next Post
ΟΜΟΡΦΙΑ

9 μυστικά ομορφιάς που πρέπει να ξέρεις για να κάνεις τη ζωή σου ευκολότερη!

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

FIESTA VOIO NEW (2)

Πρόσφατα άρθρα

  • Δήμος Κοζάνης: Τουρνουά Ποδοσφαίρου κατά των Ναρκωτικών την Πέμπτη 26 Ιουνίου 2025 στο ΔΑΚ με ελεύθερη είσοδο
  • Στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού μας Ωδείου η Μουσική Βραδιά υπό το Φως των Κεριών – Τετάρτη 25 Ιουνίου 2025 στις 21:00 το βράδυ
  • Κοζάνη: Με 80 χλμ/ώρα καρφώθηκε η νταλίκα στο ΙΧ των ηλικιωμένων στα διόδια Πολυμύλου
  • Νέο Διοικητικό Συμβούλιο σωματείου εστίασης Κοζάνης Ερμής
  • Γρεβενά: Συναντήσεις στο Υπουργείο Υποδομών για τον Ε65

Πρόσφατα σχόλια

  1. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει μόνο ποδόσφαιρο: Η ποδηλασία κατακτά τους φιλάθλους - SieraFM στο 3ος ο Δημήτρης Σελέτης στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ορεινού Δρόμου στο Καρπενήσι. Βίντεο
  2. Χαρά στο Δήμος Γρεβενών: «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2025» -Το πρόγραμμα της 1ης περιόδου
  3. Σάκης στο Συνεδρίαση με ερώτηση για το κόστος συνδέσεων αερίου στη Γαλατινή. Βίντεο
  4. Βασιλω στο Προσλήψεις 3 ατόμων στο ΠΤΑ Δυτικής Μακεδονίας
  5. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ στο Ο Δήμος Κοζάνης απαγορεύει ποδήλατα, πατίνια & μπάλες στην κεντρική πλατεία
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr