Αν το να στριφογυρίζουμε στο κρεβάτι αναζητώντας μάταια την αγκαλιά του Μορφέα ήταν διαγωνισμός, τότε θα κέρδιζαν οι γυναίκες. Ας δούμε τι εντοπίζει μεγάλης κλίμακας διεθνής μελέτη σχετικά με την αϋπνία και με ποιες κινήσεις μπορούμε να την πολεμήσουμε.
Οι γυναίκες υποφέρουν περισσότερο συγκριτικά με τους άνδρες από προβλήματα αϋπνίας, όπως καταδεικνύει νέα μελέτη που έβαλε στο «μικροσκόπιο» την ποιότητα ύπνου άνω του ενός εκατομμυρίου ενηλίκων και παιδιών στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η τάση αναδύεται κατά τη διάρκεια της εφηβείας, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι ορμόνες του φύλου, μεταξύ άλλων κοινωνικών παραγόντων, όπως το άγχος και η γονική φροντίδα, μπορεί να συμβάλουν στην εκδήλωση αϋπνίας στις γυναίκες, βάσει της μελέτης που δημοσιεύεται στο Nature Human Behavior, με τους υπογράφοντες να εισηγούνται ότι οι συστάσεις για τη διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου θα πρέπει να συναρτώνται από το φύλο.
Και στις τρεις χώρες διαπιστώθηκε ότι η αϋπνία είναι πιο συχνή σε ανθρώπους που περνούν περισσότερες από εννέα ώρες τη νύχτα στο κρεβάτι και ενήλικες 65 ετών και άνω. Άτομα ηλικίας 26 έως 40 ετών ήταν λιγότερο πιθανό να αντιμετωπίζουν σχετικό πρόβλημα.
Πέραν του γυναικείου φύλου, μεγαλύτερα ποσοστά αϋπνίας αναφέρθηκαν στους καπνιστές και τους παχύσαρκους, ενώ ένα έτερο ανησυχητικό εύρημα είναι ότι οι μισοί από τους νέους ηλικίας 14 έως 17 ετών ανέφεραν ότι κοιμούνταν λιγότερες από τις συνιστώμενες οκτώ έως δέκα ώρες την ημέρα.
Συνολικά, η κακή ποιότητα ύπνου και η αϋπνία ήταν πιο κυρίαρχες συγκριτικά με τις ανεπαρκείς ώρες ύπνου και στις τρεις χώρες.
Ας δούμε, όμως, τι μπορούμε να κάνουμε κόντρα στην αϋπνία
– Πηγαίνετε για ύπνο και σηκωθείτε περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα, ακόμη και το Σαββατοκύριακο.
– Ασκηθείτε τακτικά για να μειώσετε το άγχος και να βελτιώσετε τον ύπνο σας. Και μόνο το περπάτημα σε καθημερινή βάση θα βοηθήσει.
– Μην καταναλώεντε λιπαρά ή πικάντικα τρόφιμα λίγο πριν πέσετε για ύπνο καθώς μπορεί να διαταραχθεί η στομαχική λειτουργία. Αποφύγετε την καφεΐνη -σε καφέ, τσάι και σόδα- μετά τις τρεις το μεσημέρι.
– Αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ τουλάχιστον τέσσερις ώρες πριν τον ύπνο και μην καπνίζετε
– Μην κοιμηθείτε περισσότερο από 45 λεπτά κατά τη διάρκεια της ημέρας
– Διατηρήστε το υπνοδωμάτιο σας καλά αεριζόμενο και κοιμηθείτε κατά προτίμηση σε θερμοκρασία δωματίου 15 έως 20 βαθμών Κελσίου
– Αποκλείστε θορύβους που σας αποσπούν προσοχή απαλλαγείτε από οποιοδήποτε φως, ακόμη και το μπλε φως από τους φορτιστές κινητών τηλεφώνων και λάπτοπ.
Πηγή:ygeiamou.gr