Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής και Ανάγνωσης Με την ποιήτρια και δοκιμιογράφο ΕΥΤΥΧΙΑ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΛΟΥΚΙΔΟΥ την Δευτέρα 24 Ιουνίου 2019
Το λογοτεχνικό περιοδικό «Παρέμβαση» διοργανώνει τρίωρο Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής και Ανάγνωσης, με την ποιήτρια και δοκιμιογράφο Ευτυχία – Αλεξάνδρα Λουκίδου, την Δευτέρα 24 Ιουνίου 2019, ώρα 6-9 μ.μ., στο αμφιθέατρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης.
Το Εργαστήρι αποτελεί μια πρώτη γνωριμία με την Δημιουργική Γραφή και Ανάγνωση, ενώ πρόκειται να συνεχιστεί με ολοκληρωμένο κύκλο σεμιναρίων από τον Σεπτέμβρη του 2019. Αποβλέπει στην κινητοποίηση της προσωπικής φωνής του καθενός, ώστε μέσα από μια σειρά θεωρητικών και πρακτικών μεθόδων να κατακτηθεί η γλωσσική και μορφική ακρίβεια, αλλά και η συγκίνηση, αφού ένα κείμενο πρέπει και να λάμπει και να σημαίνει.
Η Ευτυχία – Αλεξάνδρα Λουκίδου αναφέρει σχετικά: «Κατά τη δημιουργική γραφή θα μάθουμε να συνδυάζουμε το γνωστικό μας υλικό με τη φαντασία, αξιοποιώντας τις πολλαπλές δυνατότητες της γλώσσας. Η έμπνευση κι ο έρωτας, ο χρόνος και το όνειρο, το προσωπικό βίωμα και ο μύθος, ο τόπος και η ιστορία του, οι κάθε λογής απώλειες και η μνήμη, όλα μετατρέπονται σε υλικό κατασκευής όπου με τόλμη και ευαισθησία βλέπουμε λέξεις και ήχους να χτίζουν το οικοδόμημα του δικού μας εκφραστικού σύμπαντος.
Μέσα από συζητήσεις, σχολιασμούς και παρεμβάσεις μαθαίνουμε να απορρίπτουμε και να διορθώνουμε, να επεμβαίνουμε στο γραπτό και να απογειώνουμε την έμπνευση. Δεν πρόκειται φυσικά για οδηγίες προς ναυτιλλομένους, δεδομένου μάλιστα ότι η πλοήγηση στα ανοιχτά της γραφής είναι μια άκρως ιδιωτική και άρα ιδιάζουσα προσωπική πλεύση που πραγματοποιείται με τα ευτελή μα τόσο ακριβά υλικά του προσωπικού αυτοσχεδιασμού. Πρόκειται όμως για ένα άνοιγμα στον κόσμο των πιθανοτήτων και των ενδεχομένων, ένα παιχνίδι εναλλακτικών τεχνικών και ανακατασκευής που μέσα από την πλάνη και την ανατροπή μάς μαθαίνει να είμαστε ανοιχτοί στους αιφνίδιους συνδυασμούς που εγκαινιάζουν την άλλη όραση. Μαθαίνουμε να βλέπουμε το αόρατο και να αποδεχόμαστε ως φυσικό το μέχρι τώρα ακατανόητο. Και βέβαια αυτό που μπορεί να κάνει ένας πιο έμπειρος συγγραφέας στα πλαίσια μιας καθοδήγησης δεν είναι η υπαγόρευση του ενός και μοναδικού τρόπου αλλά η δοκιμαστική πάντοτε υπόδειξη εναλλακτικών λύσεων, προκειμένου να εμφανιστεί το πλήρες και το καίριο που βέβαια ταιριάζει στην ψυχοσύνθεση του καθένα.
Κατά τη δημιουργική ανάγνωση θα γνωρίσουμε ποιητές, ποιήτριες και συγγραφείς διαφορετικού ύφους και τεχνοτροπίας, γενιών και ρευμάτων, ώστε να διευρυνθεί το πεδίο των ερεθισμάτων μέσα από την αναγνώριση ποικίλων λογοτεχνικών περιπτώσεων. Η επαφή τόσο με τη νεοελληνική ποίηση όσο και με τη μεταφρασμένη θα δώσει τη δυνατότητα για μια κειμενική αλλά και διακειμενική σχέση, ώστε να επισημανθούν οι διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους άλλοι ποιητές και συγγραφείς πειραματίστηκαν καθώς και να εντοπιστεί εκείνη η γραφή που μας γοητεύει περισσότερο».
Το Εργαστήρι θα έχει τρίωρη διάρκεια και θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 24 Ιουνίου, ώρα 6 – 9 μ.μ.
Τόπος διεξαγωγής: Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης
Για πληροφορίες σχετικά με το Εργαστήρι μπορείτε να επικοινωνήσετε στο τηλ. 6934812044 και στο [email protected]
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:
Η Ευτυχία – Αλεξάνδρα Λουκίδου γεννήθηκε στο Μόναχο, κατάγεται από την Κωνσταντινούπολη και ζει στη Θεσσαλονίκη, όπου σπούδασε στη Φιλοσοφική σχολή του Α.Π.Θ. Διδάσκει δημιουργική γραφή στη Θεσσαλονίκη και στην Κύπρο. Παράλληλα με την ποίηση ασχολείται με το δοκίμιο, με δημοσιεύσεις σε διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Έχει εκδώσει εφτά ποιητικές συλλογές: Λυπημένες μαργαρίτες (εκδ. Εγνατία, 1986), Το τρίπτυχο του φέγγους (1993), Εν τη ρύμη του νόστου (εκδ. Αρμός, 1999), Ν’ ανθίζουμε ως το τίποτα (εκδ. Καστανιώτη, 2004), Όροφος μείον ένα (εκδ. Καστανιώτη, 2008, β΄ έκδ. 2009), Το επιδόρπιο (εκδ. Κέδρος, 2012, γ΄ έκδ. 2013). Το επιδόρπιο ήταν υποψήφιο για το Κρατικό Βραβείο, Αφόρετα θαύματα (εκδ. Κέδρος, 2017). Έχει εκδώσει τα μελετήματα: Εν αναμονή (Συμμετοχή στον συλλογικό τόμο «Ακροατής Οριζόντων Προσεγγίσεις στην ποίηση του Ορέστη Αλεξάκη»), (εκδ. Γαβριηλίδης 2004), Συρραπτική του Προσώπου – Επίσκεψη στην ποίηση του Ορέστη Αλεξάκη (εκδ. Νέος Αστρολάβος / Ευθύνη, 2012), Πέραν της γραφής – Δοκίμια για την ποίηση (εκδ. Κέδρος, 2015). Υπό έκδοση: Πέραν της γραφής II, δοκίμια κριτικής (εκδ. Κέδρος), Στους πίσω κήπους μίας λέξης, δοκίμια κριτικής, (εκδ. Ρώμη). Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, αλβανικά, βουλγαρικά και περιέχονται σε ελληνικές και ξένες ανθολογίες. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων, της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης, όπου διετέλεσε Γεν. Γραμματέας, και του Κύκλου Ποιητών.