Η τηλεργασία, η ισότητα των φύλων, η ψυχική υγεία και η μη αμειβόμενη εργασία φροντίδας βρίσκονται στο επίκεντρο των εκδηλώσεων γύρω από την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.
Και ίσως το 2022 να μην βρίσκει τις γυναίκες όσο ψηλά ή όσο ισότιμα θα τις θέλαμε, ωστόσο οι κατακτήσεις και οι δικαιώσεις είναι κάτι που δεν μπορεί κανένας να αμφισβητήσει.
Η χώρα μας εφαρμόζει σειρά νομοθετημάτων, κανόνων και κανονισμών ώστε να διασφαλιστεί η δημιουργία συνθηκών που ευνοούν την ισότιμη προώθηση γυναικών και ανδρών στην εργασία και την καταπολέμηση στερεοτύπων.
Χωρίς αμφιβολία όμως, απαιτούνται πλείστες περισσότερες πρωτοβουλίες ώστε οι γυναίκες να ισορροπήσουν ανάμεσα σε επαγγελματική και ιδιωτική ζωή και να ξεπεράσουν όλα τα εμπόδια που συναντούν στην προσπάθειά τους να υλοποιήσουν τα επαγγελματικά τους όνειρα.
Στις μέρες μας, τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, οι σεξιστικές επιθέσεις, οι ηθικές και σεξουαλικές παρενοχλήσεις, οι γυναικοκτονίες αναδεικνύουν περισσότερο τις ανισότητες και διακρίσεις σε βάρος των γυναικών, επιτάσσοντας την καταστολή αναχρονιστικών κατεστημένων με πολλές αρνητικές επιπτώσεις και αντίκτυπο στο κοινωνικό σύνολο.
Τον Ιανουάριο του 2022 το ποσοστό ανεργίας ανήλθε στο 10,4% για τους άνδρες και στο 16,8% για τις γυναίκες ενώ τα τελευταία χρόνια στην ΠΕ της Κοζάνης, κυρίως λόγω της ενεργειακής μετάβασης, της μείωσης εξόρυξης λιγνίτη, αλλά και τις συρρίκνωσης πολλών εμπορικών-επιχειρηματικών δράσεων υπάρχει δυσκολία στη δημιουργία νέων δραστηριοτήτων, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ακόμα περισσότερο η ανεργία των γυναικών.
Για την αναστροφή αυτής της κατάστασης, το ΕΚΝΚ προσπαθεί να εντείνει τη συμβολή του τόσο μέσα από δικές του δράσεις όσο και μέσα από πρωτοβουλίες άλλων φορέων.
Υ.Γ Η 8η Μαρτίου τιμά τις γυναίκες όλου του κόσμου και υπό το πρίσμα αυτό η σκέψη μας στρέφεται περισσότερο στις γυναίκες που βιώνουν, πόλεμο, βία, ρατσισμό, υποταγή, παντός είδους trafficking ή όπου υπάρχουν γυναίκες όπου η ελευθερία και το δικαίωμα δεν είναι ούτε δεδομένα, ούτε αυτονόητα.