ΜΠΟΝΤΑΣ
Το πρόγραμμα Εκδηλώσεων για την Απελευθέρωση της Σιάτιστας
Μαλούτας: Ανησυχούμε για το μέλλον της Τηλεθέρμανσης, δεν επιχαίρουμε που δικαιωθήκαμε στην κριτική μας
Η 15η τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων
Τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα 2025-2030 του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στο επίκεντρο της συνάντησης του Πρύτανη του ΠΔΜ με την Υπουργό Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη
Καλονέρι: Εθελοντική αιμοδοσία την Κυριακή 2 Νοεμβρίου
Διαδικτυακή διάλεξη με θέμα την Οπαδική Βία, «Υπάρχουν Λάθος Χρώματα;» από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Κοζάνης, με τη Διεύθυνση Μονάδας Ασφάλειας και Προστασίας του  Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας
Εποικοδομητικός διάλογος στις Βρυξέλλες του Μιλτιάδη Καρακουλάκη με τον Επίτροπο Υγείας και Ευζωίας των Ζώων Olivér Várhelyi
ΑΜΕΑ ΕΟΡΔΑΙΑ
Πέμπτη 8-8, διακοπή υδροδότησης στο κάτω τμήμα της Τ.Κ.  Πετρανών, 10.00 με 13.00, λόγω εργασιών στο δίκτυο ύδρευσης
Δήμος Βοΐου: Ημερίδα με θέμα «Λογοτεχνία και Τύπος» στη Σιάτιστα
Τροχαίο ατύχημα στην Εγνατία Οδό προς Καστοριά

Ερευνα: Αυξημένος ο κίνδυνος άνοιας και Αλτσχάιμερ για όσους καταναλώνουν πολλά λιπαρά «τρανς»

Μια διατροφή που περιλαμβάνει πολλά λιπαρά «τρανς», αυξάνει τον κίνδυνο για άνοια και ειδικότερα για Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μια νέα ιαπωνική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή επιδημιολογίας και δημόσιας υγείας Τοσιχάρου Νινομίγια του Πανεπιστημίου Κιούσου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Neurology” της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, μελέτησαν 1.628 ανθρώπους άνω των 60 ετών χωρίς άνοια στην αρχή της έρευνας.

Στη διάρκεια της δεκαετούς μελέτης, οι 377 συμμετέχοντες εμφάνισαν άνοια. Τον μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετώπιζαν όσοι εξαρχής είχαν μεγαλύτερες ποσότητες λιπαρών «τρανς» στο αίμα τους και τον μικρότερο όσοι είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα «τρανς».

Υπολογίστηκε ότι για όσους είχαν τα υψηλότερα επίπεδα λιπαρών «τρανς» στο σώμα τους, ο κίνδυνος άνοιας ήταν κατά μέσο όρο αυξημένος κατά 52% σε σχέση με όσους είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα, ενώ για μερικούς η αύξηση του κινδύνου έφθανε το 74%.

Τα «τρανς» φαίνεται ότι προκαλούν τόσο φλεγμονή όσο και συσσώρευση της πρωτεΐνης του βήτα αμυλοειδούς, που και τα δύο έχουν συσχετισθεί με την εμφάνιση άνοιας και Αλτσχάιμερ.

Τα λιπαρά τρανς υπάρχουν εκ φύσεως σε μικρές ποσότητες σε ορισμένα κρέατα και γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά ορισμένα τρόφιμα που παράγει η βιομηχανία τροφίμων και στα οποία γίνεται υδρογόνωση φυτικών ελαίων, προκειμένου να έχουν καλύτερη υφή και ανθεκτικότητα, περιέχουν πολλά περισσότερα «τρανς». Τέτοιες περιπτώσεις είναι έτοιμα γλυκά, κέικ, ζαχαρωτά, μπισκότα, καραμέλες, μαργαρίνη, κρουασάν, παγωτά, κατεψυγμένες πίστες κ.α.

«Η νέα μελέτη μάς δίνει άλλο ένα λόγο για να αποφεύγουμε τα λιπαρά τρανς», δήλωσε ο Νινομίγια και υπενθύμισε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ζητήσει την κατάργηση των «τρανς» παγκοσμίως έως το 2023. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ έχει ήδη απαγορεύσει τα περισσότερα «τρανς» λόγω και της σύνδεσης τους με αύξηση της «κακής» χοληστερίνης (LDL) και του κινδύνου διαβήτη, αλλά έχει δώσει παράταση στις εταιρείες τροφίμων για να προσαρμοστούν (λήγει στο τέλος του 2019).

Πηγή:Real.gr

Next Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *