Συνάντηση εργασίας του Δημάρχου Καστοριάς με τον Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στη Βόρεια Μακεδονία
Παγκόσμια Ημέρα Δασών: Νέα σειρά βίντεο «Αποκατάσταση στα Πρότυπα Δάση»
Συνάντηση Προέδρων με τον Δήμαρχο Βοΐου – Στο επίκεντρο τα προβλήματα και οι δράσεις
 34η συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας
Δημόσια Διαβούλευση για το Σχέδιο Αστικής Προσβασιμότητας του Δήμου Κοζάνης
Ευλογιά προβάτων: Στο μικροσκόπιο η προέλευση των κρουσμάτων – Τα μέτρα που ελήφθησαν
Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος την Τετάρτη 07-08-2024
Τσοτύλι: Πρωταθλήτρια στο Πανελλήνιο Σχολικών Αγώνων αναδείχθηκε η Καρποζηλου Δήμητρα. Βίντεο
Δήμος Κοζάνης: Ενημέρωση για το πρόγραμμα εκσκαφών οπτικών ινών (2-7 Σεπτεμβρίου 2024)
Επίσκεψη της Πρέσβειρας της Ιρλανδίας στον Δήμαρχο Γρεβενών
Χρήστος Ελευθερίου: Συγχαρητήρια Στέλλα!
Με κλειστές ΜΕΘ, ακριβές δημόσιες σχέσεις με απευθείας ανάθεση από τον Αντιπεριφερειάρχη υγείας !

Ερευνα: Αυξημένος ο κίνδυνος θανάτου από έμφραγμα για όσους δεν ασκούνται

Οι σωματικά δραστήριοι άνθρωποι, ιδίως όσοι ασκούνται τακτικά, έχουν μικρότερη πιθανότητα να πεθάνουν αμέσως μετά από ένα έμφραγμα, σύμφωνα με μία νέα ευρωπαϊκή επιστημονική μελέτη με τη συμμετοχή Ελλήνων ερευνητών. 

Η καθιστική ζωή και η έλλειψη άσκησης αυξάνει αντίθετα τον κίνδυνο άμεσου θανατηφόρου εμφράγματος.

Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Προληπτικής Καρδιολογίας «European Journal of Preventive Cardiology» της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, ανέλυσαν στοιχεία για 28.140 άτομα που είχαν υποστεί έμφραγμα, εκ των οποίων σχεδόν τα 5.000 (ποσοστό 18%) είχαν πεθάνει μέσα σε τέσσερις εβδομάδες μετά το έμφραγμα. Από αυτά τα θανατηφόρα εμφράγματα, σχεδόν δύο στα τρία (62,3%) είχαν οδηγήσει σε άμεσο θάνατο.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι άνθρωποι είχαν μέτρια και υψηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας και άσκησης στον ελεύθερο χρόνο τους, είχαν 33% και 45% μικρότερο κίνδυνο, αντίστοιχα, να πεθάνουν αμέσως μετά το έμφραγμα. Η πιθανότητα θανάτου μέσα στις επόμενες 28 ημέρες ήταν μικρότερη κατά 36% και 28%, αντίστοιχα.

Οι οδηγίες των ειδικών συνιστούν οι υγιείς ενήλικες όλων των ηλικιών να κάνουν τουλάχιστον 150 λεπτά άσκηση μέτριας έντασης την εβδομάδα ή 75 λεπτά μεγάλης έντασης.

Από ελληνικής πλευράς, στη μελέτη συμμετείχαν ο καθηγητής Βιοστατιστικής-Επιδημιολογίας της Διατροφής Δημοσθένης Παναγιωτάκος και η Ματίνα Κούβαρη από το Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς, επίσης, η Χριστίνα Χρυσοχόου της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και της Α’ Καρδιολογικής Κλινικής στο «Ιπποκράτειο».

Next Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *