Ο κακός ύπνος μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη και πολλές μελέτες δείχνουν ότι λιγότερος από 6 ώρες ύπνο την ημέρα, και μένοντας ξύπνιοι μέχρι μετά τα μεσάνυχτα συνδέεται με την παχυσαρκία.
Πώς γνωρίζετε ότι κοιμάστε αρκετά;
Μήπως το ξυπνητήρι χτυπάει το πρωί και εσείς ούτε καν το ακούτε;
Μήπως δεν μπορείτε να κοιμηθείτε το βράδυ και γυρνάτε σαν σβούρα στο κρεβάτι;
Μήπως το βράδυ ο ύπνος σας είναι διακεκομμένος;
«Δεν μπορώ να κοιμηθώ», «Κοιμάμαι και ξυπνάω κατά τη διάρκεια της νύχτας αγχωμένος», «όταν πέφτει το βράδυ αρχίζω και αγχώνομαι γιατί θα πρέπει να αρχίσω πόλεμο με το κρεβάτι» «νυστάζω και δεν μπορώ να κοιμηθώ».
Αυτές είναι συνήθως οι εκφράσεις που εδώ και αρκετό καιρό επανέρχονται ξανά και ξανά στις συνεδρίες μου με τους ανθρώπους.
Αν ξυπνάτε το πρωί και γύρω στις 10πμ ή 11πμ νυστάζετε, μάλλον δεν είχατε αρκετό ποσοτικό ή/και ποιοτικό ύπνο.
Αν πιστεύετε ότι πάσχετε από αυπνία 2 σημαντικά συστατικά θα πρέπει να υπάρχουν:
1. Να θέλετε να κοιμηθείτε και να μην μπορείτε
2. Να νοιάζεστε πολύ ότι δεν κοιμάστε
Ο ύπνος είναι μια εκπληκτικά σημαντική διαδικασία του οργανισμού μας. Δεν είναι μόνον η απουσία της εγρήγορσης. Δεν είναι ο διακόπτης μέσα στον εγκέφαλο που κλείνει και ανοίγει. Ο ύπνος είναι ισχυρό εργαλείο που μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής μας, την παραγωγικότητά μας και τα επίπεδα ευτυχίας μας.
To ένα τρίτο της ζωής μας κοιμόμαστε. Το σώμα μας κατά τη διάρκεια του ύπνου κάνει εκπληκτικά πράγματα. Φανταστείτε ότι κάθε βράδυ ο εγκέφαλός μας μέσα από τον ύπνο απαλλάσσεται από τα τοξικά απόβλητα που συσσωρεύονται κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Ο κακός ύπνος μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη και πολλές μελέτες δείχνουν ότι λιγότερος από 6 ώρες ύπνο την ημέρα, και μένοντας ξύπνιοι μέχρι μετά τα μεσάνυχτα συνδέεται με την παχυσαρκία.
O ύπνος είναι σημαντικός για την αποκατάσταση των μυών και την προετοιμασία του σώματος για να μπορέσει να λειτουργήσει με όλη την ενέργειά του. Προστατεύει την ικανότητά μας να μαθαίνουμε, να απομνημονεύουμε, να έχουμε περισσότερη ενέργεια, καλύτερη νοητική λειτουργία, περισσότερη επικέντρωση και βέβαια να λαμβάνουμε αποφάσεις. Επίσης επαναρρυθμίζει τα συναισθηματικά κυκλώματα του εγκεφάλου μας, επιτρέποντάς μας να ανταπεξέλθουμε στις κοινωνικές και ψυχολογικές προκλήσεις της επόμενης ημέρας με ψυχραιμία. Μέσα από τον ύπνο όλος ο οργανισμός μας θεραπεύεται.
Σήμερα η τεχνολογία συμβάλλει σημαντικά στα αυξημένα προβλήματα του ύπνου. Ιδιαίτερα στην εποχή μας που είμαστε κολλημένοι σε μια οθόνη. Βέβαια, και το βράδυ που πάμε να κοιμηθούμε παίρνουμε το κινητό ή τον υπολογιστή στο κρεβάτι.
Μελέτες δείχνουν ότι όσο περισσότερες τεχνολογικές συσκευές χρησιμοποιούμε μέσα στην ημέρα, τόσο περισσότερο δυσκολευόμαστε να κοιμηθούμε.
Τι μπορείτε να κάνετε:
Αποχωριστείτε κινητά, τηλεόραση, υπολογιστές: Ο εγκέφαλός μας δεν κλείνει όταν πάμε για ύπνο. Είμαστε ακόμη ευαίσθητοι σε τυχόν θορύβους. Οτιδήποτε μπορεί να αποσπάσει την προσοχή μας δυσκολεύει τον ύπνο. Το φως από τις οθόνες επηρεάζει τον εγκέφαλο μειώνοντας τα επίπεδα μελατονίνης που προκαλούν ύπνο. Κοιμηθείτε σε σκοτάδι και σε ήσυχο περιβάλλον.
Μην προσπαθείτε: Ζούμε σε μια κουλτούρα που η «προσπάθεια» έχει περάσει στο DNA μας. Πιστεύουμε ότι η επιτυχία μέσα από σκληρή εργασία φέρνει αποτέλεσμα. Αν προσπαθήσουμε σκληρά θα τα καταφέρουμε. Αυτό είναι καλό σε μερικούς τομείς της ζωής μας, όχι όμως σε τομείς που δεν έχουμε συνειδητό έλεγχο. Και ο ύπνος είναι ένα από αυτά. Αν «προσπαθούμε» να κοιμηθούμε, τότε το πιο πιθανό είναι να έχουμε αντίθετα αποτελέσματα.
Αν στριφογυρίζετε στο κρεβάτι σας και δεν μπορείτε να κοιμηθείτε, σηκωθείτε πηγαίνετε σε άλλο δωμάτιο και ασχοληθείτε με κάτι διαφορετικό και χαλαρωτικό. Μην προσπαθείτε να κοιμηθείτε και μην ανοίγετε την τηλεόραση πιστεύοντας ότι θα σας πάρει ο ύπνος.
Διαλογιστείτε: Έρευνες δείχνουν ότι η πρακτική Mindfulness ενισχύει τα εγκεφαλικά κύματα που διευκολύνουν τον ύπνο και μειώνεται η ανεπιθύμητη διέγερση των εγκεφαλικών κυμάτων που σχετίζονται με την εγρήγορση.
Η πρακτική «Σάρωση σώματος» είναι καλή για τον ύπνο.
Δοκιμάστε την εδώ: https://soundcloud.com/user-176830217/body-scan-practise-greek/s-v3UtL5an6JF
Ιδιαίτερα σήμερα που ζούμε σε αβέβαιες και αγχωτικές συνθήκες η πρακτική Mindfulness μπορεί να βοηθήσει να ηρεμήσει τον εγκέφαλο να επιτρέψει το βαθύ ύπνο.
Επικεντρωθείτε στο καλό: Πριν πάτε για ύπνο αφιερώστε λίγο χρόνο και αναστοχαστείτε πώς πέρασε η ημέρα σας επικεντρώνοντας την προσοχή σας στο καλό. Αυτό έχει 3 οφέλη:
1. Η εστίαση στο καλό προκαλεί ευχάριστα και χαλαρωτικά συναισθήματα.
2. Μαθαίνουμε να είμαστε ευγνώμονες και να βάζουμε τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση.
3. Μαθαίνουμε τι είναι αυτό που μας δίνει χαρά, κίνητρο και δέσμευση για να ζήσουμε τη ζωή μας με περισσότερο νόημα. Επαναπρογραμματίζουμε ουσιαστικά τον εγκέφαλό μας.
Για περισσότερες πληροφορίες για τον ύπνο μπορείτε να δείτε εδώ.
Επίσης έχει ενδιαφέρον να παρακολουθήσετε την ομιλία του Matt Walker «Ο ύπνος είναι η υπερδύναμή σου».
Πηγή:insider.gr