• Latest
χρημα

Εφάπαξ: Τι θα γίνει με τις προκαταβολές -Πότε θα δοθούν

11 Σεπτεμβρίου 2020
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Μ.Π.Σ Γαλατινής

Μορφωτικός πολιτιστικός σύλλογος Γαλατινής: Έναρξη εγγραφών χορευτικών τμημάτων

17 Νοεμβρίου 2025
Συμπτύξεις τμημάτων: Σε βάρος της δημόσιας εκπαίδευσης  η ακολουθούμενη πολιτική του Υπουργείου Παιδείας

Το Νηπιαγωγείο έχει φτάσει στο 1…πόσο απέχει το 0;

17 Νοεμβρίου 2025
Γιάννης Κορεντσίδης

Ευχαριστήριο Δημάρχου Καστοριάς, Γιάννη Κορεντσίδη

17 Νοεμβρίου 2025
φυσικο αεριο

Φλώρινα: Παύση νέων ενεργοποιήσεων φυσικού αερίου εν μέσω χειμώνα από τις εταιρείες που είναι απλήρωτες

17 Νοεμβρίου 2025
Υπογραφή σύμβασης εκπόνησης μελέτης για την προστασία και ασφάλεια του συστήματος ύδρευσης της Καστοριάς

Υπογραφή σύμβασης εκπόνησης μελέτης για την προστασία και ασφάλεια του συστήματος ύδρευσης της Καστοριάς

17 Νοεμβρίου 2025
Κοζάνη: Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης  για τα Θύματα Τροχαίων Ατυχημάτων» με τίτλο «Δρόμοι Ασφαλείς για Όλους»

Κοζάνη: Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα Τροχαίων Ατυχημάτων» με τίτλο «Δρόμοι Ασφαλείς για Όλους»

17 Νοεμβρίου 2025
Βόιο: Διεγράφη ο Γιώργος Μαγιάγκας από μέλος του συνδυασμού του Δημάρχου Χρήστου Ζευκλή. Βίντεο

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βοΐου την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2025

17 Νοεμβρίου 2025
Τελέστηκε από το Σύλλογο Σιατιστέων Αθηνών-Πειραιώς, τρισάγιο στην μνήμη των πεσόντων στη Μάχη της Σιάτιστας της 4ης Νοεμβρίου

Τελέστηκε από το Σύλλογο Σιατιστέων Αθηνών-Πειραιώς, τρισάγιο στην μνήμη των πεσόντων στη Μάχη της Σιάτιστας της 4ης Νοεμβρίου

17 Νοεμβρίου 2025
Ο Τάσος Ροβυθάκης λαμπαδηδρόμος στην Ολυμπιακή Φλόγα των Χειμερινών Ολυμπιακών αγώνων στην Κοζάνη

Ο Τάσος Ροβυθάκης λαμπαδηδρόμος στην Ολυμπιακή Φλόγα των Χειμερινών Ολυμπιακών αγώνων στην Κοζάνη

17 Νοεμβρίου 2025
Καλλιόπη Βέττα: «Καλή επιτυχία στις νέες και τους νέους της Π.Ε. Κοζάνης που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις»

Καλλιόπη Βέττα: «Το Πολυτεχνείο ζει, με τα μηνύματά του πάντα επίκαιρα, παρακινώντας μας να αγωνιστούμε για ένα καλύτερο μέλλον»

17 Νοεμβρίου 2025
«Μηδενική Ανοχή στη μη χρήση κράνους»: Πραγματοποιήθηκαν 461 τροχονομικοί έλεγχοι σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας

157 τροχονομικοί έλεγχοι για κράνος σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας

17 Νοεμβρίου 2025
νερο

Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν δεν πίνουμε αρκετό νερό

17 Νοεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τρίτη, 18 Νοεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Εφάπαξ: Τι θα γίνει με τις προκαταβολές -Πότε θα δοθούν

sierafm by sierafm
11 Σεπτεμβρίου 2020
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
χρημα
2
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Από τον Οκτώβριο θα δίνεται προκαταβολή για το εφάπαξ, η οποία μαζί με την αύξηση των προσωρινών συντάξεων θα παράσχει διπλή ανάσα σε χιλιάδες ασφαλισμένους που βγαίνουν στη σύνταξη.

Αν και έως πρόσφατα δεν προβλεπόταν προκαταβολή για το εφάπαξ, με νομοθετική παρέμβαση παρέχεται πλέον για πρώτη φορά προκαταβολή στους φορείς απονομής όλων των 31 πρώην ταμείων πρόνοιας τα οποία έχουν συγχωνευθεί στο ΕΤΕΑΕΠ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα» η προκαταβολή αναμένεται να κυμαίνεται από 50% έως 80%, ενώ το ακριβές ποσοστό πρόκειται να καθοριστεί το επόμενο διάστημα με υπουργική απόφαση από τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση.

Οι προκαταβολές θα χορηγούνται μέσα στο τρίμηνο από την υποβολή της σχετικής αίτησης και σε κάθε περίπτωση το συντομότερο αφότου βγει η συνταξιοδοτική απόφαση.

Τον Οκτώβριο θα τεθεί σε εφαρμογή η καταβολή της αυξημένης προσωρινής σύνταξης.

Η προσωρινή σύνταξη στα Ταμεία μισθωτών αυξάνεται στο 80% του μέσου μισθού του τελευταίου έτους, αντί 50% που είχε υπολογιστεί στις αιτήσεις από 13/5/2016. Στους ελεύθερους επαγγελματίες, στους αυτοαπασχολουμένους και στους αγρότες αυξάνεται στο 70% του μέσου μηνιαίου εισοδήματος του τελευταίου 12μήνου, αντί 50% που είχε υπολογιστεί στις αιτήσεις από 13/5/2016.

Όσον αφορά στην προκαταβολή του εφάπαξ – όπως προβλέπεται στη σχετική (ψηφισμένη) διάταξη – στην περίπτωση διαδοχικής ασφάλισης σε πρώην Ταμεία, κλάδους, τομείς και λογαριασμούς του κλάδου εφάπαξ παροχών του e-ΕΦΚΑ χορηγείται η εφάπαξ παροχή του τελευταίου Ταμείου, κλάδου, τομέα ή λογαριασμού και όταν βεβαιωθεί ο χρόνος διαδοχικής ασφάλισης εκδίδεται απόφαση χορήγησης της συμπληρωματικής εφάπαξ παροχής.

Επιπλέον, αποσαφηνίζεται ότι η νέα ρύθμιση καταλαμβάνει και τις εκκρεμείς αιτήσεις.

Με τον τρόπο αυτόν επιταχύνεται η απονομή εφάπαξ στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης. Ταυτόχρονα, θεσπίζεται η δυνατότητα προκαταβολής μέρους της δικαιούμενης εφάπαξ παροχής στους δικαιούχους ασφαλισμένους. Δικαιούχοι της προκαταβολής είναι οι άμεσα ασφαλισμένοι οι οποίοι έλαβαν κύρια σύνταξη λόγω γήρατος ή λόγω οριστικής αναπηρίας.

Προϋποθέσεις χορήγησης της προκαταβολής είνα η πάροδος τριών μηνών από την υποβολή αίτησης χορήγησης εφάπαξ παροχής, η έκδοση οριστικής απόφασης κύριας σύνταξης γήρατος ή αναπηρίας και η πραγματοποίηση ελάχιστου χρόνου ασφάλισης 20 ετών αυτοτελώς σε έναν πρώην φορέα απονομής εφάπαξ.

Το ύψος της προκαταβολής προκύπτει ως ποσοστό επί ποσού της εφάπαξ παροχής ανά πρώην φορέα απονομής εφάπαξ. Το ποσοστό και το ποσό ανά πρώην φορέα απονομής εφάπαξ επικαιροποιούνται με συνυπολογισμό των νεότερων διαθέσιμων στοιχείων.

Η έκδοση της προσωρινής απόφασης χορήγησης του ανωτέρω ποσού πραγματοποιείται από την αρμόδια Διεύθυνση του Κλάδου Εφάπαξ Παροχών του eΕΦΚΑ. Για την εκτέλεση της απόφασης τηρούνται οι προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες ελέγχου και παρακράτησης τυχόν οφειλών προς τον eΕΦΚΑ, τη Φορολογική Διοίκηση, τα ΝΠΔΔ και λοιπούς φορείς του Δημοσίου.

Στην περίπτωση προκαταβολής ποσού μεγαλύτερου από εκείνο της οριστικής απόφασης απονομής εφάπαξ παροχής, το αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό αποσβέννυται με μηνιαία παρακράτηση από το ποσό της κύριας σύνταξης σύμφωνα με τα ισχύοντα περί παρακράτησης σε κάθε πρώην φορέα απονομής κύριας σύνταξης και από το ποσό της επικουρικής σύνταξης σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 46 του Ν. 4670/2020.

Τα ποσά που παρακρατούνται αποδίδονται στον Κλάδο Εφάπαξ Παροχών. Σε περίπτωση μη εξόφλησης του αχρεωστήτως καταβληθέντος ποσού εφαρμόζονται οι διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ).

Με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων καθορίζονται το ποσοστό και το ποσό της προκαταβολής της εφάπαξ παροχής που χορηγείται ανά πρώην φορέα απονομής εφάπαξ, οι εκκρεμείς αιτήσεις απονομής εφάπαξ, που περιλαμβάνονται στη ρύθμιση, η διαδικασία απονομής της προκαταβολής, συμπεριλαμβανομένου του σχετικού εντύπου απονομής της εφάπαξ παροχής, η διαδικασία επικαιροποίησης του ποσοστού και του ποσού ανά πρώην φορέα απονομής εφάπαξ, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας διάταξης.

Πηγή:aftodioikisi.gr

Previous Post

Νέα Δημοσκόπηση: Δείτε τη διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ

Next Post

Διακοπή υδροδότησης την Κυριακή 13/09/2020 λόγω διακοπής ρεύματος σε Τοπικές Κοινότητες της Κοζάνης  

Next Post
ΔΕΥΑΚ

Διακοπή υδροδότησης την Κυριακή 13/09/2020 λόγω διακοπής ρεύματος σε Τοπικές Κοινότητες της Κοζάνης  

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Πρόσφατα άρθρα

  • Μορφωτικός πολιτιστικός σύλλογος Γαλατινής: Έναρξη εγγραφών χορευτικών τμημάτων
  • Το Νηπιαγωγείο έχει φτάσει στο 1…πόσο απέχει το 0;
  • Ευχαριστήριο Δημάρχου Καστοριάς, Γιάννη Κορεντσίδη
  • Φλώρινα: Παύση νέων ενεργοποιήσεων φυσικού αερίου εν μέσω χειμώνα από τις εταιρείες που είναι απλήρωτες
  • Υπογραφή σύμβασης εκπόνησης μελέτης για την προστασία και ασφάλεια του συστήματος ύδρευσης της Καστοριάς

Πρόσφατα σχόλια

  1. Άγνωστος φίλος Βοίου στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  2. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  3. sierafm στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  4. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  5. Νεάπολη Βοΐου: Τελετή τιμής για τους ήρωες του Α’ Βαλκανικού Πολέμου - TsotiliNews στο Νεάπολη: Τίμησαν τους νεκρούς μαχητές Α΄ Βαλκανικού Πολέμου
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Plinko.gr

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr