• Latest
Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανης

Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης: «Η συμβολή του αέρα στην κεραμική»

16 Οκτωβρίου 2017
Στάθης Κωνσταντινίδης: Η δημιουργία 2 Ωνάσειων Σχολείων στην περιοχή μας αποτελεί μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη

Συλλυπητήριο μήνυμα του Βουλευτή ΠΕ Κοζάνης Στάθη Κωνσταντινίδη για την απώλεια του Κυριάκου Τσανακτσίδη

3 Οκτωβρίου 2025
Ευλογιά προβάτων: Στο μικροσκόπιο η προέλευση των κρουσμάτων – Τα μέτρα που ελήφθησαν

Κοζάνη: Κρούσμα ευλογιάς σε αιγοπρόβατα στην Πτελέα – Δεύτερο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην περιοχή

3 Οκτωβρίου 2025
Το Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Πενταλόφου, Δήμου Βοΐου, στην 3η Πανελλαδική Σχολική Σκυταλοδρομία «Τρέχω για την Ειρήνη»

Το Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Πενταλόφου, Δήμου Βοΐου, στην 3η Πανελλαδική Σχολική Σκυταλοδρομία «Τρέχω για την Ειρήνη»

3 Οκτωβρίου 2025
Ευχαριστήριο του Μακεδονικού Σιάτιστας

Ευχαριστήριο του Μακεδονικού Σιάτιστας

3 Οκτωβρίου 2025
Με λαμπρότητα ο εορτασμός των 112ων Ελευθερίων της Κοζάνης – Γιάννης Κοκκαλιάρης: «Σύμβολο ενότητας, ομοψυχίας και προσφοράς, η 11η Οκτωβρίου» (Φωτογραφίες)

Πρόγραμμα Εορτασμού για την 113η επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης της Κοζάνης από τον τουρκικό ζυγό

3 Οκτωβρίου 2025
Η 15η τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων

Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων για το Υποκατάστημα Εθνικής Τράπεζας

3 Οκτωβρίου 2025
Πένθος

Συλλυπητήριο της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας για τον Κυριάκο Τσανακτσίδη

3 Οκτωβρίου 2025
Πολυτίμη Φαρμάκη

5η συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας  Δυτικής  Μακεδονίας

3 Οκτωβρίου 2025
Στις εγκαταστάσεις των «Λαμπηδόνων» ο Περιφερειάρχης Γιώργος Αμανατίδης  

Στις εγκαταστάσεις των «Λαμπηδόνων» ο Περιφερειάρχης Γιώργος Αμανατίδης  

3 Οκτωβρίου 2025
Επιμελητήριο Κοζάνης – Σωματείο Καφετεριών και Εστίασης Κοζάνης «Ο Ερμής» – Κέντρα Ανάπτυξης Δεξιοτήτων Κοζάνης «Digital Marketing και Ψηφιακά Εργαλεία στην Εστίαση»

Επιμελητήριο Κοζάνης – Σωματείο Καφετεριών και Εστίασης Κοζάνης «Ο Ερμής» – Κέντρα Ανάπτυξης Δεξιοτήτων Κοζάνης «Digital Marketing και Ψηφιακά Εργαλεία στην Εστίαση»

3 Οκτωβρίου 2025
Καστοριά: Είχαν καβάντζα με ναρκωτικά ένας ανήλικος και δύο ακόμη άτομα

Καστοριά: Είχαν καβάντζα με ναρκωτικά ένας ανήλικος και δύο ακόμη άτομα

3 Οκτωβρίου 2025
«Ενότητα» – Λάζαρος Μαλούτας: Είμαστε περήφανοι για το έργο μας – Χαιρόμαστε με τα έργα που διευρύνουν τις αναπτυξιακές ευκαιρίες του τόπου μας!

Ενότητα: Η χρηματοδότηση για το έργο του ΣΔΙΤ, που εξασφαλίσαμε το 2023, εδραιώνει τη θέση του Δήμου Κοζάνης ως ένα ισχυρό περιφερειακό αστικό κέντρο της πατρίδας μας 

3 Οκτωβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Σάββατο, 4 Οκτωβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης: «Η συμβολή του αέρα στην κεραμική»

sierafm by sierafm
16 Οκτωβρίου 2017
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανης
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας της Διεύθυνσης Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού οργανώνει και φέτος την επικοινωνιακή δράση Περιβάλλον και Πολιτισμός, που έχει καθιερώσει από το 2008.

Οι εκδηλώσεις προγραμματίζονται για τις 19, 20, 21 και 22 Οκτωβρίου 2017, ενώ σε όλη τη διάρκειά τους η είσοδος στα δημόσια μουσεία, μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους θα είναι ελεύθερη.

Η φετινή δράση έχει ως κεντρικό θέμα τον «αέρα» και τίτλο «Πνοές ανέμων», επιδιώκοντας να ολοκληρωθεί ο κύκλος προβολής των τεσσάρων στοιχείων της φύσης και του δεσμού τους με την ανθρώπινη σκέψη και δημιουργία διαχρονικά. Ο αέρας αποτελεί βασικό στοιχείο της ατμόσφαιρας, ως εκ τούτου και της φύσης, και δομικό στοιχείο της ίδιας της ζωής, ενώ η συμβολή του στην εξέλιξη του πολιτισμού υπήρξε καθοριστική.

Οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν τον αέρα ένα από τα κυριότερα κοσμογονικά στοιχεία. Η κίνησή του συνδέθηκε και επηρέασε την αρχιτεκτονική και την πολεοδομία, το εμπόριο και τη ναυσιπλοΐα, την καθημερινή ζωή και τις τέχνες, τη λατρεία , τα ήθη, τα έθιμα και τις λαϊκές παραδόσεις. Η κινητήριος δύναμή του έθεσε σε λειτουργία ανεμόμυλους, δίνοντας ώθηση σε πολλές τοπικές οικονομίες, ενώ ως ανεξάντλητη πηγή ενέργειας μπορεί και σήμερα να συμβάλλει ουσιαστικά στην εξοικονόμηση ενεργειακών πόρων.

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης εκδήλωσης, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης συμμετέχει με το θέμα: «Η συμβολή του αέρα στην κεραμική»

Την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017 και κατά τις ώρες 10:00-14:00, οι αρχαιολόγοι, οι συντηρητές και το εργατοτεχνικό προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης θα πραγματοποιήσουν στον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής, πειραματική κατασκευή και ψήσιμο πήλινων αγγείων, συγκεκριμένα ενός ιδιαίτερου τύπου αγγείων της Νεότερης και Τελικής Νεολιθικής περιόδου, που φέρουν δίχρωμη ή τρίχρωμη διακόσμηση, την οποία σύμφωνα με τους μελετητές επιτύγχαναν οι νεολιθικοί κεραμείς με τον έλεγχο του αέρα.

Η υλοποίηση της δράσης θα γίνει σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση της Π.Ε. Κοζάνης, προς την οποία απευθύναμε ήδη σχετική πρόσκληση και τους ευχαριστούμε για τη θερμή ανταπόκρισή τους. Καθώς όμως οι συμμετοχές ξεπέρασαν τις αναμενόμενες και προκειμένου οι μαθητές να λάβουν ουσιαστική ενημέρωση σχετικά με το θέμα, σας γνωρίζουμε ότι η Εφορεία μας προτίθεται θα επαναλάβει τη δράση, υπό μορφή Εκπαιδευτικού Προγράμματος, ώστε όλοι οι ενδιαφερόμενοι μαθητές του νομού να έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τον τρόπο κατασκευής πήλινων χειροποίητων αγγείων, η διάρκεια ζωής των οποίων προσεγγίζει στην περιοχή μας τα 6.000 χρόνια, με έναρξη από την αρχαιότερη νεολιθική περίοδο (6500 π.Χ.).

Σημειώνουμε πως η εκδήλωση θα είναι ανοιχτή και για το κοινό.

Tags: ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ
Previous Post

Συγκέντρωση υλικών αγαθών που χρειάζονται οι κρατούμενοι του Σωφρονιστικού Καταστήματος Γρεβενών,, οι οποίοι αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

Next Post

Ανεξάρτητη Κίνηση Εργαζομένων: Χαιρετίζουμε την απόφαση της δικαιοσύνης

Next Post
Επιστολή

Ανεξάρτητη Κίνηση Εργαζομένων: Χαιρετίζουμε την απόφαση της δικαιοσύνης

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Συλλυπητήριο μήνυμα του Βουλευτή ΠΕ Κοζάνης Στάθη Κωνσταντινίδη για την απώλεια του Κυριάκου Τσανακτσίδη
  • Κοζάνη: Κρούσμα ευλογιάς σε αιγοπρόβατα στην Πτελέα – Δεύτερο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην περιοχή
  • Το Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Πενταλόφου, Δήμου Βοΐου, στην 3η Πανελλαδική Σχολική Σκυταλοδρομία «Τρέχω για την Ειρήνη»
  • Ευχαριστήριο του Μακεδονικού Σιάτιστας
  • Πρόγραμμα Εορτασμού για την 113η επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης της Κοζάνης από τον τουρκικό ζυγό

Πρόσφατα σχόλια

  1. ΜΑΙΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑ στο Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Δημήτρη (Τάκη) Τσιώνα στη Χρυσαυγή Βοΐου
  2. C.A.SAMPSONIDIS στο Δυο αγρότες από Γρεβενά και Βόιο φέρονται εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ
  3. Κωστας στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  4. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  5. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr