• Latest
συνδυασμος ελπιδα ΖΕΜΠΙΛΙΑΔΟΥ

Ζεμπιλιάδου: “Εξοικονομώ κατ’ οίκον” Πρόταση για να σώσουν το πρόγραμμα έστω και την ύστατη ώρα.

12 Απριλίου 2018
Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης: Θέατρο κούκλας «Redicolo»

Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης: Θέατρο κούκλας «Redicolo»

9 Σεπτεμβρίου 2025
Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Κοζάνης: Επίσκεψη κλιμακίου στον Δήμο Εορδαίας

Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Κοζάνης: Επίσκεψη κλιμακίου στον Δήμο Εορδαίας

9 Σεπτεμβρίου 2025
Οριοθετήθηκε η φωτιά στην αγροτική περιοχή Πετρανών Κοζάνης

Οριοθετήθηκε η φωτιά στην αγροτική περιοχή Πετρανών Κοζάνης

9 Σεπτεμβρίου 2025
Κοζάνη: Η χαρά του αθλητισμού στη Δυτική Μακεδονία – Τελετή Βράβευσης Αθλητών

Κοζάνη: Η χαρά του αθλητισμού στη Δυτική Μακεδονία – Τελετή Βράβευσης Αθλητών

9 Σεπτεμβρίου 2025
Δύο σοβαρά ατυχήματα στην Καστοριά – 65χρονος και 11χρονος διακομίσθηκαν διασωληνωμένοι στη Θεσσαλονίκη

Δύο σοβαρά ατυχήματα στην Καστοριά – 65χρονος και 11χρονος διακομίσθηκαν διασωληνωμένοι στη Θεσσαλονίκη

9 Σεπτεμβρίου 2025
Κοζάνη: Σύλληψη 32χρονης για κλοπή

Συλλήψεις για ναρκωτικά σε Κοζάνη και Γρεβενά

9 Σεπτεμβρίου 2025
Δήμος Κοζάνης: Συνάντηση Δημοτικής Αρχής με Προέδρους Κοινοτήτων για τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης την Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2025

9 Σεπτεμβρίου 2025
Κοζάνη: Ενημερωτική εκδήλωση από το Ε.Β.Ε με θέμα: «Τέλος Υποστήριξης Windows 10 & Νέες καινοτόμες λύσεις της DELL»

Κοζάνη: Ενημερωτική εκδήλωση από το Ε.Β.Ε με θέμα: «Τέλος Υποστήριξης Windows 10 & Νέες καινοτόμες λύσεις της DELL»

9 Σεπτεμβρίου 2025
Δήμος Βοΐου: Υπογραφή της σύμβασης του έργου «Επισκευή & Συντήρηση Δρόμου από Τ.Κ. Χρυσαυγής προς όρια Π.Ε. Γρεβενών»

Δήμος Βοΐου: Υπογραφή της σύμβασης του έργου «Επισκευή & Συντήρηση Δρόμου από Τ.Κ. Χρυσαυγής προς όρια Π.Ε. Γρεβενών»

9 Σεπτεμβρίου 2025
Πολυτίμη Φαρμάκη

Δημοσίευση τέταρτου ενημερωτικού δελτίου (newsletter) της Αντιπεριφέρειας Τουρισμού, Πολιτισμού και Περιβάλλοντος.

9 Σεπτεμβρίου 2025
Δήμος Κοζάνης: Ενημέρωση για το πρόγραμμα εκσκαφών οπτικών ινών (10 Μαρτίου – 15 Μαρτίου 2025)

Δήμος Κοζάνης: Ανοιχτή Πρόσκληση στους Δημότες και Φορείς για την Παρουσίαση των Εναλλακτικών Σεναρίων του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου

9 Σεπτεμβρίου 2025
Ενημερωτική κοινή σύσκεψη του ΤΕΕ/ΤΔΜ με τον Ιατρικό, Φαρμακευτικό και Οδοντιατρικό Σύλλογο σχετικά με τις επιπτώσεις της καύσης απορριμμάτων.  

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Επισκευή και συντήρηση του δρόμου από την Τ.Κ. Χρυσαυγής έως την Τ.Κ Τρικόρφου

9 Σεπτεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τρίτη, 9 Σεπτεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ζεμπιλιάδου: “Εξοικονομώ κατ’ οίκον” Πρόταση για να σώσουν το πρόγραμμα έστω και την ύστατη ώρα.

sierafm by sierafm
12 Απριλίου 2018
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
συνδυασμος ελπιδα ΖΕΜΠΙΛΙΑΔΟΥ
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Το τελευταίο διάστημα τοπικά ΜΜΕ ανέδειξαν το σοβαρό θέμα της χαμηλής χρηματοδότησης που είχε η Δυτική Μακεδονία (μόλις 6,7εκ€) για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ΄ οίκον», που αφορά στην εξοικονόμησης ενέργειας σε κατοικίες, μέσω επιχορηγήσεων και χαμηλότοκων δανείων.

Στο θέμα τοποθετήθηκε και ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας, που ορθά επεσήμανε την ανάγκη ενίσχυσης του προγράμματος με πρόσθετους πόρους.
Ο Περιφερειάρχης απάντησε πρωτίστως για να επιπλήξει όσους εύλογα διαμαρτυρήθηκαν και δευτερευόντως για να αιτιολογήσει τη χαμηλή χρηματοδότηση.

Στην απάντησή του κομπάζει για το γεγονός της μηδενικής χρηματοδότησης του «Εξοικονομώ κατ΄ οίκον» από το ΠΕΠ της Δυτικής Μακεδονίας, σε μια Περιφέρεια που ο ίδιος λέει ότι έχει ενεργειακή φτώχεια!
Ποιος θα έπρεπε να ήταν ο σωστός σχεδιασμός του προγράμματος.

Τα «Εξοικονομώ κατ΄ οίκον» είναι ένα από τα χρηματοδοτικά εργαλεία, που υλοποιήθηκαν για πρώτη φορά το 2011 και δημιουργήθηκαν από την Ειδική Γραμματεία του ΕΣΠΑ για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό που η δημοσιονομική κρίση δημιούργησε στη χώρα.
Με την έννοια “χρηματοδοτικό κενό” εννοούμε τις χρηματοδοτικές ανάγκες που η αγορά αδυνατεί να καλύψει και έτσι δημιουργείται ένα “επενδυτικό κενό”, δηλαδή ένα έλλειμμα επενδύσεων. Αυτό το χρηματοδοτικό και επενδυτικό κενό καλύπτουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία που συνεχίζονται ως επιτυχημένη πρακτική και στην παρούσα περίοδο 2014-2020.

Ο σωστός σχεδιασμός για το εξοικονομώ σε επίπεδο Περιφέρειας έπρεπε με βάση τα παραπάνω να λάβει υπόψη του:
1ο το χρηματοδοτικό κενό που πρέπει να καλυφθεί.
2ο τα κεφάλαια που εξακολουθούν να απαιτούνται με βάση την προηγούμενη εφαρμογή του προγράμματος
3ο τη διασφάλιση των αναγκαίων κεφαλαίων είτε από το ΠΕΠ, είτε από τα αντίστοιχα προγράμματα των Υπουργείων, είτε και από τα δύο μαζί.
Δυστυχώς στην Περιφέρειά μας ο σχεδιασμός αυτός δεν έγινε και αποδεικνύεται από το χαμηλό ποσό χρηματοδότησης του Προγράμματος.
Ειδικότερα:
1ο το χρηματοδοτικό κενό που θα έπρεπε να καλυφθεί ανέρχεται σε 9 εκ€ 1.
2ο ο επιλέξιμος προϋπολογισμός των ολοκληρωμένων αιτήσεων από την προηγούμενη περίοδο ανέρχεται σε 36 εκ€. Το ποσό αυτό δεν μπορεί να καλυφθεί από τα 21εκ€ που διατέθηκαν από το προηγούμενο Πρόγραμμα. (10εκ€ από το ΠΕΠ της Δυτικής Μακεδονίας και επιπλέον 11εκ€ που αντλήθηκε από αδιάθετα άλλων Περιφερειών),
Για να καλυφθούν, λοιπόν, όλες οι αιτήσεις της πρώτης προκήρυξης απαιτούνται επιπρόσθετα 15εκ€. Άρα αν στο ποσό αυτό προστεθεί και το χρηματοδοτικό κενό της τρέχουσας περιόδου (10εκ€) τότε η πραγματική απαίτηση να ανέρχεται σε 25 εκ€.
Προχειρότητα και ανευθυνότητα.
Με βάση αυτή την εικόνα είναι λογικό να απορεί κανείς γιατί η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας αποφάσισε να ξεκινήσει το νέο “Εξοικονομώ” με μόλις 6,7εκ€. όταν θα έπρεπε να γνωρίζει ότι:
• Ο τομέας των κατασκευών ανήκει σ’ εκείνους που έχουν πληγεί περισσότερο και ένα πρόγραμμα όπως το εξοικονομώ θα έδινε νέα ώθηση στον κλάδο,
• Θα δημιουργήσει δουλειές σε μια Περιφέρεια όπως η δική μας που είδε την ανεργία να εκτινάσσεται από το 15,4% το 2010, στο 30,7% το 2015 (τη μεγαλύτερη αύξηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο)3
• Τα κτίρια της Περιφέρειας, σε ποσοστό 85,3% ανήκουν στις κατηγορίες Δ έως Η που είναι επιλέξιμες για χρηματοδότηση, ενώ το 35% εντάσσεται στην κατηγορία Η 1, είναι δηλαδή στη χειρότερη ενεργειακά κατηγορία γεγονός που μαζί με τις ακραίες καιρικές συνθήκες δικαιολογούν τη μεγάλη ζήτηση στο Εξοικονομώ της προηγούμενης περιόδου και θα έπρεπε να ληφθεί υπόψη στο σχεδιασμό του νέου προγράμματος.

Η Περιφερειακή Αρχή θα μπορούσε να πιστωθεί θετικά το γεγονός ότι διασφάλισε τα 6,7 εκ€ για το “Εξοικονομώ κατ΄ οίκον” από το Υπουργείο Ανάπτυξης αν δεν αποδεικνυόταν ότι για άλλη μια φορά πήρε λίγα και έδωσε πολλά.
Αποφάσισε, δηλαδή, να δώσει 11,3 εκ€ από το ΠΕΠ της Περιφέρειας και από τον Άξονα που θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει το “Εξοικονομώ κατ΄ οίκον”, για ένα ερευνητικό πρόγραμμα (δέσμευση και αξιοποίηση του διοξειδίου του άνθρακα που παράγεται κατά την καύση του Λίγνίτη 4 ) που κατά την άποψή μας αποτελεί υποχρέωση της ΔΕΗ και του Υπουργείου για να το χρηματοδοτήσει.
Τώρα πώς γίνεται από την μια να προχωρά η «αποεπένδυση» των Λιγνιτικών Μονάδων και από την άλλη η Περιφερειακή Αρχή να χρηματοδοτεί με 11,3 εκ την έρευνα για τις λιγνιτικές Μονάδες, οφείλει να το εξηγήσει η ίδια.
Επίσης οφείλει να εξηγήσει γιατί αποφάσισε να δοθούν 10 εκ€ για «Δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης πολιτών για την εξοικονόμηση ενέργειας και τις ΑΠΕ, κλπ» 4 , όταν, από τον ίδιο άξονα προτεραιότητας, για το πρόγραμμα “εξοικονομώ κατ΄ οίκον” δε δίνεται ούτε ένα ευρώ (0€).

Αν η αιτιολογία είναι ότι αυτά αποφασίσθηκαν στη διαβούλευση της Διαχειριστικής Αρχής με το Υπουργείο, όπως αναφέρει στην απάντησή του ο κ. Καρυπίδης, οφείλουμε να του πούμε ότι της διαβούλευσης ηγείται ο Περιφερειάρχης ως επικεφαλής της Διαχειριστικής Αρχής και όχι οι υπηρεσιακοί παράγοντες και ότι τα προγράμματα αναθεωρούνται μέσα από μια συνεχή διαδικασία Διαβούλευσης των Περιφερειών με τις Εθνικές Αρχές και την ΕΕ.
Και ο Περιφερειάρχης είχε τρεις πολύ σημαντικές αιτίες για να αναθεωρήσει τον όποιο αρχικό σχεδιασμό στο εν λόγω θέμα:
• Πρώτον τις τελικές απαιτήσεις των αιτήσεων που εγκρίθηκαν,
• δεύτερον τις εξελίξεις στο λιγνίτη και το κλείσιμο των μονάδων, και
• τρίτον την πανευρωπαϊκή πρωτιά της Περιφέρειας στην ανεργία.
Όσο για το επιχείρημα που εκφράστηκε από την Περιφερειακή Αρχή, ότι αν χρειασθεί θα βάλει επιπρόσθετους πόρους, είναι εντελώς έωλο. Γιατί η πράξη λέει ότι με αυτούς τους ρυθμούς νέα προκήρυξη δεν θα προλάβει να υπάρξει.
Η Περιφερειακή Αρχή οφείλει να αυξήσει άμεσα τον προϋπολογισμό της εν λόγω δράσης προσθέτοντας 18εκ€ από τον άξονα 4 του ΠΕΠ προκειμένου μαζί με τα 6,7εκ του Υπουργείου να συγκεντρωθεί το ποσό των ~25εκ€ που απαιτούνται, έτσι ώστε να κινηθεί ο κατασκευαστικός κλάδος, να δουλέψουν μηχανικοί, εργάτες και τεχνίτες, αλλά κυρίως να ανακουφισθούν οι πολίτες από το κόστος θέρμανσης καθώς η μείωση της ενεργειακής δαπάνης για ένα νοικοκυριό κυμαίνεται από 800-2000€ κατά μέσο όρο το χρόνο 2.
Σε μια κοινωνία που μετρά ήδη απώλειες από το επίδομα θέρμανσης και τον τοπικό πόρο και δεν έχει δει ακόμη το φθηνό ρεύμα και το Φυσικό Αέριο, οι απώλειες σε ένα τόσο σημαντικό πρόγραμμα είναι δυσβάστακτες.
Γεωργία Ζεμπιλιάδου
Περιφερειακή Σύμβουλος
Επικεφαλής του Συνδυασμού ΕΛΠΙΔΑ

Πηγές
1. ΥΠΟΙΑΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΓΓ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ – ΕΣΠΑ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ Νοέμβριος 2016 ( ex ante assessment)
2. ΕΠΙΤΕΛΙΚΗ ΔΟΜΗ ΕΣΠΑ TOMEA EΝΕΡΓΕΙΑΣ 20 Δεκεμβρίου 2017)
3. ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ
4. ΕΥΔΕΠ_ΠΔΜ ΕΠ-ΠΔΜ 2014-2020 Δομή Αναλυτική ΑΠ 4.Ενδεικτική Δράση 04.2.1.01 και 04.1.1.03

Tags: ελπιδα ΖΕΜΠΙΛΙΑΔΟΥ
Previous Post

Το όνομα που προτείνουν τα Σκόπια. Σήμερα η συνάντηση του Νίκου Κοτζιά με τον Ντιμιτρόφ

Next Post

Φλώρινα: Σύλληψη για παράνομη απασχόληση αλλοδαπού

Next Post
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Φλώρινα: Σύλληψη για παράνομη απασχόληση αλλοδαπού

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης: Θέατρο κούκλας «Redicolo»
  • Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Κοζάνης: Επίσκεψη κλιμακίου στον Δήμο Εορδαίας
  • Οριοθετήθηκε η φωτιά στην αγροτική περιοχή Πετρανών Κοζάνης
  • Κοζάνη: Η χαρά του αθλητισμού στη Δυτική Μακεδονία – Τελετή Βράβευσης Αθλητών
  • Δύο σοβαρά ατυχήματα στην Καστοριά – 65χρονος και 11χρονος διακομίσθηκαν διασωληνωμένοι στη Θεσσαλονίκη

Πρόσφατα σχόλια

  1. C.A.SAMPSONIDIS στο Δυο αγρότες από Γρεβενά και Βόιο φέρονται εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ
  2. Κωστας στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  3. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  4. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  5. R-G στο Βόιο: Πόσο στοίχησε το Fiesta Voio και ποια είναι η ζημιά. Αναλυτικά στοιχεία
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr