Όσα πρέπει να ξέρετε για να αντιμετωπίσετε με ψυχραιμία τα απρόοπτα των διακοπών με το παιδί σας. Η Δήμητρα Τσιγγενέ φιλοξένησε στο στούντιο του Ραδιοφώνου News 24/7 στους 88,6 και την εκπομπή ”Life in Balance” την παιδίατρο κα Γιάννα Γελαλή.
Διακοπές και παιδιά. Αυτό ήταν το θέμα της σημερινής εκπομπής ”Life in Balance” στο Ραδιόφωνο News 24/7 στους 88,6. Η Δήμητρα Τσιγγενέ φιλοξένησε στο στούντιο του σταθμού την παιδίατρο κα Γιάννα Γελαλή με την οποία ανέλυσαν παρέα όσα μπορεί να αφορούν τους γονείς την καλοκαιρινή περίοδο και δη αυτή των διακοπών παρέα με τα παιδιά τους.
Από το ντύσιμο, τη σωστή διατροφή και την ενυδάτωση, μέχρι το πρόγραμμα ύπνου, την αντηλιακή προστασία και το άγχος αποχωρισμού, η κα Γιαλελή απάντησε όλα τα ερωτήματα με απόλυτα κατανοητό τρόπο. Παρακάτω θα διαβάσετε για τα δυσάρεστα απρόοπτα στις διακοπές με το παιδί, από τα τσιμπήματα και τις ωτίτιδες του καλοκαιριού, μέχρι τις ιώσεις και την ηλίαση. Πατήστε όμως play στο παρακάτω ηχητικό για να ακούσετε αναλυτικά όλη την ”Life in Balance” εκπομπή.
Ηλίαση
Σύμφωνα με την κα Γιαλελή συμβαίνει αρκετά συχνά εξαιτίας της παρατεταμένης έκθεσης στον ήλιο και της χαλαρότητας των γονιών λόγω διακοπών. Μπορεί να συμβεί και μετά από τρεις-τέσσερις ώρες έκθεσης στον ήλιο, αν το παιδί δεν έχει πιει καθόλου νερό ή δεν έχει βρέξει το κεφάλι του. Μπορεί βέβαια να συμβεί και μετά από 6-8-10 ώρες έκθεσης στον ήλιο αν έχει πιει λίγα υγρά. Δεν υπάρχει συγκεκριμένο πλαίσιο στην εμφάνισή της. Το βασικότερο είναι η ενυδάτωση, για αυτό οι γονείς θα πρέπει να τρέχουν διαρκώς να δίνουν νερό στα παιδιά τους. Τα φρούτα, οι φυσικοί χυμοί, τα λαχανικά, οι φρεσκοκομμένες σαλάτες βοηθούν εξίσου. Φυσικά θα πρέπει να μειωθεί η κατανάλωση του αλατιού καθώς επιδεινώνει την κατάσταση.
Οι γονείς θα πρέπει να μην επαναπαύονται και να έχουν απόλυτα την προσοχή τους στα παιδιά τους προφυλάσσοντάς τα από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου. Η αποφυγή της απευθείας έκθεσής τους στον ήλιο τις μεσημεριανές ώρες είναι πάρα πολύ σημαντική.
Ωτίτιδες
Οι ωτίτιδες αυξάνονται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω των μπάνιων στη θάλασσα και κυρίως στην πισίνα, όπου και αναπτύσσονται πιο εύκολα οι ιοί. Όταν το παιδί παραπονεθεί για το αυτί του θα πρέπει αμέσως να εξεταστεί από τον παιδίατρο. Τα κυριότερα συμπτώματα που πρέπει να ανησυχήσουν το γονέα και τα οποία συνήθως μεταφέρουν τα παιδιά στους γονείς τους είναι τα εξής: σφύριγμα στο αυτί, ελαφριά μείωση της ακοής λόγω της παρουσίας υγρού, κνησμός, πυρετός.
Είναι βασικό οι γονείς να ακολουθήσουν επακριβώς τις οδηγίες του γιατρού και να μην ξεχνούν να απομακρύνουν την υγρασία από τον έξω ακουστικό πόρο μετά την κολύμβηση, χρησιμοποιώντας το πιστολάκι για τα μαλλιά. Προσοχή ο αέρας δε θα πρέπει να είναι καυτός.
Ιώσεις
Στα δυσάρεστα απρόοπτα του καλοκαιριού είναι φυσικά και οι καλοκαιρινές ιώσεις που μπορεί να «χτυπήσουν» τα παιδιά την περίοδο των διακοπών. Η γαστρεντερίτιδα αποτελεί την πιο συχνή απειλή. Άλλοτε είναι ιογενούς αιτιολογίας και άλλοτε τροφικής αιτιολογίας.
Βέβαια υπάρχουν κι άλλες ιώσεις που δεν έχουν εποχή και μπορεί να εμφανιστούν και αυτές μέσα στο καλοκαίρι και τις διακοπές, όπως για παράδειγμα η ερπητική ουλοστοματίτιδα (ίωση με φυσαλίδες στο στόμα). Τα παιδιά τα οποία δεν πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό και δεν βρίσκονται διαρκώς σε επαφή με άλλα παιδάκια και πιθανές ιώσεις κατά τη διάρκεια του χειμώνα τείνουν να κολλούν πιο εύκολα κάτι στις διακοπές, όποτε και είναι περισσότερο εκτεθειμένα και λιγότερο προστατευμένα.
Το νούμερο ένα, βέβαια, που θα πρέπει να έχουν κατά νου όλοι οι γονείς καθ’όλη τη διάρκεια του έτους και όχι μόνο το καλοκαίρι, είναι το πολύ καλό πλύσιμο των χεριών. Τόσο των ίδιων, όσο και των παιδιών τους.
Τσιμπήματα
Είναι γεγονός πως κάποια παιδιά είναι πιο επιρρεπή στα τσιμπήματα. Σύμφωνα με την κα Γιαλελή δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Θα πρέπει αν εντοπίσουν τσιμπήματα να περιποιηθούν το δέρμα του παιδιού με κάποια κεραλοιφή. Αν το παιδί εμφανίσει πρήξιμο στην περιοχή το οποίο δεν υποχωρεί θα πρέπει οι γονείς να απευθυνθούν στον παιδίατρό τους ή να επισκεφτούν κάποιο γιατρό στην περιοχή που βρίσκονται. Αν η περιοχή του τσιμπήματος είναι πολύ μεγάλη, ίσως χρειαστεί να εφαρμοστεί κάποια κορτιζονούχα κρέμα.
Το βασικότερο που πρέπει να έχουν κατά νου οι γονείς είναι να έχουν καλά κομμένα τα νύχια των παιδιών τους, ώστε να μην μολύνουν τα σημεία με τα τσιμπήματα. Βασικό επίσης είναι να τους φορούν μακριά ρούχα ώστε να μην αφήνουν εκτεθειμένα αυτά τα σημεία και τα ενοχλούν.
Πηγή:News247.gr