Μήπως είσαι ο ένας μεταξύ των 4.000 που έπεσαν θύματα απάτης με μεθόδους ηλεκτρονικών πληρωμών;
Η στατιστική αποτύπωση των περιπτώσεων εξαπάτησης με μεθόδους ηλεκτρονικών πληρωμών μοιάζει αμελητέα, ωστόσο σε σύγκριση με πέρυσι μιλάμε για διπλασιασμό των κρουσμάτων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, σε όρους περιστατικών απάτης, ο δείκτης κυμάνθηκε το α΄ εξάμηνο του 2019 στο επίπεδο του 0,03% και αυτό αναλογεί σε μία συναλλαγή απάτης ανά 4 χιλιάδες συναλλαγές. Ωστόσο, αν δει κανείς τις περιπτώσεις σε απόλυτους αριθμούς, θα διαπιστώσει ότι μιλάμε για 125.288 περιπτώσεις, μόνο στη διάρκεια ενός εξαμήνου, ενώ αν το συγκρίνει με ανάλογες περιπτώσεις στο α’ εξάμηνο του 2018, θα διαπιστώσει ότι μιλάμε για διπλάσιες απάτες. Στην πραγματικότητα, όσο κι αν αυτές οι απάτες αποτελούν ένα ελάχιστο ποσοστό επί των ηλεκτρονικών πληρωμών, δεν παύει να είναι μακράν ο μεγαλύτερος αριθμός των τελευταίων 3 ετών.
Ανάλογα είναι τα συμπεράσματα, αν εξετάσει κανείς το πρόβλημα από τη σκοπιά της αξίας αυτών των συναλλαγών. Ο σχετικός δείκτης κυμάνθηκε στο επίπεδο του 0,02% και αναλογεί σε 1 ευρώ αξία απάτης ανά 5,3 χιλ. ευρώ αξίας ηλεκτρονικών συναλλαγών. Αν βάλει κανείς, όμως, στο τραπέζι το πρόβλημα σε απόλυτους αριθμούς, διαπιστώνει ότι μέσα σε ένα εξάμηνο έγιναν απάτες αξίας άνω των 5,5 εκατομμυρίων ευρώ, «επίδοση» που ξεφεύγει πολύ από κάθε προηγούμενη χρονιά.
Πού εντοπίζονται οι περισσότερες απάτες σε ηλεκτρονικές πληρωμές
Αναζητώντας το «πώς» έγιναν οι περισσότερες από αυτές τις απάτες, το αποτέλεσμα ήταν λίγο ως πολύ αναμενόμενο. Το υψηλότερο ποσοστό εκδηλώνεται στον εξ αποστάσεως δίαυλο διενέργειας συναλλαγών και ειδικότερα στις συναλλαγές μέσω διαδικτύου.
Το α΄ εξάμηνο του 2019 ο αριθμός των περιστατικών απάτης, που καταγράφηκαν ανά δίαυλο συναλλαγής ανήλθε σε 1,7 χιλ. στις συναλλαγές ΑΤΜ, σε 13,5 χιλ. στις πληρωμές POS και σε 110 χιλ. στις συναλλαγές CNP (χωρίς τη φυσική παρουσία της κάρτας). Η αντίστοιχη αξία των περιστατικών απάτης ανά δίαυλο συναλλαγής διαμορφώθηκε σε 379,7 χιλ. ευρώ στις συναλλαγές ΑΤΜ, 437,5 χιλ. ευρώ στις πληρωμές POS και 4,7 εκατ. ευρώ στις συναλλαγές CNP.
Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο στις εξ αποστάσεως απάτες είναι ότι στην πλειονότητά τους αφορούν σε διαδικτυακές συναλλαγές στο εξωτερικό. Η μη εκτενής χρήση του διεθνούς τεχνικού προτύπου ασφαλών συναλλαγών 3DSecure από παρόχους υπηρεσιών πληρωμών του εξωτερικού συνεπάγεται υψηλότερα ποσοστά απάτης στις διασυνοριακές συναλλαγές διαδικτύου, σε αντίθεση με την ελληνική αγορά, όπου οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών έχουν υλοποιήσει σε ευρεία έκταση το πρότυπο ασφαλών συναλλαγών 3DSecure.
Πηγή: iefimerida.gr